Direktlänk till inlägg 16 januari 2009

Vi skall inte ha religösa friskolor!

Av Lars-Håkan Halldin - 16 januari 2009 13:18



Brännelund den 10 jan 2009

 

MOTION


Till


Årsstämma med Höreda centeravdelning

Årsstämma med centerns kommunorganisation i Eksjö 2009

Centerns Rikstämma 2009


Angående mål och arbetsformer för friskolor.

 

Tanken med friskolor är riktig och har inneburit mycket positivt och utvecklande för svenskt skolväsende i dess vidaste bemärkelse. Framförallt har vi fått fram skolor som kunnat konkurrera om eleverna i en eller flera kommuner.


Denna konkurrens har satt elevnyttan i Centrum. Det är eleven som skolan är till för inte skolbyggnader, administratörer och lärare. Barnet går en gång i skolan och har en chans i livet. Organisationen i skolan den lever år från år och elevkull efter elevkull.


Det är med skolan vi formar livsplattformen för den unga människan. Det är där vi skapar de goda förebilderna ger entusiasmen att vara en samhällsbyggare. Därför är det viktigt att skolan ser till hela människan. Skolan får aldrig bli ett lärande för stunden. Bara klara tentamina.


När man lämnar skolan skall man göra det med goda kunskaper vara hel i själen och kunnig i teorin. När man lämnar den svenska skolan skall man känna den varma handen som ledsagar oss ut i livet.


Friskolorna har i många avseenden satt fokus på detta. Vi har även mycket att lära av Folkhögskolan som än mer sliter med att göra hela människor. Från den skolformens engagemang i hela organisationen har vi mycket att lära.


Frågan är vad skall skolan lära ut. Den frågan finns ju besvarad i läroplaner med mera. Frågeställningen är snarare att vad skall skolan inte lära ut. Ungdomarna utsätts för så många intryck från medievärlden sättet att vara i umgängeskretsen och mycket annat. Vi skall inte lära ut droger, etnicitet, intolerans, våld och kvinnoförnedring för att nämna något.


Men skolan bör också undervisa om vår grundlag på ett utförligt sätt. Människor kommer från så många olika etniska och religiösa värderingar. Staten skall hålla sig neutral i förhållande till dessa värderingar. Ingen skola skall få ha etniska(rasvärderingar) och religiösa mål.


Den svenska grundlagen är det sammanhållande kittet för Sverige. Vi har varken etnicitet eller något annat specifikt för vårt land. Jag menar att grundlagen och dess värderingar skall ges en mycket framskjuten plats i samhällsundervisningen i våra skolor. Ingen skola får väja för grundlagen och dess aspekter.


Jag menar att vi nu efter att vi genomfört friskolereformen kan börja utvärdera den. Skolor som har religiös inriktning eller ägs och leds av religiösa samfund skall inte beviljas etableringstillstånd av skolverket. De redan befintliga skolorna skall avvecklas under en femårsperiod.


Någon invänder skall vi inte kunna undervisa i religionskunskap givetvis går det bra men det skall ske med en profan historisk prägel. Ungdomar skall inte tvingas ta religiös ställning. Det ställningstagandet skall vara frivilligt och bör anstå enligt mitt förmenande tills efter 16 eller 18 år.


Den andra sidan av Friskoleverksamheten är det ekonomiska utfallet som jag tycker blivit i bästa laget. Det klagas på vinster mm. Exakt hur detta har utfallit i samtliga skolor har jag svårt att överblicka.


Jag kan konstatera att den interkommunala skolpengen vida överstiger den kommunala kostnaden för en elev i kommunens egen skola. Jag Anser att interkommunala skolpengen är nästan 25-tkr för hög och i vissa fall ännu mycket mer.


Det måste vara en självklar princip att de pengar som vi skattebetalare sätter in i skolväsendet skall komma undervisningen till del. Vi måste skapa ett regelverk för detta som är strängt och långsiktigt.




Om skolan bedrivs i aktiebolagsform får utdelningen årligen till aktieägarna aldrig överstiga kapitalmarknadsräntan + fem procent. Det egna kapitalet skall definieras som aktiekapital, fritt eget kapital och undervisningsfond. Vilket betyder att vinsterna skall återinvesteras i skolan genom avsättning till undervisningsfonden.


Undervisningsfonden skall utgöra kanske 30 % den skolpeng som beviljats brutto. Fonden får disponeras i skolans verksamhet med fastställda regler, t.ex läromedel, media, teknisk utrustning, datorer mm. Dessa investeringar tas upp som tillgångar i fonden och avskrivs efter ett bestämt regelverk.


Vidare bör samhällets insyn vidgas i skolornas ekonomi. Varför friskolorna redovisar kompletta bokslut till beviljande kommuns internrevision?


Med hänvisning till vad som anförts hemställer jag att Centerns Rikstämma beslutar


att centerns riksdagsgrupp verkar för en statlig skolutredning som kommer med förslag i de frågeställningar motionen behandlat.




Brännelund - Eksjö dag som ovan




Lars- Håkan Halldin

maktentillfolket.bloggagratis.se

undereken@hotmail.com


 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Skapa flashcards