Direktlänk till inlägg 4 maj 2008

INTE KRIG I VÅR TID

Av Lars-Håkan Halldin - 4 maj 2008 15:23



INTE KRIG I VÅR TID

Eksjö garnison är en fråga om säkerhetspolitik. Vilken bedömning vi gör om fredens varaktighet i vår lugna del av världen? Frågan är om Östersjöutloppen, vägen över Nordkalotten och ett öppen Östersjön spelar någon roll när vi utformar det svenska försvaret.

Om Baltikums anslutning till NATO har påverkat Ryssland så att de känner sig undanskuffade. Kalingrad och S:t Petersburgsområdet med sina stridspotensialer och den Ryska Högsjöflotten med Östersjön som innanhav är dessa strategiska områden som är i behov av öppna Östersjöutlopp en svensk säkerhetspolitisk angelägenhet.

Jag ställer frågan till Moderaternas kommunalråd Göran Persson i Eksjö förutvarande officer och major. Klara Sverige att försvara Östersjöutloppen främst vår egen del Öresundskanalen. Har Sverige kapacitet att hålla vattnen mellan Karlskrona och Bornholm. Har vi kapacitet att undvika att främmande makt besätter Södra Skåne och tar ett brohuvud vid Helsingborg och Karlskrona.

Vilken typ av förband behövs för att ge en ev. fiende ett klart säkerhetspolitiskt besked överväg inte att ta Östersjöutloppen det koster för mycket.

Jag frågar dig skulle inte Eksjö Garnison spela en viktig uppgift att värna södra Sverige från att bli ockuperat. Är det inte så att med den Moderata försvarsdoktrinen "patron ur" kan södra Sverige bli ett slagfält mellandan de krafter som värnar om att besätta Södra Östersjön.

Jag frågar dig har vi flygstridskapacitet i Nordkalotten när f 21 i Luleå blivit nedlagt. Kan vi samverka med Finland och Norge i en situation då läget är skarpt. Hur kommer det sig att Finlands ÖB inte tycker att Fredriks Reinfeldts försvarsdoktrin är hållbar?

Är Sveriges försvar liktydigt med 11 nya trimmade JAS och två nya U-båtar som Moderaterna tvingat på ÖB trots han inte har pengar till detta.

Är det inte så att det är strid, inom Moderaterna sedan Mikael Odenberg avgick, inför öppen ridå. De sansade Moderaterna vill ha ett försvar värt namnet som i ett skärpt läge kan trygga Sverige från invasion. Risken blir ju att vi kanske med nöd och näppe klarar Mälardalsregionen medan resten av Sverige är försvarslöst. Fredrik Reinfeldt försvar är för dyrt och för litet utan säkerhetspolitiskt trovärdighet. Man måste tillföra ekonomiska resurser för att upprätthålla vår trovärdighet.

Min käre vän detta vet du. Med Fredrik Reinfeldt försvarspolitik är södra och norra Sverige lämnat åt sitt öde. Hoppet är att NATO räddar oss kanske. Det är i denna bild av hopplöshet och ekonomiskt vanstyre av försvaret som Eksjö Garnison hotas.

Jag vill inte att Garnisonen skall vara en plats för militär sysselsättningsterapi utan en aktiv del av svensk säkerhetspolitik. Ingenjörsförbandet med Swedec skall vara en spjutspets som inger respekt långt in i säkerhetsanalytikernas tankarsmedjor hos dem som ser att Sveriges försvarspolitik just nu är farlig.

Göran Persson (M) och Anders Gustavsson (M) ni spelar tärning med Sveriges säkerhet i en framtida konflikt och 2 300 invånares framtid som skattebetalare i Eksjö. Ge besked vill moderaterna i Eksjö ha Garnisonen kvar. När går resan till Stockholm där ni talar om för Fredrik Reinfeldt att hans försvarspolitik delar ni inte.

Eller är det så att moderat blod är tjockare än vattnen. Ni tiger och samtycker för de Moderata husfridens skull. Pinsamt ge besked.

Lars Håkan Halldin

Oberoende Centerpolitisk debattör.


KOMMENTAR

Jag väntar med spänning på vad Anders Gustafsson och Göran Persson skall svara.

Onekligen tror Fredrik att Sverige slutar vi tullarna.

Delar fullt din åsikt att ska Sverige försvaras så gäller det vid nationsgränsen.

av Lars-Olof Reinfeldt den 5 maj 2008 kl 17:53

 
 
Lars-Olof Reinfeldt

Lars-Olof Reinfeldt

5 maj 2008 17:53

Jag väntar med spänning på vad Anders Gustafsson och Göran Persson skall svara.
Onekligen tror Fredrik att Sverige slutar vi tullarna.
Delar fullt din åsikt att ska Sverige försvaras så gäller det vid nationsgränsen.

http://www.reinfeldt.org

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Skapa flashcards