Alla inlägg under januari 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 1 januari 2009 12:02





MIN ÅRSKRÖNIKA 2008

 

ETT TACK

Till er alla som under 2008 läst min blogg " Makten till Folket". Ni har fått både andlig och lekamlig spis. Vet du att ni är ca 9500 personer som läser mina epos. 4600 gamla läsare och nästan 5000 nya. Välkomna till en intellektuellt och politiskt utmanande sajt. Där medkänsla, empati och rättvisa samt god mat rätt lagad är Guide-Lines.

 

 

Den gode fabrikören är ledstjärnan 2009.

Jag är besviken på det år som gått. Vi var inne i kanske historiens bästa och längsta högkonjunktur. Vi började se att effekterna av konjunkturen även fattiga stater  började få tillväxt. Jordbruket i tredje världen expanderade fler munnar mättades.


Vi började ta oss an de stora och viktiga frågorna, rättvis handel, miljön och rättvis fördelning. Överskotten i ekonomierna var stora man kunde ge en hjälpande hand till de sjuka och missfördelade.


Men den mänskliga enfalden, dumheten och obegåvningen gjorde att de bästa av de bästa tider vänds i ekonomisk nedgång.


Den nedåtgående konjunkturen har inget med ekonomisk nedgång att göra utan nedgången är skapad av girighet, enfald och dumhet. Överallt  ertappar vi företagsledare och chefer med hela handen i syltburken. Det är så illa att de inte ens drar ur den när de ertappas utan fånigt leende framhåller sin förträfflighet. Det är deras explicita rätt att snylta i syltburken.


Grunden till krisen är den gamla devisen håll dig väl med medelmåttorna de blir dina chefer. Det globala samhället har nått sådan komplexitet det räcker inte med att vara medelmåtta för att styra den globala skutan. Det ensamma företaget på det globala havet är en ensamseglare .

 

Sjökorten på det globala havet heter marknadsekonomi och kapitalism. Eller rättare sagt sex miljarder konsumenter kan inte ha fel. Går man mot den globala omröstningen som pågår varje dag nämligen det som konsumenterna köper för egna surt förvärvade pengar då uppstår kriser som denna.

 

Man säger ju att krisen började med Subprimelånen i USA det äger sin riktighet. Men att skapa en låneform som gjorde att de fattiga kunde köpa en bostad var väl inte fel…?. Det är ju samma tanke som föranleder oss att ombilda hyresrätt till bostadsrätt. Man skall äga sin bostad. Det är så rätt och riktigt???. Men då måste även de med små ekonomiska omständigheter kunna göra detta eller…..???


Det var just detta som subprime lånen tog sikte på. Men banker och fastighetsmäklare drev på utlåningen körde bort de fattiga, skapade priser som inte gick att finansiera via subprimelånen. Efteråt skyller man på låneformen den var ju inte bra den skapade en omöjlig lånebild när husen blev för dyra. Men stopp samla ihop de spridda hjärnresurserna….. Det är väl så att den som säljer fastigheten och den som skriver ut lånet som skall tänka efter kan kunden betala detta. Inte som nu skylla på kunden. Banker och mäklare har en rådgivande och uppfostrande uppgift. En bank måste ju göra kalkyler på att en i familjen blir arbetslös och ekonomiska vargatider kommer


Men älskade läsare syltburken stod för nära sylten var för söt. Men att uppträda rakryggat säga vi gjorde fel det kan man inte. Nästa urskuld för att inte behöva erkänna sin egen dumhet är påståendet Allan Greenspan sänkte räntan för mycket det blev för lätt att låna ut. Men stopp tänk efter bara för det är lätt att låna får man inte låna ut ansvarslöst…!


Sammanfattning av subprimekrisen är mycket enkel banker och mäklare var inte böxade uppgiften. Rent ut sagt de var inte tillräckligt intelligenta för att leda bank köpa och sälja fastigheter. Billiga nasare.


Sedan visade man upp hela den ekonomiska kreativiteten  man sålde säkerheter och obligationer till Wall-Street där korkade mäklare köpte dem glatt.


Slutligen köpte Europeiska investerare hela rasket av ompaketerade värdepapper obesett. Det är detta som är finanskrisens tiotusenkronorsfråga. Hur kunde detta ske? Det måste varit brist på hjärnkraft. Sådant är tyvärr ett medfött fel som inte går att bota varken med medicin eller skolor. Detta var extremt korkat. Problemet kvarstår nu uppträder man fegt vågar inte berätta vem som sitter på Svarte Petter. Det är finanskrisens öga.


Under hela resans gång har ju framförallt mäklare och banker talat om hur samhället skall skötas de har påståtts sig haft kunskaper som vi vanliga medborgare inte har. Nu när det uppdagas att de inte kan sköta de företag de är stadda att sköta kommer de till oss skattebetalare och ber om hjälp. Annars har de varit fisförnäma och spottat på oss vi drägget där nere.


Vi måste tillbaka till den begåvade och ansvarskännande fabrikören med rötterna i bygden. Han som lider när han måste avskeda. Som känner det svårt när han inte vågar sponsra missionsauktionen. Han som aldrig skulle komma på tanken att bygga en idrottsarena och kalla den ”duktiga fabrikörens arena”. Det är han tillsammans med det plikttrogna folket i fabriken som byggt Sverige. Fina gatan-kapitalismen har fördärvat Sverige.

Tjänstemannakapitalism där tjänstemän utan ägaransvar skall sköta andras pengar är farligt.


Hur tar vi oss ur denna kris ja vi har två spår att köra på marknadsekonomi och kapitalism. De spåren eller systemen har hållit men lokförarna och loken har varit undermåliga. Vägen tillbaka är lång mycket lång!! Vi måste det är hårt att skriva ta död på bonuskapitalismen. Käre läsare det har inte varit skarpa hjärnor som lett banker och större företag. Det har inte skolats skarpa hjärnor på våra högskolor det är tyvärr sant. Det har varit medelmåttor utan kreativitet. Tyvärr en blind har lett en blind. Rekryteringen till ledningsgrupper har vägletts av att likar söker likar.  Katastrof!!


 Räkna ut vad bankernas bonusar, styrelser, ledningsgrupper och lokaler kostar och ställ det i relation till den nytta de gör. Det är ganska lätt  inse var man skall bocka av med rödpennan!! Dra in onödiga utgifter!!!!


Vet du käre läsare att bonusprogrammen till Sveriges direktörer kostar närmare 10 miljarder kronor. Man kan anställa 20000 människor för de pengarna. Om någon med intellektuell trovärdighet hävdar att bonuspengarna gör mer nytta i direktörernas fickor än hos tjugotusen anställda. Ring mig då så får vi prata om det!!!


Krislösningen är headhunting med sikte på intelligentare företagsledare bättre organisationsinsikt och ansvarstagande.


Tyvärr måste vi skattebetalare betala fantasipengar för att reparera ekonomin igen.


Men när vi skattebetalare öppnar plånboken då är dumheten där igen. Ge bilindustrin lite pengar, hjälp bankerna med fantasisummor, lite till glasbruken, och lite till villaägare med taskiga lånoch sänk räntorna så rullar hjulen igen.


Man hoppas och tror att ekonomin kommer bli som förr den blir aldrig som förr. Vanliga löntagare har insett att ett antal människors dumhet och girighet har lurat dem på massor av pengar. För höga priser och onödigt utlagda skattepengar bara för att sopa upp efter dem som inte klarat av att leda företag.


Läs på ekonomins mätartavlor. Arbetslösheten galopperar. Kronan har devalverats med nästan  20 %.  Elpriset på börsen har stort halverats. Oljan sjunkit 100 dollar fatet, huspriserna rasar. Reorna avlöser varandra, matpriserna minskar, bilar går inte att sälja. Det är bara IKEA och Ullared som står starkt.


Vi kommer få deflation en nyttig och välgörande sådan. Inte en deflation i ordets vanliga bemärkelse utan en deflation som återställer priser och värden till det de ska vara när banker bilfabriker mm sköts rätt. Det blir en deflation som bereder marken för den goda ekonomiska sådden med nya såningsmän/kvinnor och härdigare utsäde i ämbaret


Huspriserna kan sjunka 60 % mätt från den 30 juni 2008. Husfabrikernas ingenjörer och arkitekter måste sätta sig ned och tillverka hus som är 50 % billigare men ändock bättre och modernare än dagens. Det är till detta de skarpa hjärnorna skall användas.

 

Bilarna skall bli mycket billigare och bättre. Det är till detta de skarpa hjärnorna skall användas.


Bankerna måste låna ut billigt och rätt det är till detta de skarpa hjärnorna skall användas.


Ja finanssektorn måste sättas i husarrest de närmaste åren. Man måste i finanskretsar känna att piskans tar det skall göra ont mycket ont. Vi skattebetalare skall ha tillbaka det vi betalat för okontrollerad dumhet.


Vi har betalat ett otroligt högt pris för att vi inte följt läroboken. Nu om man skulle följa kapitalismens lärbok skall räntorna chockhöjas och bankerna försättas i konkurs. Det finns köpare till konkursade banker. Swedbank och SEB är ju på väg mot konkurs Börsens värdering av dessa företag är låg risken finns att man måste avnotera dem på Stockholmsbörsen. Frågan är vilket som är bäst att bankerna är värda några futtiga miljarder eller man renar dem inifrån.


Nu vill vi av anständighetsskäl inte göra så. Kapitalisterna har insett att staten är bättre och skickligare ägare än kapitalismen självt. Käre läsare läs om stycket. Kapitalismen ber att få bli socialiserad. Om kommunister och socialister krävt socialisering av bankerna skulle jag haft respekt för kravet men aldrig tillstyrkt det. Nu kommer finansvalparna ber på sina bara knän farbror staten ta över det vi slarvat bort. Man frågar sig hur vrång och ur led är tiden.


Krisen är ju inte över. Utlåningen på finansmarknaden måste börja fungera igen staten kan ju inte förnya bankernas låneportföljer via statliga värdepapper för mycket längre tid  något år!!!!. Troligen måste denna funktion börja fungera andra halvåret 2009. Gör den inte det blir det kollaps med skyhöga räntor och total tvärstopp i ekonomin!!!!!!


Fungerar inte omsättningen av lån via kapitalmarknaden andra halvåret 2009 då återstår inget annat än att bankerna blir statliga. När vi skattebetalare skall sälja tillbaka bankerna till marknaden krävstre saker


1.  Pengarna tillbaka och med vinst.

2.  Bankerna renade inifrån och stora personalbyten .

3.  Tankat på hjärnkraft.


Skyll inte på kapitalismen eller marknadsekonomin den har fungerat enligt instruktionsboken.

Skit in skit ut.

De som hanterade ekonomin inom ramen för marknadsekonomins frihet klarade inte av att göra detta. De ersatte  kapitalismens grundläggande principer med dumheten och dansat runt enfalden och tillbad galenskapen. Jag kan inte fatta hur det kunde bli så.


Det var på vippen att inte det demokratiska systemet drabbades av detta också. Ja kom inte till mig och säg att offentlig egendom skall säljas ges bort till dem som skulle varit marknadsekonomin tjänare. Det offentligas uppgift blir att vara den stränge fadern som fostrar och leder sina skaror.


Privatisering av offentliga verksamheter har fått sin trovärdighet ifrågasatt. Tänk om man skulle leda barndaghem, skolor, vårdhem och sjukhus mm på samma slarviga sätt som man hanterat finansmarknaden då skulle människors liv och hälsa riskeras.


Under 2009 är den viktigaste åtgärden

  • Tänka skarpt
  • Jaga bort enfalden och avslöja den
  • Företag, organisationer och myndigheter ska ledas av skarpa hjärnor.

  • GOTT NYTT 2009

     

    Brännelund – Eksjö


     Lars Håkan Halldin

    maktentillfolket.bloggagratis.se

    undereken@hotmail.com

    PS

    Politiken har ju sina skönhetsfläckar den också jobbavdrag, orättvis beskattning av pensionärer m.fl., sämre sjukförsäkringen, utförsäkrade, människor utan a-kassa, försäljning av Vin och sprit . Men det skall jag rätta till under 2009

    Ds

     



     

    Presentation

    Fråga mig

    19 besvarade frågor

    Kalender

    Ti On To Fr
          1
    2
    3
    4
    5
    6 7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    <<< Januari 2009 >>>

    Tidigare år

    Sök i bloggen

    Senaste inläggen

    Kategorier

    Arkiv

    Länkar

    RSS

    Besöksstatistik

    Min gästbok tyck här


    Ovido - Quiz & Flashcards