Direktlänk till inlägg 21 januari 2010

JAG TACKAR RIKSDAGSMAN ANNIE JOHANSSON © FÖR ATT HON GENOMFÖR MITT FÖRSLAG OM FÖRÄNDRING AV ARBETSFÖRMEDLINGEN

Av Lars-Håkan Halldin - 21 januari 2010 18:32

ml

Brännelund den 20 Januari 2010

 

JAG TACKAR

RIKSDAGSMAN ANNIE JOHANSSON © FÖR ATT HON GENOMFÖR MITT FÖRSLAG OM FÖRÄNDRING AV ARBETSFÖRMEDLINGEN  

 


Bemanningsföretag mer effektiva än arbetsförmedlingen

Debatt 2006-10-05 | Uppdaterad 2007-10-05

Arbetsmarknadspolitiken kostar 28 miljarder per år vilket motsvarar 115 000 kronor per arbetslös eller ca 55 000 per person för de 500 000 som står utanför arbetsmarknaden. Man måste fråga sig om dessa pengar arbetar för de arbetslösa eller mot de arbetslösa.



Jag möter dagligen människor som säger arbetsförmedlingen är bra på mycket men inte på att förmedla jobb. Det har gått så långt att arbetsförmedlingen använder sig av bemanningsföretag för att utföra de arbetsuppgifter som förmedlingen en gång var avsedd för samordna efterfrågan på jobb med de jobbsökande.



Många har kritiserat friåret men på en punkt har det varit bra. Det har visat på den låga produktivitet som finns i arbetsförmedlingens organisation, som när de arbetsökande möts av repliken från arbetsförmedlaren: ”Jag har inte tid med ditt fall vi håller på att förmedla jobb till de friårssökande”.


Hur man vrider och vänder på problematiken ser man att bemanningsföretag med mycket lägre personalintensitet klara av att dagligen förmedla fler jobb än vad arbetsförmedlingen klarar. Sådana iakttagelser är pinsamma för att inte säga skrämmande.
Att den arbetssökande sätter sig vid arbetsförmedlingens dator och registrerar sig och därefter på egen hand börjar söka jobb är inte arbetsförmedlingens förtjänst. Felet med arbetsförmedlingen är att den är en budgetstyrd byråkrati där förmedlingens inre arbete är viktigare än den uppgift den ursprungligen var avsedd för. Om jag inte minns fel låg arbetsförmedlingarna i historiens begynnelse hos de fackliga organisationerna och då fanns ett medlemstryck att de skulle klara sina arbetsuppgifter.



Organisera om arbetsförmedlingarna och gör dem till egna resultatenheter som får ersättning efter hur många jobb och utbildningsplatser man förmedlar. Prislistan kan se ut på följande sätt: ett förmedlat jobb som handlagts via förmedlingens personal där man skapat kontaktyta mellan sökande av arbete och arbetsgivare ger en ersättning på tjugofem tusen kronor. Ge även förmedlingen en tusenlapp för de utbildningsplatser man har förmedlat.



En förmedling som har ca tio anställda och har en budget på mellan åtta till tio miljoner skulle med mitt system tvingas att förmedla mellan tre och fem hundra jobb per år. Sanningen är ju den att detta kan inte vara för mycket begärt. Det är ett arbetstillfälle om dagen.



Arbetsmarkandstyrelsen och länsarbetsnämnderna får dela på tre procent av det som de lokala arbetsförmedlingarna knegar ihop i form av intäkter på förmedlade jobb. Det lever byråkratin gott på. För att ytterligare få fart på förmedlingen av nya jobb bör vi erbjuda bemanningsföretag och andra typer av arbetsförmedlingar samma rättigheter nämligen prestationspeng för utfört jobb som beskrivits tidigare. Då skulle vi få dels prestationskrav och dels konkurrens.



Varje arbetslös och sjukskriven kostar samhället ca tvåhundrasjuttiofem tusen per individ och år. För varje person som kommer i jobb minskar de offentliga kassornas utgifter med detta belopp. Dessutom drar den som fått ett arbete in skatter och avgifter vinsten för samhället blir närmare trehundrafemtio tusen per person i arbete.



Alla vet att det förhåller sig på detta sätt men få bryr sig. Arbetslöshetskassorna, försäkringskassorna och arbetsförmedlingarna lever gott på de arbetslösa och sjuka. Den storlek vi har på arbetslösheten och sjukdomar är det smörjmedel som håller dessa stora byråkratier vid liv. Det som kostar är att dessa lever ett rikt inre liv sammanträden, kurser, brev och cirkulär.



Då är frågan är det personalen, cheferna eller vems är felet. Det är självfallet den rådande samhällsordningen att man inte fokuserar på det problem som respektive organisation skall lösa.



Försäkringskassan skall i samarbete med sjukvården se till att bota de sjuka då kommer de i arbete. Se till att i samarbete med specialister pröva om inte förtidspensionerade kan få ett jobb. Arbetsförmedlingens fokus skall vara att i samarbete med den arbetslöse hitta nya jobb som finns. Den idag rådande ordningen är arbetsgivare betraktar försäkringskassan och arbetsförmedlingen som en organisation varifrån det bara kommer dålig arbetskraft.



Arbetsförmedlingen och försäkringskassans fokus skall vara att få sjuka bort från sjukskrivning och de arbetslösa i jobb. Personalens fokus skall vara att deras arbete skall leda till att deras organisationer inte längre behövs: alla jobbar och är friska.

Lars- Håkan Halldin

 Brännelund - Eksjö dag som ovan


Lars- Håkan Halldin

 



Lars Håkan Halldin

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se






 
 
Mikaell

Mikaell

21 januari 2010 20:12

Jag tror att detta kan bli bra, detta skapar konkurens och då blir alla mer service inriktade mot de arbetssökande

http://mikaell.centerpartiet.net

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards