Direktlänk till inlägg 19 oktober 2010

Etanol 85 och biogas gör ett segertåg på marknaden för fordonsbränslen.

Av Lars-Håkan Halldin - 19 oktober 2010 10:56



MIN KOMMENTAR

Det finns de som tror att man kan politisera fram en övergång till alternativa bränslen genom höjda skatter det är dumt. Oljebolagens egna höjningar räcker längre än politiska skattehöjningar på energin.


Den som lagt märke till att kronan stärkts och om oljebolagen hade någon som helst medvetenhet om hur marknaden fungerar skulle de naturligtvis sänka priset på bensin och diesel med mellan en krona och femtio öre men de bryr sig inte utan låter de alternativa bränslena äta upp deras marknad.


Etanolen som till mångas förtret har ökat markant. Det måste bli prishöjningar på etanol vad det lider då priset på vete och majs stigit markant. Men priset på etanolen bestämmes inte bara av råvarupriset utan man måste lägga samman priset på halm, agrodrank och etanol. Där etanolen inte klarar prishöjningar då klarar ofta agrodrank detta. Med det dyra priset på bl.a vete går foder agrodrank som smör i solsken inte minst på den europeiska marknaden.


Man skall heller inte underskatta halmens energivärde och dess roll som strö i djurstallar. Det komiska är att lägger man samman etanol+ agrodrank+ halm så är energivärdet högre på etanolråvaran än på bensin.


Till pjäsen skall adderas biogas som expanderar kraftigt. Biogasen har en jättelik utvecklingspotential då man kan jäsa mycket till biogas t.ex grönfoder, gödsel, halm, mat- och trädgårdsavfall mm. Den mest intressanta biogasresursen är om man kan jäsa det som kommer till reningsverken till Biogas. Restprodukten efter jäsning kan med värmepumsteknik torkas ned och är ett förnämligt bränsle i kommunernas energiverk.


Nu skall vi komma ihåg att biogasen hotas av naturgas. Självfallet kommer oljebolagen att dumpa sig in på naturgasmarknaden. Där är en hård beskattning motiverad.


Läs den andra artikeln i detta blogginlägg om bränsleskåp som visar att snart sagt varje by kan ha en bensinmack.......prisinformation om vetepriser mm

Lars-Håkan Halldin



ÖKAD FÖRSÄLJNING AV ETANOL 85 OCH MINSKAD  FÖR BENSIN

SPI:s statistik visar att bensinförsäljningen fortsätter att minska, medan E85- och dieselförsäljningen stiger. Allt enligt preliminär statistik från Svenska Petroleum Institutet SPI.

Bensinförsäljningen i september månad uppgick till ca 380 000 m3. Det är en nedgång med ca 27 600 m3 eller ca 7 % gentemot samma månad föregående år. Den ackumulerade bensinförsäljningen uppgick till och med september 2010 till ca 3 469 100 m3. Det är en minskning med ca 241 700 m3 eller ca 7 % i jämförelse med förra året.

Försäljningen av diesel under september var ca 468 000 m3. Det är en uppgång med ca 32 700 m3 eller ca 8 % gentemot föregående år. Ackumulerad försäljning av diesel till och med september 2010 uppgick till ca 3 787 300 m3. Det är en ökning med ca 253 900 m3 eller ca 7 %.

Försäljningen av E85 uppgick i september 2010 till ca 19 200 m3. Det är en uppgång med ca 2 800 m3 eller ca 17 % mot samma månad förra året. Den ackumulerade försäljningen uppgick till ca 153 800 m3. Det är en ökning med ca 30 300 m3 eller ca 25 %.

Fortsatt förbättrad ekonomi sätter tydliga spår i försäljningen av diesel. Även tillflödet av nya personbilsdieslar bidrar” säger Ulf Svahn, VD på SPI.

Eldningsolja såldes i september i ca 68 700 m3. Det är en ökning med ca 2 200 m3 eller ca 3 %. Den ackumulerade eldningsoljeförsäljningen omfattade ca 723 000 m3. Det är en ökning med ca 74 600 m3, eller ca 12 %.

Alla siffror enligt preliminär statistik från Svenska Petroleum Institutet.

För ytterligare information kontakta:

Ulf Svahn, VD SPI Svenska Petroleum Institutet. Telefon: 08-667 09 25, Mobil: 070-537 88 00, E-post: ulf.svahn@spi.se

Skakig tid för vetepriset - risk för nya ras

När USA drastiskt justerade ner utgående lager för majs rusade börspriserna upp. Även i Sverige har spannmålspriserna höjts något.

Efter några veckors sjunkande spannmålspriser bröts trenden av att det amerikanska jordbruksdepartement, USDA, i förra veckan drog ner den förväntade skörden av majs samtidigt som förbrukningen ökar jämfört med tidigare. Noteringarna på börserna i Paris och Chicago gick kraftigt uppåt. Orsaken är att majs är en viktig gröda som påverkar priserna på den övriga marknaden.

Lantmännens aktuella marknadsnotering, spotpriset på kvarnvete, har ökat med cirka 10 kronor på en vecka och var i fredags 177 kronor per deciton. Därmed har en del av prisnedgången den senaste månaden hämtats tillbaka, men fortfarande ligger de svenska priserna långt under priset på börsen i Paris.
- Vi har inte sett samma uppgång i fysiska priser som på börsen, köparna är ganska avvaktande på alla grödor egentligen, säger Per Germundsson på Lantmännen. 

Svårt hitta köpare
Handlare i Östersjöområdet har svårt att hitta köpare nu, menar han. Nordafrika, som normalt köper mycket spannmål från Europa, vänder sig främst till Frankrike som är närmare och har ett bättre kvalitetsutfall på skörden än normalt. 

I Sverige står det nu klart att ungefär 25 procent av kvarnvetet inte klarade kvalitetskraven. Framför allt handlar det om problem med falltalen men även för låga rymdvikter. Sämst blev utfallet i Västergötland och bäst i Mälardalen.
Per Germundsson bedömer att marknaden de närmaste två månaderna kan bli skakig.
- Jag blir inte förvånad om vi tappar 15-20 kronor i fysisk press, säger han.

Tror på uppgång i vår
Till våren är han däremot mer optimistisk att det kan komma en ny prisuppgång. Eftersom de utgående lagren är mindre än man tidigare förutspådde ökar oron över om spannmålen ska räcka till nästa skördesäsong. Därmed kommer det också att bli stort fokus på hur utvecklingen för nästa års skörd går.


Malin Eborn
040-601 64 84
malin.eborn@lrfmedia.lrf.se

Skåp som stoppar dieseltjuvar kan få pris

Med ett närmast bombsäkert system för drivmedelsförvaring ger tre uppfinnare i Katrineholm ett alternativ till alla nedlagda mackar på landsbygden. De tävlar i dag, tisdag, om en halv miljon kronor i Skapa-stipendium.

Uppfinnare. Säkerheten handlar om att göra det så besvärligt som möjligt för den som vill ta sig in. "Vet tjuvarna att det tar för lång tid att ta sig in så går de inte på det", säger Jack Gustavsson. Foto: Hans Dahlgren

Katrineholm (ATL)
I en stor grå byggnad, längst in på industriområdet i Katrineholm, utvecklas en av landets mest intressanta innovationer för tillfället. Med sin inbrottssäkra, moduluppbyggda drivmedelsförvaring har Jack Gustavsson, Niklas Sjöö och Emile Desvall gått till final i uppfinnartävlingen Skapa.

Det hela började med att Jack Gustavssons företag Cesium tog fram ett förvaringssystem för några år sedan, främst tänkt som förvaring av utrustning utomhus på arbetsplatser och för förvaring av sprängmedel och vapen.

Insåg behovet

Systemet och bolaget har fått namnet Secoil, Secure Oil. De första tankstationerna kommer att levereras efter jul. Bild: Secoil AB

Idén till drivmedelsstationen dök upp när han kom i kontakt med Niklas Sjöö som har en bakgrund inom drivmedelsbranschen. Med det ökade antalet stölder av drivmedel och nedläggningen av mackar på landsbygden insåg de behovet av säkra alternativ och placerade helt enkelt tankar och utrustning bakom det inbrottssäkra skalskyddet.

-Det enda som sticker fram är tankhandtagen och kortläsaren, säger Jack Gustavsson.

Mindre samhällen
Tillsammans med entreprenören Emile Desvall bildades bolaget Secoil och utvecklingsarbetet tog fart.

GEDIGET LÅS. Låset är gediget och har flera olika säkerhetsanordningar. Själva modulerna är byggda av tjock plåt och en speciell betong som inte kan forceras med vanliga verktyg. Inte ens med sprängmedel har tjuvarna något att hämta.

Företaget kommer bland annat att marknadsföra sig mot mindre samhällen som behöver tankställen. I konceptet finns till och med erbjudanden med finansieringsalternativ genom en bank.
Men ryktet har även nått längre bort.

-Vi håller på med en variant till Afrika med inbyggd generator.

Inom kort får också byggnaden på industriområdet i utkanten av Katrineholm besök av den amerikanska energimyndigheten.

-De ser att det kan passa nu när de ska bli miljömedvetna och sätta upp etanolstationer.

Mindre variant
För de skogs- och maskinentreprenörer och lantbrukare som råkat ut för dieseltjuvar kan det också finnas en ljusning. Företaget kommer sannolikt senare med en variant på 1,5 kubikmeter som ska gå att flytta med sig. Om man är tvungen att lämna sin maskin obevakad över natten kan man pumpa över bränslet från maskinens tank till den säkra behållaren när dagen är slut och sedan pumpa tillbaka det på morgonen.

-Den ligger på projekteringsstadiet, säger Jack Gustavsson. 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14 15 16 17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards