Direktlänk till inlägg 26 juni 2009

Vi ska ha skolavslutning i kyrkan!

Av Lars-Håkan Halldin - 26 juni 2009 15:30

 Ett brev från en läsare av min blogg


Hej

Lars-Håkan


Jag håller helt med dig. Själv var jag på skolavslutning i Kristvalla kyrka i torsdags, det var så fint och stämmningsfullt. Vi sjöng "den blomstertid du kommer" tillsammans, sedan sjöng barnen sina sånger och stipendier delades. Barnen fick visa ord av präst och lärare att ta med sig på vägen, en del till högstadiet.      


Det är den  skolavslutningen i kyrkan  man minns från bardomens två första skolår. Det tredje året flyttades skolavsutningarna till gymnastiksalen istället. Det är de stämningsfulla  och högtidliga avslutningar i kyrkan man minns, de andra har suddats bort ur minnet, (ändå var man äldre då).


Jag hoppas verkligen att du blir vald som riksdagsman för Jönköpings län så att du får möjligheten att påverka, du har positiva och sunda tankar som jag tror att fler än jag delar med dig.


Att välja ståndpunkt i religon är ett viktigt val för livet och jag anser också att man inte bör göra det vid för unga år. Sverige är ett fritt land och vi tillmötesgår alla religioner, därför ska ingen kunna förbjuda oss att ha våra skolavslutningar i kyrkan. Om vi gör det är det något som är väldigt snett, varför ska svenska tradioner  tagas bort? Vill man inte delta i en avslutning i kyrkan och sjunga "den blomstertid du kommer", tycker jag minoriteten får avstå. Vi som vill ska inte förvägras den rätten, vi är fortfarande i majoritet.


Jag önskar dig lycka till Lars Håkan Hoppas du blir riksdagsman.         

On Sun, 14 Jun 2009 11:23:55 +0200


________________________________________________


Partiledare Maud Olofsson kommenterar mitt inlägg


Hej

Lars Håkan,

Tack för ditt mail.Visst ska man få ha skolavslutningar i kyrkan. Har sänt vidare ditt mail till vår ledamot som ansvarar för de här frågorna.

Vänliga hälsningar

Centerpartiet

"Maud Olofsson" 


Min kommentar

Maud breven från dig gör mig alltid glad


 _______________________________________________


Hej

Lars-Håkan!

Tack för ditt mail!

En viktig utgångspunkt för Centerpartiet är att politiken så lite som möjligt genom social ingenjörskonst ska styra utbildningspolitiken. Statsmakterna ska sätta de nationella ramarna för skolpolitiken - genom tex skollag, timplaner, nationella prov etc - men i övrigt ska vi ge skolorna så mycket frihet som möjligt att själva kunna driva sin verksamhet och undervisning. Alla elever ska ges en möjlighet och rätt till en likvärdig utbildning och nå uppställda kunskapsmål. Men vägarna för att nå målen ska kunna se olika ut. Därför bejakar vi en mångfald av både kommunala och fristående skolor och pedagogiska inriktningar - även konfessionella.  En central utgångspunkt för Centerpartiets skolpolitik är att elevernas bästa sätts i centrum.

Varje barn ska ha möjlighet att gå i en bra skola och ges de bästa förutsättningarna att utvecklas och nå kunskapsmålen. Idag har föräldrarna rätten att välja en utbildning som överensstämmer med deras filosofiska och religiösa övertygelse.  Denna rätt ska dock utövas inom ramen för skolväsendets allmänna värdegrund. Det innebär att inriktningen vid en skola alltid ska vara förenlig med de grundläggande och demokratiska värderingar som utgör skolans värdegrund.

Vi anser därför att de är upp till skolorna själva att bestämma hur - och på vilket sätt - t.ex skolavslutningar ska hanteras. Detta är inte något som statsmakterna ska lägga sig i.

Vänligen,

Centerpartiet

Helena Carlestam


 Min kommentar


Självklart skall statsmakten förhålla sig neutral till religion i skolan. Det är värderingar som varje människa tar ställning till i sitt själsliv.


Nu är 95% av Svenska folket medlemmar i kyrkan. Llikväl som vi kan låna Folkets Hus som samlingslokal kan även skolan låna kyrkan som sin samlingslokal för olika högtidliga samlingar.


Jag delar Mauds syn visst skall vi ha skolavslutning i kyrkan. Det ligger faktiskt i statsmaktens intresse att medverka till detta.


Blir jag Riksdagsman tänker jag motionera om detta. Om Riksdagens ledamöter är njugga till förslaget rör mig inte i rygen men mina väljare älskar mig för jag vågar väcka en fråga som ligger dem varmt om hjärtat.


Mina uppdragsgivare är väljarna inte njugga Riksdagsmän och kvinnor.

 _______________________________________________


Hej

Lars Håkan !

Beträffande skolavslutningen i kyrkan så är det inte förbjudet. Utformas skolavslutningen så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och inte på religiösa inslag, kan skolavslutning ske i kyrkan.enligt skolverket

Hälsningar
Peder André ( c), Vetlanda


Min kommentar:

Peder du har så rätt men det krävs lite entusiasm av oss som tror på Kyrkan som samlingslokal för terminsavslutningar när vi går mot Julen eller möter sommaren. Det skall vara lite högtid över dessa sammankomster. De ingår inte i undervisningen. Men sammankomsterna ingår i det livslånga lärandet. Vi som är medborgare i vårt land tillhör Svenska Kyrkan till 95%


Invandrarna tycker vi är töntiga som inte vågar stå för de värderingar som vår kyrka står för där vi är  medlemmar. Låt barnen sjunga "Den blomstertid nu kommer" och Store Gud" för allt vad tyg och remmar håller. Man far inte illa av sådant.


Till människor som inte tycker som jag brukar jag säga som President Kekkonen ibland får majoriteten bli bättre än kvaliteten.

________________________________________________


Klipp ur

Smålandsbygdens Tidning och Höglandsnytt



MITT INLÄGG OM SKOLAVSLUTNING I KYRKAN



Vi ska ha skolavslutning i kyrkan!

Blir jag vald till riksdagsman tänker jag som en av mina första åtgärder motionera om att regeringen ger till känna att skolavslutning i kyrkan är något som statsmakten ser positivt på och att skolverket utarbetar ett positiva regelverk för detta

Nu inställer sig frågan: skall våra barn få ha skolavslutning i sina fäders kyrka. Vistas i detta helgade rum under några timmar. Kyrkan, musiken och prästens hälsning blir en vacker inramning på skolavslutningen. Man går till sina fäders kyrka när man avslutar saker och ting i livet.


Den fråga vi måste ställa oss - finns det några barn till islamister, judar, buddister eller kristna som far illa av att sjunga de kända sommarpsalmerna och sluta med den kända läsarsången ”O store gud”. Möjligtvis blir inbitna ateister som har barn i skolan sårade. Det kan jag stå ut med.


Vi lever i en sekulär stat där undervisningen skall vara politiskt och religiöst neutral. Verksamheten i staten skall inte ha några bindningar till politiska eller religiösa värderingar. Barnen skall ta religiös ställning av egen kraft och efter ett moget och eget övervägande. Helst efter myndighetsdagen.

                                                  
                                                  
                                                  
                   

Men det finns också en annan värdegrund. Svenska folket är till 95 procent medlemmar i sina fäders kyrka. Vi betalar en dyr medlemsavgift trots att vi brukar kyrkan sällan. Sådant kallas för en kristen värdegrund som vilar på den kristna humanismen som en total majoritet av Svenska folket bejakar. Våra barn skall ha sin skolavslutning i kyrkan där vi är medlemmar i Sveriges största förening.


LARS HÅKAN HALLDIN

Brännelund, Eksjö



Av: Redaktionen

Publicerad: 2009-06-13 11:57:43


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards