Direktlänk till inlägg 18 september 2009

KONUNGARIKETS EKONOMI SEPTEMBER 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 18 september 2009 10:10

Brännelund den 15 september 2009


JA SE PENGAR……

Ekonomisk rapport från Lars-Håkan Halldin ©

Person med Insikt & åsikt




GRUNDPROBLEM I EKONOMIN

Den Svenska ekonomin är inte i bra skick. Trots rapporter om förbättrad orderingång  mm. Vi kan se bestående fel i ekonomin arbetslösheten kan stiga till 12 % vilket är förödande och tar stora ekonomiska resurser i anspråk som skulle använts till investeringar och produktivitetsutveckling. Innan arbetslösheten är tillbaka på acceptabla nivåer kan ta upp till 5 år. Vi kan ha den värsta biten framför oss om man anser att en devalverad krona, arbetslöshet, stigande räntor och prisfall på hus är problem. Om inte då är allt bra!!!


Kronans devalvering märks inte i vårt dagliga liv men alla har vi blivit fattigare. Exporten har blivit billigare och importen blivit dyrare. Vi märker det i turistnettot. Din semesterresa blir mycket dyrare.  Kvarstår att kronan devalverats ca 12 %. Den viktigaste politiska frågan är hur skall vi komma ned till 125 på indexet.  Det handlar om en smärtsam inre devalvering. Grunden för denna är att pengar strömmar in i Sverige från exporten och placerare vågar placera pengar i Svenska kronor. Soc. Dem förslag om förmögenhetsskatt är därför förödande. 


Förmögenhetsskatten kräver en intern räntenivå som är högre än kapitalmarknadsräntan och förmögenhetsskatten tillsammans. Det handlar om räntenivåer på närmare 9 % vilket säger sig självt är omöjligt. En stor finansiell kapitalinströmmning skulle bryta den förtroendekris som kronan varit utsatt för.


De sektorer som råkat mest illa ut i krisen metallindustrin måste anpassa sina priser nedåt om kronan skall förbättras. Svensk fordonsindustri tror jag är väldigt illa ute. De kämpar i en miljö som präglas av överproduktion och med en modellutveckling som vänder sig till starka köpgrupper. Bilar över 200 000 kr har inte framtiden för sig. Titta på Skodas modellprogram. Saabs nyutkomna modell löser inget av dess problem. Lösningen är mer bil till mycket lägre kostnad. Annars får alla fordonstillverkare ta ned skylten. Bister sanning men så är det.


Arbetslösheten

Arbetslösheten tenderar att växa oberoende vilken mätmetod man tillämpar. Vi kan sluta oss till att över 10% av folket kommer vara arbetslösa. Dessa grupper tappar närmare 25% i köpkraft när de går in i arbetslösheten.


 Öppen och dold arbetslöshet

Augusti 2007

702 000

Augusti 2006

819 000

Snitt 2007 (jan-aug)

782 000

Snitt 2006

873 000

Källor: SCB, AMS, Försäkringskassan och Svenskt Näringsliv.

Öppen och dold arbetslöshet* – antal personer i arbetsför ålder



Trots stimulanser av de sysselsatta så sätter detta spår i konjunkturåterhämtningen. Om Sverige har tur tar det 5 år att komma tillbaka till full sysselsättning ca 3 %.

Detaljhandel, bostäder sällanköpsvaror kommer drabbas av detta.


Utanförskapet

 

Augusti 2007

1 295 000

Augusti 2006

1 355 000

Snitt 2007 (jan-aug)

1 175 000

Snitt 2006

1 187 000

 

Utanförskapet – Antal personer som inte har ett arbete eller studerar*


Vill vi snabbare ur krisen bör köpkraften hus de grupperna i utanförskap stimuleras.


Ibland får vi lägga ekonomernas teorier på hyllan och tillämpa sund praktisk politik. Göra det i bred enighet.


Bostadspriserna early warning 

Huspriserna måste i kronor och ören sänkas Lek med tanken att räntan idag är 3 % och den höjs till 6 % vilken inverkan har det på huspriserna och bilpriserna. Troligen handlar det om prisfall på över 40 %. Vi ka ha enr alltså en bankkris till framför på den inhemska marknaden.

Bankproblemen består av tre delar nämligen

  1. Först skall Riksbanken avveckla sin upplåning åt bankerna via statsobligationer. Vilket innebär att bankerna måste refinansiera sig på kapitalmarknaden med sig egen trovärdighet som säkerhet.
  2. Anpassa räntan till volymen pengar i bankmarknaden (höja reproräntan)
  3. Ökad utlåning till hushållen och bostadssektorn som kommer skapa en prisbubbla


Det är därför bankerna just nu försöker stärka sin kapitalbas genom att be ägarna om mer pengar. Dessutom är man livrädd för kreditförluster. Det är bättre att man i nuläget tar upp befarade kreditförlust som en kreditförlust. Därför får vi som kunder bilden av att förlusterna sjunker.


När bankerna ska uppträda på kapitalmarknaden utan statligt skyddsnät då skiljs agnarna från vetet. En bank med en befarad svag kapitalbas får en dyrare bostadsupplåning vilket innebär att vi för första gången kan få se en konkurrens mellan bankerna.


Svag  kapitalbas då är man rökt. Måste gå till staten och begära garantier och då kan farbror staten göra vad de vill med banken. Det skrämmer bankledningarna.


Frågan är vilken nivå landar kapitalmarknadsräntan på om kapitalmarknaden skall fungera och bankerna betlar den risk som marknaden kräver. Min bedömning är en kapitalmarknadsränta på ca 6 % lägg där till bankernas räntemarginal 1,75 % har du räntenivån 8 % . Det blir prisfall på hus som motsvara räntehöjningen det behöver man inte vara geni för att räkna ut.


Ränteexempel

Idag kostar en 2 miljoners villa 5 % i ränta =100 000 Skr i ränta - avdraget 30 % vilket är nettokostnad 65. 000

Vid 8 % ränta kostar husräntan 160 000 - minus avdrag med takregel 120 000

Det innebär teoretiskt nuvarande pengar i ränta räcker till att finansiera ett hus som kostar 1.3 milj. kronor.

Huspriserna kan om oturen är framme halveras vilket inte är önskvärt. Den ökade arbetslösheten späder på trenden.

Problemet är inte bara prisfallet utan att människor sitter med hus som kanske är värda halva inköpspriset. Det är en social och ekonomisk katastrof.


Å andra sidan kan vi inte hålla på och subventionera bankerna via Riksbankssystemet i alla evinnerliga tider. Under det kommande året måste kapitalmarknaden stå på egna ben och ta konsekvensen av sina egna fel. Idag stiger huspriserna vilket är felaktigt. Sätta sig i skuld med en räntemarknad som är statsstyrd och som inom några år måste möta verkligheten 'är direkt farligt.


Jag rekommenderar alla unga familjer sätt er inte i skuld. De ökade utgifterna vid stigande ränta de pengarna kan ni ha mycket roligare för än betala till banken. Då är kläder, gå på krogen att föredraga. Bäst är om man investerar dem i något förnuftigt.


Mitt råd är skall ni köpa hus idag finansiera 40 % av köpeskillingen själv, låna resten och bind räntan på tio år initialt förlorar ni 2.8% årligen (2 år) men sen är ni vinnare. Skulle priserna börja falla då kräver bankerna extraamorteringar och då har ni skilsmässan som ett brev på posten. 


Företagsklimatet i Sverige

Regeringens ambitioner att skapa ett gott företagsklimat genom att minska skattebördan, minskat blankettraseri och enklare regler har varit mycket verkningsfullt. Vi kan även se att småföretagsklimatet förbättrats. Krisen inom metallindustrin har visat inte minst här i Småland att småföretagen hittat nya kunder som de levererar till. Den svaga kronan har hjälpt småföretagen på exportsidan. En sakta återhämtning i sysselsättning sker

Smolken i glädjebägaren är att Bankerna minskat sin utlåning med 60 000 miljoner kronor till företagen. Det är mätt i arbetstillfällen 120 000 arbetstillfällen.


Jag kan som analytiker konstater att hela regeringens ekonomiska ambitioner har grusats av bankernas utlåningsstrategi.


Om man lägger samman jobbskatteavdrag, devalverad krona, försvagad konjunktur + bankernas ovilja att låna till den produktiva sektorn inser man att  ingen regering i världen råder över dessa krafter.


Bankerna har med sin strategi motarbetat en politik för sysselsättning.


Sänkta lägstalöner

Anders Borgs förslag att sänka lägstalönerna är inte genomtänkt. Han menar i all välmening att sänker man lönerna och skatten och behåller köpkraften i pengarna blir allt bra. Tyvärr lite ungdomlig okunskap.


Lönebildning och lönerörelse

Nu skall vi hålla fast vid är den svenska lönebildningsmodellen som skapar en urstark ekonomi med goda löner för alla. Svensk lönebildning bygger på i det närmaste en genialisk metod vi höjer lönerna realt så löntagaren får mer att handla för medan lönesumman i ekonomin minskar realt.  Den avtalsrunda som vi står inför nu visar om den svenska modellen håller.


Styrkan i den svenska modellen är att den ger småföretagen dragkraft. Det handlar om lönediciplin vilket innebär att lönerna skall procentuellt öka saktare än företagens övriga kostnadsmassa. Detta parat med en låg inflation och en låg räntepolitik är den närsaltlösning som nya företag utvecklas bäst i. 


Lokal kapitalbildning

Det initiativ som småföretagarna i Västra Jämtland tagit att bilda en ny lokal sparbank är bra. Lokal kapitalbildning är bra för Sverige. Kunskapen finns lokalt okunskapen centralt. Det måste ligga i småförtagarnas organisationers intresse att bilda Sparbanker med småföretagsinriktning. (För den historiskt bevandrade kan man se att bildande av Sparbanker var en del av återhämtningen efter de ekonomiska kriserna under 1800-talet. Kapitalet skulle vara lokalt. historien upprepar sig)


Sänkt skatt


En viktig intellektuell reflektion när man talar om skatter är:

Det förhåller sig inte på det sättet att alla skatter under 100% är en subvention av skattebetalarna. Staten, landstingen och kommunerna har inga pengar alla tillgångar är skattebetlarnas pengar. Skatter är inte som försäljningsintäkter som man laborerar med utan ett utryck av att täcka kostnaden för nödvändiga nyttigheter.



Jag anser att skatterna skall sänkas men det skall ske genomtänkt. Hade vi som nationellt mål sänka skatterna med en halv procent årligen skulle det betyda mycket för den ekonomiska tillväxten i landet. När vi är igenom den ekonomiska krisen bör  skatteregler införas som tvingar kommuner och Landsting att leva upp till ett nationellt skattemål. Genomförande av häpnadsväckande skattesänkningar som jobbskatteavdrag eller plattskatt anser jag verkningslöst och politiskt irriterande.


En del rent ut sagt fåniga skatter kunde man under resans gång avveckla och växla mot höjd moms.


De politiska alternativen

Sverige är värt ett bättre öde än de politiska alternativ som tävlar om väljarnas gunst just nu. Socialdemokraternas ekonomiska alternativ andas nattståndet och utan dynamik. Återställare, om de än är pedagogiskt nödvändiga, ger inte framtidstro. Soc. Dem har ingen karta som stämmer överens med verkligheten.


Den nuvarande regeringens dilemma är så länge kronan är devalverad och ligger över 125 på TCW indexet är detta ett mått på att regeringen inte lyckats med sin ekonomiska politik. Medicinen är förtroendeskapande åtgärder som gör att alla människor i landet är med på det ekonomiska tåget. Tyvärr har arbetslinjen blivit mer ord än verkstad. Smärtsamt och säga när man delar Alliansens grundsyn. Men ärliga barn kommer längst.


Brännelund - Eksjö

Lars Håkan Halldin

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards