Direktlänk till inlägg 18 augusti 2008

MIN KRÖNIKA I SMÅLANDSTIDNINGEN

Av Lars-Håkan Halldin - 18 augusti 2008 11:30



KRIG I EUROPA

Vår säkerhetspolitik måste omvärderas och alla de demokratiska partierna måste sätta sig ned allvarligt och seriöst utvärdera vad som kan hända i vårt närområde. De oförutsedda scenariorna måste ges mer tyngd.


 Försvarsberedningen måste utvärdera mot bakgrund av krisen i Georgien vad är Rysslands intressesfär i vårt område och hur stort intresse har NATO och EU att försvara Sveriges intressen i en skandinavisk konflikt. Eller är situationen den att en konflikt i vårt område inte kan uppstå freden är evig? Det vore ju ett tryggt önskescenario!


Det spända läget mellan Ryssland och Georgien har lett till öppet krig.  Georgien hävdade sina intressen i Sydossetien vilket skall ifrågasättas.


Utbrytarrepublikerna har ju varit autonoma under mycket lång tid. Risken var ju uppenbar att man skulle lösa en intern kris med våld.


Den avgörande frågan som brukar vara en princip är att man inte löser interna kriser i ett civiliserat Europa med våld det borde Georgien insett.


Den andra principen är att stater i den Europeiska familjen inte blandar sig i andra staters interna problem och än mindre startar krig för att lösa problemen.


Rysslands södra flank är orolig ända från Svarta havet och långt in i Asien. Konflikten visar att Ryssland kan sätta ned foten och med våld påverka utvecklingen med utgångspunkt från egna intressen. 


Putin med militära rådgivare visar nu klart vad som är vitala Ryska intressen! Troligen har Ryssland inte heller sagt sista ordet om republiker som Ukraina m.fl stater utmed dess södra gräns.


Den stora övergripande frågan är vad som är Rysslands intressesfär kontra USA, EU och NATO ett kallakrigetscenario? Dessutom sätter denna konflikt en limit för hur EU skall gestaltas långt in i framtiden.

Men den viktigaste principiella frågan är har någon stat i den Europiska familjen rätt att hävda sina intressen mer än någon annan. Principerna om att stater har vitala intressen måste underordnas FN och i Europa EU.


Den fråga som  måste ställas är har Ryssland rätt att tala om för de stater som finns inom landets intressesfär ni skall inte söka medlemskap varken i NATO eller EU.


Det som också denna kris som så många andra kriser lär oss FN är totalt maktlöst och i händerna på skrupelfria politiska ledare som blockerar FN-arbetet för egna syften.


Konflikten i Georgien flammade upp snabbt och Ryssland tvekade inte att sätta in militära resurser. Detta är något som Sverige måste uppmärksammamma. Ligger Baltikum och Östersjön inom den Ryska intressesfären även om Baltikum ligger i den Europiska kulturkretsen bör frågan belysas.


Låt oss tänka den förbjudna tanken i ett ännu ej förutsett politiskt scenario är Ryssland villigt ta ett brohuvud i Södra Sverige för att garantera Östersjöutloppen? Är NATO villigt att ingripa och riskera ett storkrig i Nordeuropa?


Vilken syn har NATO och EU på Östersjön ett fritt hav eller ett öppet hav inom Ryska intressesfären? Är NATO och Europa villigt att skydda Östersjöutloppen.

Vår gamla doktrin att Sverige klarar ett eget försvar fem dagar innan man kallt förutsätter att NATO hjälper oss håller den doktrinen eller gäller andra spelvillkor i framtiden?


Vilken påverkan har detta på försvarsbudgeten? Vad kostar det att göra trovärdigt att Sverige är alliansfritt i fred och neutralt i krig. Eller finns bara ett val medlemskap i NATO?


Sverige kan inte sova lugnt med en försvarsdoktrin som indikerar nedrustning när omvärlden gör tvärt om. Med en försvarsminister som med näbbar och klor försvara doktrinen ”patron ur” när Europa några hundra mil bort brinner. Detta håller inte!


Lars-Håkan Halldin

undereken@hotmail.com


NOT 1 Interfax Smålandstidningen den 16 augisti 2008

Rysk General hotar utplåna Polen 

Polen gör sig till en högprioriterad måltavla om landet hyser den robotskjöld

USA vill utplacera Det säger vicechefenför Rysslands genralstab enligt nyhetsbyrån Interfax. Det polsk-amerikanska samrabetet om ett robotförsvar på Polsk mark  som uppges vara avsett att stoppa framtida anfall från ett kärnvapenbestyckast Iran gör Polen hundraprocentigt till ett möjligt mål för rysk militär. Det deklarerar general Anatolij Nogovitsyn. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards