Direktlänk till inlägg 20 december 2006

NYA JOBB

Av Lars-Håkan Halldin - 20 december 2006 07:50

Brännelund den 15 dec. 2006




Nya Jobb 



I det rådande goda konjunkturläget måste regeringen visa handlingskraft och förebygga arbetskraftsbrist redan nu genom riktade åtgärder till långtidsarbetslösa och förtidspensionerade. Regeringen måste leva upp till sitt löfte att bryta utanförskapet. Arbetsmarknadsutbildning och coachning av långtidsarbetslösa och förtidspensionerade är nu påkallat och nödvändigt.


Svensk arbetsmarknad utvecklas i en positiv riktning och mycket kraftfullare än några prognosmakare kunnat förutspå. AMS aviserar att arbetslösheten nu är nere på 3,7 % vilket måste anses som fantastiskt bra. Nyanmälda jobb är över femtio tusen för den sista mätmånaden det är tjugotusen fler än motsvarande månad ett år tidigare. SE-banken förutspår i sin ekonomiska prognos att jobben kommer att växa med 175.000 under det kommande året. Som grädde på moset faller olje- och elpriserna tack vare att vattenmagasinen är välfyllda och raffinaderikapaciteten ökar. Detta ger industrin möjlighet att sluta låga energiavtal för de kommande två åren.


När arbetslöshetssiffrorna är låga och efterfrågan på arbetskraft är stor ökar rörligheten på arbetsmarknaden. De som har jobbat länge på sitt jobb vågar söka nytt vilket gör att hela arbetsmarknaden upplever ett sug efter arbetskraft som vi kanske inte sett sedan efterkrigsåren. Tiden mellan två jobb brukar motsvara mellan 2 – 3 % arbetslöshet. Alla faktorer på arbetsmarknaden är just nu positiva .


Lönerörelsen som är i sin linda indikerar redan nu måttfulla lönekrav. De fackliga organisationerna vill ha reallönelyft och i den rådande konjunkturen passar dessa krav med ekonomin som handen i handsken. Enda orosmomentet är höga löner och bonusar till företagsledningarna samt kanske väl goda utdelningar till aktieärgarna. Från kretsen ägare och företagsledningar skulle det vara påkallt att visa mer återhållsamhet.


Sveriges ekonomi är stark våra betalningar till och från omvärlden ligger på en rekordnivå stora summor pengar strömmar in till Sverige. Betalningsstrukturen liknar mer en oljestat än en traditionell industrination. Investeringsviljan i hela näringslivet är god vilket också gör att tjänstesektorn växer så det knakar.


Riksbankens penningpolitik är måttfull. Det enda orostecknet är att inströmningen av kapital från utlandet är så stor att bankerna sitter med stora överskott av ej utlånat kapital. Räntehöjningarna från Riksbankens sida får inte det genomslag man skulle kunna förvänta sig utan räntan fortsätter ligger kvar på en låg nivå. Bankerna har helt enkelt svårt att leva upp till Riksbankens ränte- och penningpolitik. Man har helt enkelt för mycket pengar.


De stora kapitalresurserna kan göra det frestande för banksystemet att låna ut till konsumtionskrediter och bostäder i en utsträckning som är prisdrivande. Bostadspriserna har nått den nivå som är något för hög redan och en motreaktion kan komma snabbt och oväntat. Hoten mot bankerna är när bostadspriserna börjar falla okontrollerat. Då stramas både konsumtions- och bostadskrediter upp vilket kan få till följd att näringslivet får svårare att hitta kapital till investeringar som underhåller och förlänger den rådanden högkonjunkturen. Det skulle ju vara beklagligt om konjunkturen knäcktes av slarvig utlåning från bankernas sida.


Ekonomin i omvärlden går också fantastiskt bra, Kina, Japan, Vietnam, Indien alla har de goda tillväxttal vilket gör att vår export går osannolikt bra.


De mest glädjande beskeden denna månad är goda siffror från Tyskland som brutit sin onda cirkel och nu börjar Europa för att inte säga världens starkaste industrination återigen få upp farten. När det Tyska Järntåget får upp ångan brukar inte ens starka konjunktursvängningar kunna förändra dess fart och riktning. Tyskland är vad jag kan förstå fortfarande vår största handelspartner. Bra i Tyskland är Sveriges lycka


Siffrorna från USA att jobbtillväxten håller i sig och ligger på en oförändrat hög nivå visar att USA börjar kanske återhämta sig. Släpper Riksbanken där något på ränteskruven, demokraternas vinst i båda kamrarna i Kongressen ger en vink om större budgetdisciplin i de federala utgifterna och att man kan se en ände på USA:S engagemang i IRAK gör att USA kan  dämpa sin nedgång och plana ut ekonomiskt på en hög ekonomisk aktivitet.


Om nu regeringen genomför sina jobbstimulanser både för löntagare och företag kan efterfrågan på arbetskraft spädas på ytterligare vi kan hamna i ett läge med 225.000 nya jobb de närmaste aderton månaderna. Detta är vida mer än vad man kunnat förutse. Ekonomerna har följt regelboken regeringar kan inte gör något åt sysselsättningen utan det är andra faktorer på den ekonomiska himlen som avgör detta. De goda förutsättningarna i ekonomin i stort och regeringens åtgärder drar åt samma håll. Regelboken får ge vika.


Man skall inte övervärdera en ny regerings tillträde den har fel och brister. Man har otvetydigt  ljutit hopp i näringslivet i stort man har brutit rädslan att nyanställa och ser nu att fler anställda kan vara väl så bra som fortsatta kostnadsbesparingar som leder till arbetslöshet. Det går att rationalisera produktion och verksamheter med fler personer i anställning.


Från oppositionen intet nytt man gnölar och gnäller slår sig för bröstet och säger det var vår politik som skapade jobben. Nya pålagor i form av skatter och avgifter aviseras. Skall det bli riktig fart på Sverige måste oppositionen förnya sig och visa på att de goda förutsättningarna att få jobb och skapa företag som nu råder gäller även efter 2010 och 2014. Detta är kanske det viktigaste politiska beskedet.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2006 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards