Direktlänk till inlägg 31 augusti 2008

ÖPPET BREV TILL LANDSTINGETS VALDA POLITIKER

Av Lars-Håkan Halldin - 31 augusti 2008 13:04

Brännelund 31 augusti 2008



ÖPPET BREV TILL LANDSTINGETS VALDA POLITIKER


ETT NYTT KULTURHUS I JÖNKÖPING BLIR EN MYCKET DYR HISTORIA

Min uppfattning är klar bygg inget kulturhus i landstingets regi. Närmare 500 miljoner är för mycket pengar och gör ingen nytta där. Visst kan man likt landstingets ledamöter och många andra romantiker tycka att visst skall vi hålla oss med ett eget kulturhus och motivera alla dess goda effekter.


Jag ställer frågan vem besöker detta kulturhus jo de redan i samhället etablerade. Där får vi säker avnjuta konserter, teater politisk happenings av olika slag. Huset kommer kosta skjortan att driva och pengarna måste uttaxeras bland länet eller länens skattebetalare.


Det är likvida pengar som skall utbetalas. Kapitalkostnaden som ska finansiera är årligen mellan 12 och 30 miljoner. Huset finansieras genom att Landstinget skall bygga det. Prospekterade kostnader idag är 350 miljoner. Men med de avtal som tecknas med byggherren så kan vi sluta oss till att det avtalet innehåller ventiler om inflation, dyrare material, arbetskraft och oförutsedda kostnader som byggherren inte kunnat förutse. Fem hundra miljoner i dagens penningvärde är en mer riktig siffra.


Dessa pengar skall tas ur Landstingets förmögenhet vilket innebär att räntekostnaden skall beräknas med lägst kapitalmarknadsräntan idag 3,80 % eller högst den ränta som landstinget kan få ut genom att placera invatestringen om trehundra miljoner på värdepappersmarknaden.

Till kostnaden för kapitalet skall fogas driften som kanske belöper sig på mer än fem miljoner årligen. Huset kan kosta varje år i drift mellan 17 – 35 miljoner kronor som Jönköpings kommun skall betala.


Det är Ebberöds bank. Huset är liksom inte säljbart den dagen det är färdigbyggt. Skulle det säljas till annat ändamål än kultur så är marknadsvärdet troligen bara 150 miljoner kronor. Ibland får man stanna upp och tänka efter.


Att ett kulturhus skulle befrämja innevånarnas hälsa ja det är lika befängt som att tro att homeopaten botar sjukdomar. Att motivera huset med att det bidrager till folkhälsan är näst intill bedrägeri eller åtminstone falsk marknadsföring.


Kulturhuset blir en tummelplats för de etablerade inom kulturen, de lite bättre situerade och Jönköpings nobless. Hur ofta kommer Kråkshultborna, Näshultsborna eller folket i Ingarp åka till


Jönköping avnjuta något där? Sanna mina ord det blir den dyraste teaterbiljetten jag betalt i mitt liv med tvång över skattesedeln.


Om huset kostar närmare 350 miljoner borde man fundera över vad vi kan göra med 10 % årlig avkastning på de pengarna. Räcker till mycket psykvård, cancerdiagnostik, avancerade transplantationer mm. Kort och gott rädda liv. Fråga doktor Wang List i Eksjö vad han skulle göra med 30 färska miljoner i psykvården. Inte bygga kulturhus. Landstingsledamöter er uppgift är att skapa sjukvård som räddar livg inte kulturella lekstugor när vi går mot en lågknjunktur.


Leder kulturhussatsningen till skattehöjningar då kommer jag att med alla informationsteknikens  möjligheter hålla medborgarna i kunskap om vedm som ställt till eländet.


Dessutom borde man ställa kulturhuset i relation till de tragiska dödsfall som inträffat i psykvården. Innan vi löst de problemen skall vi inte ens tänka tanken på att bygga några ”smottar”.


En annan relation bör tänkas vad skulle skattebetalarna gjort med de tre hundra miljonerna om de fått behålla dem i plånboken kanske köpt lokala teaterbiljetter till kommunernas nyårsrevyer. Jag lovar det skulle varit en mycket bättre stimulans av kulturlivet än en kåk för ett litet fåtal i Jönköping.


Inställningen speglar den ofta ansvarlösa inställning som landstinget har till sina pengar. Man pytsar ut lite här och lite där. Mer pengar löser alla problem det är nu inte sant. Ibland får man tänka i andra banor. Man bör fråga sig vilken kultur medborgarna vill ha. Inte är det ett kulturhus i Jönköping.


Det finns ett mycket mer angeläget objekt att satsa på som kvinnohus i varje kommun. De kostar inte många kronor att organisera och driva och gör oändligt mycket mer nytta än ett kulturhus. Kvinnofrid ärt en mycket angelägnare fråga än ”småtteri” i Jönköping.


Länsbor i Jönköpings län innan såren av psykvårdens problem och tragik läkt ut, innan kvinnofrid råder innan cancervården fått sitt så skall jag personligen på gator och Torg argumentera för god hushållning med Landstingets pengar. De skall inte användas till ”småttigheter” (kulturhus) Jag säger som en stor andlig personlighet en gång sade följ mig.


(UE), Brännelund Eksjö


Lars Håkan Halldin

undereken@hotmail.com

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards