Direktlänk till inlägg 25 januari 2009

Reformering av samfundens vigselrätt.

Av Lars-Håkan Halldin - 25 januari 2009 12:42





Brännelund den 10 jan 2009

 

MOTION


Till


Årsstämma med Höreda centeravdelning

Årsstämma med centerns kommunorganisation i Eksjö 2009

Centerns Rikstämma 2009


Angående reformering av samfundens vigselrätt.

 

Religionsfriheten är grundlagsskyddad i vårt land. Du tillbeder vilken gud du vill får inte klandras eller diskrimineras för detta. Ditt förhållande till din skapare äger ingen lag rätt att påverka. Kyrkornas inre arbetsformer har därför i Sverige varit en angelägenhet för samfundens medlemmar. Hur man uttolkar sin bibel eller firar kyrkornas högtider har inte lagstiftaren lagt sig i.


Skiljandet av Svenska Kyrkan från staten var den sista åtgärden för att få en komplett religionsfrihet. Att regeringen utsåg höga ledare i en kyrka och att Riksdagen fastställde kyrkolag kunde närmast uppfattas som en hednisk kvarleva från gångna tider.


Samfunden brottas fortfarande med svåra inre frågor som t.ex kvinnliga präster, hur man uttolkar de heliga böckerna och nu senast vigsel av samkörande.


Frågorna om samfundens vigsel har enligt mitt förmenande vidare perspektiv än bara vem man skall viga utan det är ju en ideologisk handling man lovar inför samfundets Gud att leva i äktenskap.


Jag har väl aldrig gillat det kyrkliga spektaklet när föräldrar kör de unga tu till kyrka, spelar Mendelssohn och vigselritualen är något för all del högtidligt men en del i en större fest. Jag tror aldrig vår skapare avsåg detta. Bröllopsindustrin som svenska kyrkan lånat sig till känns inte religionsideologiskt rätt utan är mer krämare i templet.




Jag anser att man inte skall ha världslig vigsel i kyrkan utan bara kyrklig vigsel. Därför bör som en logik av detta samfunds rätt att skriva ut äktenskapsbevis för den borgerliga världen dras in.


Man gifter sig i kyrkan och går till Borgmästaren och stadfäster sitt äktenskaps juridiska legitimitet. I de flesta länder fungerar det så. Det fungerar mycket bra. Att ta bort vigselrätten skulle vara att göra boskillnad mellan kyrkan och den profana världen.


Jag kan tänka mig en kompromiss vilket innebär att den enskilde prästen/ kyrklige vigselförrättaren ansöker om borgerlig vigselrätt och därmed förbinder sig att fullfölja den borgerliga vigselns rättsverkan. Men att borgerlig vigselrätt i kyrkan skalle vara generell det hävdar jag har överlevt sig självt.


Samfundens vigsel är ju något för samfundets medlemmar. Det är ju den enskilda församlingen som sätter upp regler för hur kyrkorummet skall disponeras. Där vigseln bara är en fest utan ideologisk innebörd skall prästen eller predikanten säga nej och hänvisa till Borgmästarrummet.


Att samfund sneglar på den världsliga staten utan att slå vakt om sin ideologiska identitet är inte den svenska religionsfriheten betjänt av. Grundlagsskyddad religionsfrihet innebär ar att vi med lagen ger rätten till samfunden att utveckla och bevara sin särart. Världen sköter det vågrätta meden det som sker lodrätt sköter våra kyrkor.



Brännelund - Eksjö dag som ovan




Lars- Håkan Halldin

maktentillfolket.bloggagratis.se

undereken@hotmail.com

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Skapa flashcards