Direktlänk till inlägg 31 augusti 2008

SUKI YAKI from Oak Lake County

Av Lars-Håkan Halldin - 31 augusti 2008 12:28

SUKI YAKI

From Oak Lake County



Vi Smålänningar är ju Sveriges Japaner flitiga sparsamma och rättvisa. Nydanare på alla områden det är vi som bygger framtiden ur det karga men vackra landskapet. Vi har skaparen på vår sida.


Vi har satt salt Sill, Isterband, Köttbullar, Kräftor, Lax och Krösamos mm på den kulinariska agendan. Hela världen äter isterband, krösamos och köttbullar. Vi tackar världsmedborgaren och Smålänningen Ingvar Kamprad för detta.


Nu nydanar vi en av Japans heliga rätter Suki Yaki den får en Småländsk inramning. Det viktiga med denna middag den ätes på Japanskt vis med pinnar och man sörplar i skålens kant.


SUKI YAKI MIDDAG


ENTREDRINK

Kall Freixenet i vackra glas


FÖRRÄTT

Mitt förslag är tunna Laxroulader med pepparrots crème fraiche


RECEPT

6 personer


24 st. lövtunna laxroulader från kallrökt lax

1 msk pepparrots crème Fraiche till varje roulad.


Gör så här

Skär ut de lövtunna rouladerna från en kallarökt laxsida. Rulla in pepparrots crème fraiche i rouladen. Beräkna styrkan på fyllningen så den bits i mun. Lägg upp fyra roulader per person. Servera ett kallt starköl med pilsnerkaraktär till detta,


VARMRÄTT


RECEPT

6 personer


1,5 kg entrecote

6 finskurna jättestora gula lökar

6 små kuber ostmassa

1 st. salladshuvud från Kinakål vackert skuren i ringar

6 st. råa ägg

1 st. Purjolök skuren i ca 5 cm längder och sedan strimlad på längden

1 st. Gurka hyvlad på längden

2 st. burkar bambuskott’

3 hg trattkantareller

1 pkt glasnudlar

2 st. flaskor Suki Yakisås

½ liter gott kranvatten’

½ liter vitt torrt vin

Ris till sex personer helst japanris eller jasminris.


WOKSÅS

Blanda 2 flaskor Suki Yakisås med en halv liter torrt vitt vin och en halv liter gott kranvatten. Häll såsen i en Wokgryta och värm över en sprit- eller gasolbrännare tills det kokar mycket lätt.


KÖTTET

Köttet består av fint skuren och väl marmorerad entrecote. Du bör gå till din charkdisk i förväg och be dem att skära köttet som skall vara lätt fruset då det skärs upp. Jätte lövtunna skivor bara några millimeter i tjocklek. Lägg up dem på ett vackert fat. Sedan får vara och en ta av köttet och Woka själv


GRÖNSAKERNA

Grönsakerna skär du upp vackert och lägger på ett stort fat. Skär dem i lämliga munsbitar. Gästerna tar för sig av grönskarna och Wokar själva


ÄGG

Knäck ett ägg till var och en i porttionsskålar. Rör om ägget med dina pinnar. Sedan när du Wokat ditt kött och din grönska rör du ner dem i skålen med ägg.


RISET

Riset lägger du på din underläggstallrik och kryddar med lite Japansk soya.


NUDLAR

Glasnudlarna kokar du upp som hastigast under några minuter tills de fått glaskaraktär och blivit smidiga. Gästerna tar av nudlarna och blandar med övriga ingredienser i sin äggskål.


NÅGRA ÄTKNEP

Håll upp skålen till munnen och ät med pinnarna sörpla gärna det krävs lite av det för att få in anrättningen i munnen. Ett gott humör rätt mycket vin förhöjer stämningen. Koncentrera kvällen kring ätandets problem och låt det styra samtalet. Glada tillrop förhöjer stämningen.


SNAPS

Till Suki Yaki dricker man glödgad snaps. Det innebär att du tar en halv flaska brännvin helst Renat häller det i en väl rengjord sirlig tekanna. Tillsätter 15 cl kallt gott kranvatten. Koka sedan upp tills anrättningen börjar sjuda. Serveras jättevarm i snapsglas med hög fot. Snapsen intages efter första tuggan av Suki Yakin. Om man vill kan man ropa Banzai efteråt. Vi överlevde.


BORDSVATTEN

När det gäller bordsvattnet finns inga kompromisser det är Ramlösa som gäller. Allt annat är en hädelse. Att du skulle medverka till koldioxidutsläpp mm via Ramlösan anser jag vara fjanteri det är att sila mygg och svälja Kameler i miljödebatten. Nu är det sagt också. En golfbana är en betydligt större miljöbov.


VIN

Jag anser att ett rejält Bordeuxvin är den rätta moatjén till denna måltid. Det skall vara ett påtagligt rödvin med karaktär. Lite kärvhet men ändock värme. En robust vän som läskar strupen och förgyller de främmande smakerna. Man skall känna värmen från Biscaya den friska Atlantvinden som förädlas när den drar in över landskapet. Det har samma bedårande karaktär som den franska varma kvinnans själ man vill ha mer.


Vinet liksom Biscaya är farligt och förförande. Det är som Biscaya är för ensamseglaren man måste betvinga det och man skall veta vart man är på väg. Det goda från detta landskap kan ta överhanden liksom havets farlighet….


EFTERÄTT

Har kvällen avlöpt lyckat så här långt kan man anstränga sig lite ytterligare och fritera camembert.


Köp sex små runda Camembert ostar och fritera dem i olja tills de blir vackert gyllenbruna. Servera med hjortronsylt. Kolla att osten inte är övermogen utan färsk. Övermogen ost smakar inte bra. Tyvärr så serveras detta otyg på många bättre restauranger till dyra pengar och okunniga näsor.


KAFFE MED AVEC

Ja bara svart kaffe med en god konjak sitter inte fel som avrundning på kvällen. Ha gärna tunna cigariller i beredskap som avnjutes utomhus


VEM BJUDER MAN TILL SUKI YAKI MIDDAG

Jag tror att en middag av denna typ kräver gäster som är lite nyfikna på tillvaron i stort, inte kvackelmagade utan tar det främmande köket som en utveckling av det egna jaget.


Placeringslista är alltid bra. Utgå från att alla inte är hemtama med pinnar, rått kött, grönskar som Wokas över öppen eld. Placera dina gäster så att den som sitter vid sidan om den okunnige är ett stöd i hanteringen av det nya.


Dukning skall vara på Japanskt vis stram i inget bjäfs utan en trevlig kandelaber till vita dukar och servetter. Ett tips servett plus en haklapp i linne sitter inte fel. För nybörjaren med Suki Yaki spiller ofelbart på sig


KONVERSATIONEN

I och med att maten är okänd för de flesta löser sig samtalet självt. Efter vin och glödgad snaps brukar glädjen och nyfikenheten stå högt i tak. Suki Yaki inbjuder till mycket vin så lite Ramlösa som bordsvatten är inte helt fel.


Men den strama inramningen på Japanskt vis innebär att man har ett värdigt uppförande det är hjärtat, hjärnan och själen som styr samtalet inte vinet.


Ha en lyckad kväll


Smaklig måltid

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards