Direktlänk till inlägg 21 september 2008

RIKSBANKEN GÖR RÄTT?

Av Lars-Håkan Halldin - 21 september 2008 12:02


RIKSBANKEN GÖR RÄTT?

Riksbanken beslöt att höja räntan vid sitt senaste möte och uttalar underförstått att nu tar man itu med inflationen den måste bringas tillbaka till målet om två procent. Denna höjning är inte den sista om vi skall nå inflationsmålet två procent.


Den fråga som måste ställas långsiktigt vad händer med råvaror som metaller, virke pappersmassa och energi. Dessa prisstegringar anammar från att vi överanvänder dessa råvaror. Metaller, olja och åkermark tillverkas inte längre utan vi måste använda dessa resurser smartare.


Nu måste banken ta itu med den svenska inflationen och skapa utrymme för prishöjningar på råvaror och då måste andra priser sjunka. Riksbanken har god timing på sin räntehöjning dollarn stiger, oljepriserna faller och matpriserna har stabiliserats. Statsfinanserna är i god kondition.


Det är bostadsmarknaden, konsumentkrediter och krediter till finansiella instrument som måste få känna av att det svider när räntan går upp.


Den stora risken är att inflationsnivån stiger över löneklausulerna i avtalen och att dessa löser ut då är vi inne i en svår inflationsspiral. Det är bättre stämma i bäcken än i floden.


En myt som alla Riksbankschefer upprätthåller och för vidare är att det råder ett samband mellan inflation och räntans nivå. Detta är fel


En myt är att bankernas  upplåningskostnad i Riksbanken styrs av reproräntan det är inte sant. Bankernas upplåning i Riksbanken är mycket marginell tjugo miljarder netto efter inlåning i Riksbanken gör  reproräntans styreffekt försumbar. Det vet alla med insikt i hur finansiella marknader fungerar.


Det finns tre parametrar som styr räntans nivåer den ena är hur mycket tillgängligt kapital det finns i banksystemet som går att låna ut med en medelhög risk. Den andra är TCW index. Enkelt uttryckt den bedömning våra handelspartners ute i världen gör av hur vår ekonomi går.

Ökar index då försvagas köpkraften i kronan och då stiger räntan. Minskar index då stiger köpkraften i kronan och då sjunker räntan. Dessa är de grundläggande parmetrarna.


Vi måste inse att värderingen av svenska fastigheter är mycket hög i relation till ekonomins köpkraft. Börjar det fallera med betalningarna i tex. Stockholm på övervärderade kommersiella fastigheter utlöses lavinen med ej överblickbara konsekvenser.  


Den tredje faktorn är om bankerna vågar låna av varandra utan säkerheter. I dessa dagar litar inte bankerna på varandra varför räntorna pressas uppåt. Priset på obligationer som bolåneinstituten ger ut pressas uppåt därför bankerna inte släpper till pengar. Det råder kapitalbrist då stiger räntan.


Den fråga Riksbankschefen bör ställa sig och till sin direktion varför ligger inte fastighetsmarknaden inom inflationsmålet. Hur kan vi stimulera bankerna till att göra upplåningen till fastigheter dyrare. Nu har kapitalmarknaden justerat räntorna uppåt av egen kraft varför riksbanken vid nästa möte kan bortse från det problemet. Kan vi få fastighetspriserna inom inflationsmålet då blir verkningarna av den amerikanska finanskrisen mindre i Sverige.


Låt oss anta att fastighetsmarknaden är tjugo procent övervärderad och priset på bostäder sjunker med tjugo procent under en tvåårsperiod det innebär att en fastighet som ideg kostat två miljoner tappar fyra hundra tusen i värde. Det blir när bankerna kräver extraamorteringar som snöbollen börjar rulla, då fallerar också konsumtionskrediter och krediter till värdepapper. Luften går helt enkelt ur bubblan.

 

Då är frågan vart går räntan? Eftersom förmögenhetsskatten har sänkts  och  svenska statsskuldväxlar säljer som smör i solsken på den internationella marknaden får vi en inströmning av kapital från utlandet. Inströmningen kommer att bidra till att likviditeten på kapitalmarknaden ökar och räntorna pressas nedåt.


Med den räntehöjnin som Riksbanken genomförde senast och de räntehöjningar  bankerna genomfört av egen kraft kommer fastighetsmarknaden att  kylas ned. Troligen mot bakgrund av det som skett kan Riksbanken vid nästa möte låta räntan ligga still eller sänka 0,25 %.


Brännelund – Eksjö


 Lars Håkan Halldin

maktentillfolket.bloggagratis.se

undereken@hotmail.com


 





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards