Alla inlägg under juli 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 28 juli 2009 11:36




KRÄFTSKIVA ORIENTALE

Lördagen den 9 augusti gissa varför?

Kräft- och surströmmingsskivan är en av de mer mytomspunna tillställningar i vårt land och som skapat myterna om Sverige


 Myt med lite sanning

Det påstås att ett av våra större svenska företag skulle ha gäster inför att man skulle sluta kontrakt. Personalen på PR-avdelningen la sina pannor i djupa veck och skulle verkligen visa företaget och Sveriges bästa sida.


Man tog mot gästerna på Copenhagens Airport Nordens nav ut i världen. Åkte sedan till Skåne och anrika Grand Hotell i Lund. Där bjöds på SOS plus lite nödvändig mat. Dagen efter bjöds på Hyttsill på anrika Orrefors Glasbruk.


Dagen efter besåg man huvudkontoret och på kvällen bjöds på kräftskiva ute i Stockholms Skärgård. Besöket avslutades med surströmming i Norrland. Bara flygturen över oändliga skogar gjorde att man misstänkte att man var på väg till Sovjetunionen.


Efteråt var det inbjudna bolaget tveksamt till om man verkligen skulle ha kontakter med ett land där man åt rå fisk och asätande kräftdjur.


Surströmmingen var liksom bekräftelsen på att det exotiska landet i norr inte heller var noga med sin hygien… Dessutom hade landet där solen aldrig behagade att gå ned väckt deras misstänksamhet. Kunde detta folk verkligen tillverka högteknologiska produkter.


Ja så kan det gå om man möter vårt lands gastronomiska myter.


Lite historiska tankar

Om Jag läst rätt i statarromaner och en del historiska novelletter har kräftskivan anknytning till att man firade skördens avslutning bland herrgårdarnas statare. Det var då man åt fattigmaten som naturen och gården bjöd på. Det var lax, Kräftor och ostkaka.


Det var överflöd och skräp som de hårt arbetande statarna fick hålla till goda med. Vattendragen var ju rika på dessa skräpfiskar.

Om detta är helt sant garanterar jag inte.


Min kräftskiva fattig mans mat

Min kräftskiva bygger på idén ät dig mätt njut sedan av kräftor som kräver vissa drycker…

Jag förslår

      1. Starter. Roulader på Schwarzwaldskinka och drink på  svalt

          mousserande vin

      2. Gubbröra på kavring

3. Lax med ris

4. Blandade kräftor

5. Ostkaka

6. Kaffe med avec


Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest denna dag är inte fel det är en plikt.

Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör en trevlig kräftskiva


Vett och etikett som jag alltid framhåller!


Några moralkakor

Käre läsare finns det något mer obildat än när man med entrédrinken i den ena handen och mobilen i den andra handen pladdrar med någon annan. ”Oh du jag är hos Lisa vilken fest vi dricker just nu drinken” Sådana gäster skall gå hem.


Låt gästerna göra sig av med mobiltelefonen redan när festen startar. När festen är över får de tillbaka sin telefon. Om någon blivit överförfriskad kan återlämnandet bli en riktigt kul historia. Återlämnandet är markering nu är festen slut. Ingen skall gå i förtid utan synnerliga skäl.


En genomtänkt placeringslista på en kräftskiva är ett obligatorium där gästerna till sätt och kynne underhåller och balanserar varandra. Kräftskiva är inte liktydigt med snaps som aldrig tar slut.


Kräftskivan är inte den dag då man löser problem i familjen eller säger ett sanningens ord till svärmor. Inte heller tittar på eller ned i dekoltaget på grannens fru. Chefen skall inte sättas på plats denna dag.

Kräftskivan är inte den dag då snapsen flödar fritt. Man dansar heller inte små grodorna i olämpligt tillstånd.


Klädsel: Snygga sommarkläder med lite höst känsla kvällen kan bli kall. Dock inte kortbyxor det är som att spela dragspel för Sten Broman.

 Detta med fåniga hattar är korkat och pinsamt det liksom legitimerar att dricka för mycket. Arrangera serveringsrummet med lyktor och bordet vackert dukat med tända ljus. Kandelaber gör sig i augustinatten.


Snapsvisor hör till kräftskivan. Gör ett snyggt allsångshäfte med de visor som alla kan sjunga.  Sjung upp dig och var försångare! Var noga när och hur man framför dessa visor de är inte en ursäkt för en sup till! Skrål i augustinatten är opassande.


Kräftsupé

Bjud in gästerna till ca 19 00. Fram till 20.00 pågår socialisering och mingel. Vill man bjuda på en starter bjud på roulader av Schwarztwaldskinka med hackad gurka och ett gott torrt mousserande vin. Dock inte mitt hatobjekt

Champagne

Starter

Recept 6 pers

Skivor av Schwartzwaldskinka

1 msk Bostongurka eller hackad rå gurka till varje rollad.

 Gör vackra roulader av skinkan med gurkan inuti rouladen. Beräkna 2 roulader per person. Serveras på en liten assiett. Till detta dricker man ett torrt mousserande vin gärna något Spanskt eldigt. Om det finns en viss sötma i vinet är det ett plus.


Gubbröra på Kavring

Recept 6 personer

 6  skivor mörk kavring

 6  hårkokta ägg

 2  råa äggulor

 4  rejäla msk hackad gräslök

 2  hackade  rödlökar

 3  msk hackad dill

 6  st. hackade ansjovisfiléer

 Lite vitpeppar

 1 msk Cream Fraiche

 Ev. 1 msk majonnäs

 Blanda ingredienserna tills du fått en jämn och fin gubbröra. Lägg upp gubbröran på en skiva kavring. Vill man göra det extra festligt kan man anbringa en rå äggula på rörans topp som ett solöga. Ej nödvändigt

 Till detta dricker man en kall pilsner och en isad sexa Skåne.


Lax i Teriyakisås

 Recept 6 personer

 1 liten flaska 2,5 dl Teriyakisås

 5 dl vitt vin

 6 st laxbitar

 1 rejäl knippa med blad spenat

 6  port kokt ris

 Blanda Teriyakisås och vitt vin låt vinet och såsen sjuda tills alkoholen i vinet är borta. Woka spenaten i såsen. Ta upp spenaten och lägg på ett serveringsfat. Sjud laxbitarna i såsen tills de enligt din mening är färdiga . Högst tio till femton minuter.


Servera laxen på spenatbädd och kokt ris. Låt gästerna krydda sitt ris med Japansk soya efter behag.


Till detta dricker vi en god Riesling


Blandade kräftor

Recept 6 personer

 ½ kg svenska kräftor

½ svenska signalkräftor/ eller svensk flodkräfta.

½ Amerikanska sydstatskräftor

½ kg kinesiska jumbokräftor

1 kg Västerbottensost från Byske

Hårt bröd med gott och riktigt smör.

3 liter kräftspad

Dillkronor


Börja med att dagen före tina de kräftor du behöver. Skölj bort allt det spad de varit inlagda i. Låt dem dra sig någon timma i vatten. Det som djupfrysta kräftor är kokade i är en besk vidrig soppa. Smörjan är i det närmaste giftig. Denförstör vilken kräftkännares gom som helst.


 Eget kräftspad

 3 l vatten

1 dl salt

3 – 5 sockerbitar

Dillkronor

2 dl porter var noga med tillsättandet av detta.

 Koka upp lagen så den får karaktär. Låt sedan lagen svalna och lägg därefter dina kräftor i denna lag.


 Ett knep lägg vare sort kräftor i en plastpåse med en liten dillkrona häll på lag och sug bort överflödig luft. Låt anrättningen ligga i kylskåp en hel natt och dag.


 Till detta dricker man en god starköl. Under resans gång föräras gästerna med snaps av Beska droppar, Leutens, Linjeakvavid och Herrgårds.

 Kräftorna serveras på fat sortvis och med dillkronor.


 Eftersom kräftskivan är en rituell och kulinarisk upplevelse skall snapsarna vara små, kalla och isade ca 3 cl.


Överkurs

 Vill du experimentera ta undan en halv liter lag och tillsätt Sambal Oleak/ alt cayennepeppar tills lagen bits i munnen och låt de Amerikanska kräftorna ligga i detta.


Ostkaka

 Recept 6 personer

 1 kg ostkaka från Wrigstad mejeri,

 Det finns ingen annan acceptabel fabrikstillverkad ostkaka i Sverige

 1 burk fin hjortronsylt

 ¾ liter vispgrädde


Ostkaka gör sig självt. Värm den först  på medelhög värme några minuter i elektronugn så den doftar himmelskt . Om du riktigt vill förhöja stämningen värm hjortronsylten också.


 Vad dricker man till detta inget? Man låter den goda smaken tysta mun. Om man vill göra ostkakan rättvisa med dryck bjud på en god Ungersk Tokayér.


Kaffe med Avec

Recept

Brygg svart kaffe från Gevalia var noga med detta inget annat kaffe duger. Du måste vara noga med att din bryggare brygger hett kaffe annars köp en ny.


 Förvärm konjak i en liten gryta på spisen. Den skall sjuda. Häll över konjaken i en vacker kanna och servera till gästerna på sommaraltanen.  Varje gäst får en sexa varm konjak.Dessutom föräras varje gäst en smal cigarill. När natten lägger sig till ro och cigarröken söker sig upp mot himlen då är nirvana… nära.


Vad hände i historien denna dag

 Om Om jag förstått historieböckerna rätt hände i historien

       tre viktiga saker denna dag!

d

          Jag föddes den 9 augusti 1949

§        Richard Nixon av gick denna dag

§        Jag fyller sextio år denna dag.


 

Av Lars-Håkan Halldin - 23 juli 2009 11:59

Österängskyrkan i Jönköping




KLIPP UR

Vimmerby Tidning

Höglandsnytt




NÄR KYRKAN KOM TILL FOLKET!


Tack prästen Ingvar Briland i Österängskyrkan, Jönköping för att du häromveckan samlade 2000 personer till en fantastisk allsångs- och konsertkväll.


Med musiken som instrument kan man skapa glädje och framtidsanda. Och inte nog med det: Man kan få folk att inse att kyrkan har en framtida roll. Det var precis detta som den underbara kvällen gav oss som fick vara med, utan att ens betala en enda krona i inträde. Konserten blev inte mindre värd för det. Tvärtom vi som kom för att lyssna och njuta möttes inte bara av värme, utan i högsta grad av RESPEKT.


The Cadillac band gjorde som vanligt succe. Folkets band kan man kalla dem. Den legendariske artisten Tommy Blom,känd från Tages fick varma applåder så snart han visade sig på scenen. Inte så konstigt. I slutet av 60-talet var han Sveriges populäraste artist. Inte nog med att han kan sjunga, han kan tala också. Och bortglömd är han absolut inte. Han har varit en folkbildare i den populära radiokanalen Vinyl, men tyvärr finns inte hans röst kvar där. Därför var det en extra glädje att få höra hans röst utanför Österängskyrkan.


När Gerth Lengstrand klev upp på scenen, sa en kvinna i publiken: ” Nu hörs det enda till Huskvarna ”. Och det gjordes det säkert också. Gerth Lengstrand har verkligen en stark röst. Ni är säkert många som minns Gerth från The Streaplers. Men han är het inom musiken fortfarande. Ett par dagar före konserten fick han ett stipendium på 20.000 kronor för sitt låtskrivande.


Chefen för Sun studio James Lott var en höjdpunkt under kvällen. Hans röst berörde publiken. Visste ni förresten att det var i Sun studio, som Elvis 1958 gjorde sin första inspelning ? Det finns fortfarande kvar ett kryss på den platsen där The King stod.


När en man från Sävsjö klev sent upp på scen, men inte för sent  – för publiken var kvar -  trots att klockan närmade sig 21.30 Hans namn är Svenne Hedlund. När han drog på med sången ” I natt jag drömde… ”, då tände publiken till. Vår Svenne är folkkär i vårt län. Eller som en raggare i publiken sa: ” I natt kommer jag att drömma om Svenne – han var och är min favoritartist ”.


Arrangörerna studieförbundet SENSUS och Svenska kyrkan har all anledning att vara nöjda med den här musikaliska högstidsstunden, som serverades med värme och kärlek. En sak är säker: VI I PUBLIKEN var mer än nöjda. Gör gärna en repris så snart som möjligt.


En annan sak bör också slås fast: Svenska kyrkan står inför en kris, som blir uppenbar om två år; när lågkonjunkturens effekter gör att man får mindre med medlemsavgifter. Då gäller det att förebygga en sådan situation och skapa ett starkare förtroende för kyrkans sak hos folket. Och det var precis det som skedde utanför Österängskyrkan.


På tal om drömmar: Det vore fantastiskt om Eksjö kyrka kunde göra en kväll – som den i Österängen. Än är det inte för sent. Jag vill också passa på och uppmana andra kyrkor att också göra liknande insatser. Jag tror på att kyrkan har en framtid, det gäller bara att erbjuda en verksamhet som är bred och får en folklig förankring. Det är viktiga saker för att få en levande folkkyrka – en kyrka i framtiden !    


Lars-Håkan Halldin

Brännelund i Höreda, Eksjö





Av Lars-Håkan Halldin - 17 juli 2009 12:17

 Kronan är svag och återhämtningen svår



LÄSARNAS KOMMENTARER

Kommentar till KRISEN KAN BLI VÄRRE


Min kommentar

Folket i våra politiska församlingar inser inte att vår konurrenskraft sitter i skattens storlek. De tror att växlar man höjd skatt mot bättre service då löser sig alla problem tyvärr är det inte så. Vi är på ett sluttande plan. En befolkningsminskning som ökar sakta. Nya företag som industrier inte kommer tillstånd. Centraliseringar  i Eksjö eller Vetlanda som nedläggning av skolor. Problem med landsbygdsbiblioteken.


Politiker som blir arga och sårade varje gång de blir ifrågasatta. Politiker som med näbbar och klor klamrar sig fast vid sina taburetter.

Det värsta är rekonstruktionsarbetet för att vända den onda trenden tar flera valperioder och vi som tänker rätt får inte tack för det.

Tänk en tanke den skall inte genomföras men den skall tänkas. Du sänker kommunalskatten med 5:- fundera hur många nya innebyggare kommunen behöver för att kompensera inkomstbortfallet. Det är en nyttig intellektuell övning. I hägnet av detta tankearbete se på vilket sätt kommunens budget förändras.

Vi är inne i en begynnande dödspiral med orättvisa förtecken. Höjd skatt är alltid orättvist. Men vi tror att lösningen är att kasta pengar på problemen  1 milj kronor mer i fullmäktiges protokoll är oftas bara dumhet.

Hälsningar

Lars-Håkam


Hej Lars-Håkan,


"Ett rättvist skattesystem är grunden för att få svenska folket med på krisbekämpningen!!" skriver du.

Vad innebär ett rättvist skattesystem anser du?

Det måste löna sig att både arbeta och studera för att få en bättre inkomst.

Var går den solidariska gräsen som medmänniska att bidra till gemensam trygghet?

Vi måste alla respektera varandras åsikter men egoismen och själviskheten bygger inga goda samhällen.

Hur ser detta ut i Kommuner som Eksjö och Vetlanda.

Skattehöjningar och utarmning av befolkning måste också betalas med försämrad service. Var går gränsen

tycker du för oss som väljer att bo kvar på dessa orter och liknande i Sverige?

Hälsningar

Lars-Olof Reinfeldt

WetlandaListan

av L-O Reinfeldt den 18 juli 2009 kl 09:51


Kommentar till KRISEN KAN BLI VÄRRE
Som vanligt intressant och upplysande information av Håkan. Han får en att tänka efter, vad händer och vill vi att det ska ske. Har den lilla människan möjlighet att påverka och i så fall hur?

av Gretchen Meyer den 18 juli 2009 kl 01:23 

Mitt inlägg i Smålandstidningen den 17 juli 2009 och i Höglandsnytt den 18 juli

 

Brännelund den 8 juli 2009

 

KRISEN KAN BLI VÄRRE


Riksbanken har sänkt sin styrränta med 0,25 % enheter till den historiskt lägsta nivån. Många jublar billigt låna pengar igen. Beslutet av Riksbanksfullmäktige vittnar om att de vet något som inte svenska folket vet. Bekämpningen av den ekonomiska krisen i världen är inte så framgångsrik som många tror.


Sveriges regering brukar framhålla de starka statsfinanserna och hur förträffligt staten sköts. Detta är inte sant. Det finns inga fria ekonomiska zoner eller gratisluncher allt måste betalas.


Att krisen inte slagit hårdare i Sverige beror på en sak kronan har devalverats med närmare 20 %. Det faktumet har gjort att vår ekonomi saktat farten lite mindre än alla andra. Svenska folket har fått se sina löner sänkta med närmare 20 % . Den som tjänar 25 000 kronor i månaden har fått sin köpkraft reducerad med 5000 kr. Läs valutanoteringar eller priset på hotellrum i New York.


Nu håller denna lönesänkning på att sippra ned i inhemsk ekonomi. Räntesänkningen är en del i att dämpa denna lönesänkning. Riksbanken erbjuder bankerna längre bindningstider vilket ger en klar indikation om att det finansiella systemet inte fungerar. Ingen vill inse detta. Utan hjälp från Riksbank och Riksgäld i finanskrisen skulle vi haft en situation där bankerna riskerade ta ner skylten.


Det andra alternativet är att kapitalmarknaden skulle finansiera bankernas refinansiering vilket innebär kraftigt höjda räntor. Basräntan på kapitalmarknaden skulle ligga på 6 % för korta lån och på närmare 10 % för långa lån.


Det är i detta perspektiv vi skall ställa oss frågan vad skulle kommersiella och bostadsfastigheter ha för värde. Troligen handlar det om samma justering av priserna som på den amerikanska marknaden mellan 30 – 50 %. Bara en prisjämförelse om en dansk köper en svensk villa så köper han den i Danska kronor 25 % billigare.


Råvarupriserna tenderar att bli fortsatt låga framförallt olja och el vilket indikerar att farten i den svenska och internationella ekonomin är låg.


Baltikum är fortfarande ett oskrivet blad där kan en devalvering ske. En inre devalvering är under genomförande i området vilket innebär att Bankmarknaden gör stora kreditförluster.. En svensk bankdirektör sa mopsigt vi har råd att förlora 80 miljarder innan problemen i vår bank är akuta.


Sådana bankdirektörer skall gå till arbetsförmedlingen.


Arbetslösheten ökar mindre än förut, skatteintäkterna minskar. Visst problemen ökar i lägre omfattning än förr men ökar likväl. Krisen bottnar kanske 2010.


Jag vill höja ett varningens finger för den kris vi lever i. Problemen kan inte skylas över via inflation eller devalveringar. Bristerna i balansräkningarna måste betalas till sista öret. Det är inga stimulanspaket det är betalning av skulder. Sedan skall ekonomin stimuleras om det finns några pengar.


Biter inte de s.k Amerikanska borgens- och stimulanspakten då fördjupas krisen. Då kan världsekonomin vara inne i fritt fall. Hotet mot ekonomin hur fantastiskt det kan låta är nu det ökade sparandet. Det sägs att i USA var sparandet minus sex procent årligen nu är det plus tio procent. Pengar som tas från handel och konsumtion och förs över till kapitalmarknaden som fungerar dåligt.


Det finns tecken som är hoppfulla i ekonomin men de varbölder som brustit måste läkas och helst av egen kraft. I oktober efter semestrarna vet vi. Biter de ekonomisk politiska åtgärderna då börjar rehabiliteringen.


Detta är utmaningen!

För Sveriges del innebär det att kronan måste öka i värde och komma tillbaka till 125 på TCW indexet - en hästkur. Tro det om du vill men det finns inga gratisluncher. Vänner skattebetalare glöm aldrig en sak det är dina och mina pengar som man slagit runt på i finansindustrin!


Klarar vi inte vägen tillbaka till 125 på TCW indexet då sitter vi fast i devalveringsträsket medan andra staters ekonomier växer....


Ett rättvist skattesystem är grunden för att få svenska folket med på krisbekämpningen!!



Brännelund - Eksjö dag som ovan


Lars- Håkan Halldin

 
Av Lars-Håkan Halldin - 16 juli 2009 14:19


DET MAN INTE HAR UNDER PANNBENET:::KAN ALDRIG ERSÄTTAS

Ett litet företag med nio anställda och ett företag med 5000 anställda
bestämde sig för att köra en roddtävling med gummibåtar. Båda lagen tränade stenhårt för att vara i form när tävlingsdagen infann sig. Varje båt rymde nio personer.

Det lilla företaget kom i mål tio minuter före storföretaget.
Det stora företagets lag blev deppiga över förlusten och deras moral sjönk.

Styrelsen och ledningsgruppen bestämde sig för att finna orsaken till
förlusten. Ett speciellt team med chefer sattes samman för att undersöka
problemet och rekommenderade en actionsplan.

Deras slutsatts; problemet var att det lilla företaget hade åtta personer
som rodde och en person som styrde båten emedan det stora företaget hade en person som rodde och åtta som styrde.

Storföretagets styravdelning hyrde genast in en konsultfirma för att göra en
studie på ledningstrukturen.

Efter en längre tid och ett antal spenderade miljoner lämnade
konsultföretaget sin rapport och slog fast att "för många styrde och inte
tillräckligt många rodde".

För att undvika en ny förlust året därpå förändrades ledningsstrukturen till
"4 styrchefer, 3 områdes styrchefer och en personal styrchef". Ett nytt
produktivitetssystem för personen som rodde båten togs fram för att ge denne incitament att jobba hårdare och prestera bättre.

" Vi måste ge honom stöd och uppmuntran". Det borde räcka.

Det följande året vann småföretagarnas båt med 20 minuter.

Storföretaget avskedade genast roddaren på grund av dålig prestation, sålde alla åror, stoppade alla investeringar i ny utrustning, frös utvecklingen av en ny roddbåt, gav konsultfirman en extra utbetalning för bra prestation och fördelade pengarna de sparat som bonus till ledningsgruppen.


Mycket sedeslärande!!!!!!!

Slutsats dumhet är medfött och obotligt.!!!


Av Lars-Håkan Halldin - 13 juli 2009 13:59



Det kom  brev som gjorde mig glad


Min röst också i denna fråga, men som sagt nu bor jag i Stockholm så jag får leta upp en annan kandidat som är lika tydligt mot FRA - eller ställa upp själv förstås ;-)

av Oscar Fredriksson den 13 juli 2009 kl 14:31

Kommentar till OM JAG SUTTIT I RIKSDAGEN SÅ SKULLE JAG RÖSTATNEJ TILL FRA-LAGEN
Bra Lars-Håkan. Du får också min röst i Riksdagsvalet trots att jag bor i Dalarna. Varför? Därför att du har bra värderingar, detta tycker jag brukar saknas i politik och riksdag.

av Karin den 27 juni 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 13 juli 2009 11:23



HOTEN MOT LANDSBYGDEN

Hoten mot småfolket, småorter och landsbygd har aldrig varit så stort som nu och det känner våra väljare.


Ingen har tagit debatten med den jordbrukspolitiska skojaren Marit Paulsen. Hon torgförde en jordbrukspolitik som varken har förankring i Sverige, EU eller WTO. Hennes vulgära syn på ekologisk produktion och svenskt jordbruks framtid i EU systemet har skrämt många Politik utan saklig realism.


Hon och andra partier tycker det skall vara andra intressen än bönderna och landsbygdens innebyggare som skördar frukterna av de gröna näringarnas goda framtidsprognos.


Landsbygden är inget museum utan de gröna näringarnas hemmamarknad och många av våra medlemmars livsrum!


Lantbrukarna ser att landsbygdsstöden ökar medan stöden till de gröna näringarna trängs undan.


En levande landsbygd är all åkermark i produktion.

 

 

HOTEN MOT LANDSBYGDEN

·        En njugg syn från kommunerna vid nybyggnation på landsbygden.

·        Man vågar inte bygga nytt. Det får inte lukta ”god” skit på landsbygden

·        VA anläggningar och system blir dyrare och dyrare

·        Elanslutningen är dyr.

·        Telefonbolagen måste övertalas att dra fram trådar till telefonen

·        Vägarna underhålls inte i den utsträckning vi önskar

·        Mobiltelefoner utan täckning

·        Brister i datanäten i landsbygdens utkanter

·        Sophämtning dyr

·        Postgången kass

·        Luktpolitik som skadar lantbruksinvesteringar.

·        Formella hinder för bättre arrondering

·        Stöden till landsbygden och den gemensamma jordbrukspolitiken från Sveriges sida är inte förankrad bland landsbygdens innebyggare och företagare.

·        Bensinmackar läggs ned på löpande band.

·        Kommersiell och offentlig service är i stort nedlagd.


Det är dessa frågor skall jag driva i Riksdagen. Då går våra kärntrupper ut och röstar.


 Jag säger som Carl Berglund en gång sa "Landsbygdens folk måste om någon rättelse skall komma tillstånd taga sina sociala, ekonomiska och politiska intressen i egen hand".

Stöd mig och min ambition bli riksdagsman

Av Lars-Håkan Halldin - 12 juli 2009 10:25

Oscar Fredriksson skrev:

Intressant förslag, i samband med motionsbehandllingen inför årets riksstämma lyfta jag här i Stockholm förslaget att helt slopa arbetsgivaravgifterna för de 5-10 första anställda för att underlätta småfäretagandet och skapa möjligheter till nyanställningar. Vi driver även tydligt frågan om en reformerad arbetsrättslagstiftning som bättre anpassas till de små företagens villkor.


Mvh

Oscar Fredriksson, ordförande Kungsholmscentern och 2:e vice distriktsordförande i Stockholms stad


Min kommentar

Tipsa medlemmar och vänner om min blogg. Skriv gärna mer om vad du tycker till   undereken@hotmail.com   min brevlåda




Politik för småföretagande

Portalparagraf

Småföretagande är grunden för sysselsättning och framåtskridande. Småföretagen är den närsaltslösning som näringslivet växer och utvecklas i.


Företag är som organismer växer upp, åldras vissnar och dör bort. Det är med denna tanke som bakgrund som en intensiv småföretagarpolitik ska utvecklas.


Rekrytering av småförtagande

Rekrytering av småföretagare måste ske i tidiga åldrar. Att rekrytera människor som har den innebyggda förmågan att skapa ett företag och vara affärsman är grunden för att vi får ett framgångsrikt näringsliv med många småföretag.


Småföretagande är en fråga att hitta personer med rätt gener för att bli småföretagare. Detta är en biologisk fråga vissa människor har dessa gener och det är de som kan utveckla Sveriges småföretagande. Att utbilda till småföretagare eller affärsman går inte. Du har egenskapen medfödd. Detta går inte utbilda till.


Gymnasier och högskolor kan utbilda till administratörer av företag men aldrig företagare.


Jag menar att företagarföreningarna i kommunerna måste ansvara för att  rekryteringsprocessen av unga företagre hålls levande.


Varje företagarförening ska ha en matrikel över ungdomar med de rätta generna för att bli företagare. Dugliga ungdomar skall ha praktik och sommaranställningar hos företagare för att utveckla dem som blivande företagare. En praktikprocess där du som företagare ansvarfullt förädlar din praktikant till framgångsrik småföretagare.


Företagarföreningarna bör själva eller i samarbete med skolan starta speciella småförtagarklasser redan i grundskolans mellanstadium. Det är i tioårsåldern som generna för affärer utvecklas starkast.


Företagarföreningen har ett stort ansvar för att processen starta eget leder till framgång. Varje förening måste tillhandhålla handledare, mentorer kring två teman

  • så gjorde vi
  • vad kan vi göra för att du skall lyckas.

Från statsmaktens sida bör nystartade företag ges ett femårigt moratorium från

  • Lagen om anställningsskydd.

Ge en avtrappad befrielse från social och arbetsgivaravgifter under fem år. Befrielsen trappas av med 20 % årligen.


DDnDen lokala kapitalbildningsprocessen är kanske den

viktvigtigaste åtgärderna för att utveckla  bygdens småföretag.

det Det innebär att man i företagarföreningens regi skapar en

en ffinanskommitté där bankernas företrädare ingår.


FörFöretagarna måste våga visa tänderna mot de lokala bankerna. Banker som inte samarbetar skall inte ha småförtagarkunder. Detta skall bankdirektören och den ansvarige handläggaren ha klart för sig i kontakten med småföretagens företrädare. Misstag kostar jättelika belopp i minskad inlåning sedan ännu mer i utlåning.


En sEn stark Riksbank är en grundförutsättning för ett småföretagande som är frihandelsberoende


  •          Slopad förmögenhetskatt.
  •          Lönebildningsprocess som är trovärdig, långsiktig och skapande            av  stigande reallöner Ökade reallöner är småförtagandets livsnerv.
  •          Stabil valuta är grunden för frihandel och småförtagande
  •          Stark konkurrenskraft genom lägre inflation än omvärlden                      och ökad produktivitet.
  •          Kapitalskatten skall ses över och sänkas.
  •          Småföretagre måste få en minskad blankettbörda.
 
Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2009 17:35



CADILLAC BAND SUMMER TOUR

 

Den bästa och mest älskade 50- och 60-talsmusiken

Flera av de välkända och älskade artisterna

Sommarkväll på Österängen

 

Utomhuskonsert ONSDAGEN DEN 15 juli kl. 18.30
Cadillac Band http://www.tcband.se/
DJ Fontana - Elvis första trummis
Tommy Blom (Tages)
Alicia Helgesson
Göran Ringbom ("Snabbköpskassörskan")
Gert Lengstrand (The Streaplers)
James Lott (Sun studio)
Inne i kyrkan: konstutställning "O store Gud" - DJ Fontana

FRI ENTRÉ


Missa inte detta unika tillfälle!

Se även bifogad affisch.


Sommarhälsningar från Österängskyrkan i Jönköping


Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards