Direktlänk till inlägg 30 mars 2010

BILLIG MAT FRÅN PLÅGADE DJUR FÖRORDAR SOC DEM I RIKSDAGENS JORDBRUKSUTSKOTT

Av Lars-Håkan Halldin - 30 mars 2010 18:10


Publicerad

Höglandsnytt den 5 april, (ob)



Läsarkommentar

BOF

Söndag 4 april 10:01

Bra och tydligt skrivet. Jag har också reagerat på hur massmedia framställer uppfödningsmiljön. "Så lever Svenska grisar" Utan att samtidigt påpeka att det som i Sverige är undantag är mera standard för det importerade köttet.
Den konsument som vill vara human kan altså gå i importfällan.











Jordbrukspolitiken och framtiden!


Soc. Dem partigrupp i jordbruksutskottet har presenterat framtidens jordbrukspolitik som är en uppräkning av till intet förpliktande åtgärder.


Den viktigaste framtidsfrågan är konkurrensneutralitet inom EU som jag i motsats till Soc.Dem förordar och att lagstiftning och regelverk har detta som riktmärke.  Lantbrukarna skall kunna producera till lika villkor. Den principen gäller inte idag. Grisproducenterna i Europa har en ca 30 % kostnadsfördel framför det svenska jordbruket. Nötproducenterna och mjölkproducenterna har samma eller likartad konkurrensnackdel.


I denna fråga står Soc. Dem helt handlingsförlamade. I konsumbutiken ligger svenskt, Danskt och Tyskt  jämte varandra i hyllan det svenska köttet kostar 100 kr kilot det Danska köttet kostar 70 kr kilot. Konsumentvalet är ca 70/30 det vill säga 70 av hundra kunder köper Danskt trots att den Danska grisen haft det sämre än den svenska.


Genom att vår självförsörjning på gris, nöt och mjölk närmar sig 50 % pressar importtrycket priserna i råvaruledet den Danska konkurrensfördelen blir närmare 40 %


Sverige har de bästa förutsättningar att producera närmare 25 milj. grisar men vår produktion är belagd med restriktioner det är inte möjligt. Därför menar jag att den viktigaste jordbrukspolitiska frågan är att miljölagar mm skärps i hela EU så vi får lika produktionsvillkor.


Det kan inte ens vara rimligt för en Social Demokrat att plågade djur säljs som billig butiksvara i Sverige. Jag vet att Soc. Dem Jordbrukspolitik präglas av att vara ultraliberal. ”Det är billigt som gäller och konsumenten får att hålla reda på vad han köper”


Soc. dem pratar i svepande ordalag om att reformera EU:s jordbrukspolitik vilket inte låter sig göras så lätt efter Lissabonfördragets genomförande. Troligen skärps den mer stöd till allt och alla. Idag är det Polen, Italien, Frankrike, Ungern med flera som sätter jordbruksagendan. Där kommer Sverige till korta.


Därför är det angeläget att kunna påverka EU:s beslutsprocesser och inte ställa sig vid sidan som Soc. Dem är benägna att göra.


Den viktiga utmaningen är att skapa en global jordbrukspolitik som innebär internationellt lika konkurrensvillkor över hela globen. De kommande åren när EU:s ståndpunkt i WTO formuleras måste Sverige vara konstruktivt så att EU medverkar till en framåsyftande jordbrukspolitik med globala handelsvillkor.


Den viktigaste livsmedelsstrategin är att maten skall vara närodlad globalt sett. Afrikas spannmål skall försörja Afrika. Genom FN få igång jordbruket i Västafrika men framförallt ta bort den döda handen över Zimbabwes jordbruk. Med en ordentlig uppodling i Västafrika och uppstart av  Zimbabwes jordbruk så förbättras självförsörjningen på mat. I internationellt kontrollerade former återbeskoga  delar av Afrika vilket skulle vara ganske den bästa klimatåtgärden för ett ta bort fossilgaser som CO2.


All åkermark i produktion måste bli ett viktigt mål träda skall vara en styggelse. Idag odlas ca 120 000  ha åkermark med etanolspannmål till konsumtionssprit och bilbränsle. Målet måste vara att öka detta till närmare en miljon ha. Då har vi en odlingsbuffert som kan växla mellan etanol och matproduktion.


Eliminera hotet om en köttskatt s.k ”rap och fisskatt” är viktigt genom att de politiska partierna talar klarspråk. Kväveskatten skall inte genomföras ensidigt i Sverige utan ses som en förhandlingsdel när  vi skapar gemensamma produktions och miljöbestämmelser i EU.


Om jag sammanfattar Soc. Dem epos innebär det nya svenska regleringar som minskar jordbruksets konkurrenskraft på hemmamarknaden. Sveriges folk skall i större utsträckning äta importerad billig mat från plågade djur.


Brännelund & Eksjö


Lars Håkan Halldin ©

Seniorkandidat till Riksdagen

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se

 

 
 
Ingen bild

BOF

4 april 2010 10:01

Bra och tydligt skrivet. Jag har också reagerat på hur massmedia framställer uppfödningsmiljön. "Så lever Svenska grisar" Utan att samtidigt påpeka att det som i Sverige är undantag är mera standard för det importerade köttet.
Den konsument som vill vara human kan altså gå i importfällan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Skapa flashcards