Direktlänk till inlägg 23 november 2008

UR KAOS FÖDS ORDNING

Av Lars-Håkan Halldin - 23 november 2008 12:58

Lättsinnig kreditgivning


KOMMENTAR !

Det har kommit kommentarer att så illa är inte i finanskrisen.


Läs vad riksbankens chef sagt om risken för kreditförluster i bankerna.

Han b ekräftar att Riksbanken och Riksgälden ger bankerna respiratorhjälp för att överleva.


Läs dagens SvD krisen är som en cansersvulst.


När CityGroup i  USA gick på knäna kan man ju fråga sig vad är deras värdepapper värda?  Jag bara frågar är värdet 1:- Även om Bloomberg i NY håller en högre rating. Vad är Citygroups aktier värda?


Hur många Europiska institutioner och banker är infekterade av CG:s värdepapper. Hur många av deras inköpta värdepapper är infekterade av Subprimekrisen.


Nu börjar man se att aktiefondspapper också är infekterade!!!!!


UR KAOS FÖDS ORDNING


Av en global finanskris kan vi lära en sak det är folket över hela jordklotet som bestämmer priset. Prissättning är en folkomröstning som pågår varje dag och varje timma. Det finns ingen finansiell institution eller företag som kan tubba denna omröstning. Det  företagen tillverkat har blivit för dyrt. Det är vårt globala köpbeteende som löser krisen. Det kollektiva förnuftet.


Sanningen som ingen vågar inse det är än så länge en Global och okontrollerad kris. Ingen vågar berätta att samtliga svenska banker är konkursfärdiga. De lever på kostgjord andning som ges av Riksbanken och Riksgälden. Det finns inte någon marknad för bankernas bostadsobligationer ingen investerare vill ta i bankernas papper med tång. Utan mycket kraftiga räntehöjningar!


Riksbanken och Riksgälden (läs svenska folket förbarmar sig över bankerna genom att köpa deras papper) Samma dag som staten slutar köpa bostadsobligationer får bankerna ta ned skylten eller övergå i statlig ägo. Annars kollapsar hela betalsystemet.


Trots att bankerna inte går för egen maskin kämpar de att slippa gå in i statens bankgarantisystem.


Frågan är när upphör bankkrisen? Punkten då det vänder är när allmänheten får förtroende för bostadsobligationer och andra bankpapper som är avsedda för att hålla bankernas låneportfölj rullande.  Sanningen är att detta inte kommer att ske på denna sida 2010. Bankerna får nog finna sig i att vara förstatligade fram till i varje fall 2015.


De andra delarna av finanskrisen är prisfallet på olja och el. Min bedömning är att priserna på dessa produkter varit femtio procent för höga. Olja har i råvaruledet redan sänkts med mer än femtio procent medan man fortfarande i konsumentledet klöser konsumenterna på pengar. Oljebolagen har i råvaruledet gjort sin hemläxa. Priset på bensin skall ned till runt åtta kronor innan marknaden vänder.


Elbolagen måste inse att priset till konsument skall ned till 60 öre kilowatten inklusive skatter.


Den fjärde institutionen på marknaden som måste sänka sina priser är fastighetsindustrin. Priserna på bostäder har fallit tjugoåtta procent sedan i augusti 2008. Det är bara att läsa lagfarter det står skrivit i kristall. Raset fortsätter nedåt och botten nås vid sextio procent.


Nu måste arkitekter, fabriker, underleverantörer med flera sätta sig ned och fundera hur man tillverkar hus som är femtio procent billigare än idag. Det är den utmaningen som byggindustrin måste lösa. När man nått målet vänder krisen.


Bilindustrin är nästa sektor som får finna sig i att bli omstrukturerad. En bil som idag kostar två hundra tusen kostar om fem år etthundrafemtiotusen. Bilen om fem år är bättre, miljöriktigare och drar mindre bränsle. Det är ur denna smältdegel som den nya bilindustrin kommer att växa.


Overheadkostnaderna i företag måste sänkas. Lönerna till verkställande ledningen skall sänkas och det mycket kraftigt. Ett mål skulle kunna vara att statsministerns månadslön är riktmärke för lönebildningen.


Jag förstår inte hur småföretagarna i Vetlanda och Gnosjö kan acceptera taskiga betalningar till dem medan direktörerna i de företag som köper deras produkter håller upp sina löner på fantasinivåer. Småföretagen borde göra gemensam sak inga leveranser till företag med fantasilöner och bonusar.


Orsaken till krisen ärt mycket enkel företagen globalt har tjänat mycket pengar det har inte krävts någon eftertanke i företagens management. Företagen och banker har tyvärr inte letts av de skarpaste hjärnorna. Vi behöver helt enkelt bättre företagsledare. Skyll inte på kapitalism och marknadsekonomi utan på dåligt omdöme och girighet.


Brännelund – Eksjö


 Lars Håkan Halldin

maktentillfolket.bloggagratis.se

undereken@hotmail.com


 



 
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards