Direktlänk till inlägg 29 augusti 2009

Alliansen måste våga mer

Av Lars-Håkan Halldin - 29 augusti 2009 10:36

 Klipp ur Svenska Dagbladet den 28 aug


Min kommentar till artikeln jag delar den i alla väsentligheter, skall resan gå bra måste vi ha de sjuk, arbetslösa, pensionerade och skuldsatta samt arbetslösa med oss. Det är de som bör välfärdsamhällets bördor!!!!!!!!!!!!!

Lars-Håkan


Alliansen måste våga mer

Publicerad: 29 augusti 2009, 04.43 Senast ändrad: 29 augusti 2009, 08.48

SAMARBETET FEM ÅR Det finns de inom alliansen som är rädda för att tala om det vi gör i termer av frihet. Men att vara bäst på att administrera Sverige räcker inte, skriver centerledaren Maud Olofsson och pekar ut jobben, klimatet, integritetsfrågor och jämställdheten som områden där samarbetet behöver utvecklas.

 

I morgon är det fem år sedan vi bildade Allians för Sverige hemma hos mig i Högfors. Då var det få som trodde att vi kunde vinna valet 2006 och än mindre regera tillsammans. Vi har överträffat förväntningarna och tydligt visat väljarna att vi kan ta ansvar för Sverige.

Efter valet 2006 var det många som trodde att det räckte med att bryta socialdemokraternas långa maktinnehav. Vi lutade oss tillbaka och kände att målet nu var uppfyllt. Men maktskiftet 2006 räcker inte, uppdraget är långt ifrån slutfört. Vi har genomfört en rad frihets- och framtids- reformer. Med lägre skatter för jobb och företag, världens mest ambitiösa klimat- och energipolitik, minskat statligt ägande och en öppnare offentlig sektor är Sverige lite friare. Men vägen till att göra Sverige till ett land där var och en kan växa har precis börjat.


För att få nytt förtroende nästa år krävs ständig förnyelse av Alliansens gemensamma idéer.

När Allians för Sverige möter väljarna i valet 2010 ska vi göra det med tydliga värderingar. Vi ska återknyta till värderingar som är djupt rotade i Sverige och som byggt vårt välstånd. Var och en ska få bestämma mer själv och behålla mer av sin egen lön. Entreprenörskapet och innovationsförmågan ska lyftas, företagande ska vara lika naturligt som anställning. Förnyelsen av vår gemensamt finansierade välfärd ska fortsätta. Kort sagt – mer av valfrihet, ökad kvalitet och individuella lösningar.


Allians för Sverige måste våga stå upp för, förklara och argumentera utifrån de värderingar vi bär. Det finns de som är rädda för att tala om det vi gör i termer av frihet och att var och en ska få bestämma mer själv. Det duger inte. Att bara vara bäst på att administrera Sverige är inte målet. Jag ser fyra områden där vi behöver utveckla politiken.

1. Jobb, innovationer och företagande. Alliansregeringen har hittills sänkt företagens skatter och kostnader med 46 miljarder kronor. Vi har gjort mycket, men ännu mer återstår. Skattenivåerna måste ner i nivå med jämförbara länder och regelkrånglet måste minska radikalt. Sverige ska bli ett land där det är möjligt att bli rik både på arbete och företagande. Samtidigt saknar allt för många människor ett jobb, trots stora insatser från regeringen. Jobben är och förblir vår viktigaste prioritering.


Men vi måste våga tänka nytt. Vi måste orka ifrågasätta kortsiktiga åtgärder och de system som permanentar utanförskapet. I nästa mandatperiod kommer Centerpartiet prioritera en reformering av arbetsmarknadens regler, las. Tryggheten kan inte längre sökas i regelverket utan måste sitta i att människor rustas för att bli anställningsbara och i att det finns nya jobb att gå till.

2. Modern miljö- och klimatpolitik. Miljöminister Andreas Carlgren (C) leder arbetet med att forma Sveriges miljöpolitik, ett arbete som behöver fortsätta. Klimatutmaningarna ställer enorma krav på förändringar av vårt samhälle. Det kan bli vår stora möjlighet. Sverige ska ställa om till en ekoeffektiv ekonomi som förenar miljöansvar med tillväxt, innovationer och nya jobb. Sambandet mellan utsläpp och högre kostnader måste bli ännu tydligare, samtidigt som miljövänligt agerande ska stimuleras med lägre skatter.

3. Människan före systemen. Det ställs extra höga krav på allianspartierna att utveckla samhällskritiken i regeringsställning. Det räcker inte med justeringar. Vi måste ifrågasätta centralstaten och återföra makt och ansvar till individer, kommuner och regioner. Trygghetssystemen måste respektera och ta hänsyn till att människor är olika.

Integritetsfrågorna måste få ta större plats. Centerpartiet kommer fortsatt att vara kritiskt mot ny integritetskränkande lag- stiftning och det finns anledning för Alliansen att inför valet 2010 hitta gemensamma utgångspunkter för att fortsätta försvara den personliga integriteten.

4. Jämställdhet. Att utveckla en modern jämställdhetspolitik måste bli en prioritering för Alliansen. Vi ska fortsätta öka kvinnors ekonomiska frihet och fokusera på likabehandling. Hindren för kvinnor ska rivas ner, inte minst inom välfärdssektorn. Fler kvinnor ska starta och driva företag. Jämställdhet handlar om makt. Svenska kvinnor behöver större inflytande i alla delar av vårt samhälle.

När vi nu lägger våra första fem år bakom oss kan vi konstatera att borgerligheten antagligen aldrig varit så framgångsrik. Vi regerar Sverige och har på kort tid genomfört grundläggande reformer för att öka människors frihet. Vi har gjort mycket, men ännu mer återstår. Bara genom att vilja mer, pröva nya lösningar och ifrågasätta gamla sanningar vinner vi valet 2010.

MAUD OLOFSSON

partiledare för Centerpartiet, vice statsminister


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6
7
8
9
10 11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards