Direktlänk till inlägg 24 november 2010

Krisen på Irland hotar Sveriges bopriser

Av Lars-Håkan Halldin - 24 november 2010 12:53



Ur Expressen den 2010 11 24 ob lib

Krisen på Irland hotar Sveriges bopriser

Krisen på Irland och i andra europeiska länder hotar Sverige. 
Räntorna kan drivas upp och exporten falla. Dessutom är det bubbelvarning på svenska bostadspriser. 
- Troligen kommer bostadspriserna i Sverige att falla lika kraftigt som i Danmark där folk nu tvingas amortera på sina lån, säger Pär Magnusson, nordisk chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland.

I Sverige har bostadspriserna rusat i höjden med hela 116 procent på tio år.
Det är lika mycket som i Spanien och betydligt mer än på krisdrabbade Irland där priserna stigit med 34 procent sedan år 2000, enligt SEB.
- Bostadspriserna är definitivt en risk i svensk ekonomi. Sedan 1996 när priserna bottnade har svenska bostadspriser stigit mest i västvärlden, säger Pär Magnusson.
På Irland byggde man nya bostäder i stor skala innan bostadsprissbubblan exploderade och utlöste krisen.
 

"Räknar med 20 procent"

- I Sverige håller bostadsbristen upp priserna. Dessutom har Sverige haft en bank- och fastighetskris på 90-talet som vi lärde oss mycket av, säger Bengt Hansson, analytiker på Statens Bostadskreditnämnd.
Kommer bostadspriserna att falla i Sverige?
- Ja, vi räknar med prisfall på 20 procent, säger Hansson.
Men det är inte säkert.
- Fortsätter bostadspriserna i Sverige att stiga med 5-10 procent per år så får vi en bostadsbubbla som spricker förr eller senare. Men läget är inte akut, säger Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken.
Enligt EU:s stresstest av Europas banker i somras så har de svenska storbankerna låg kreditexponering mot krisländerna i Europa och anses ha god kapitalstyrka.
 

Kan tvingas skära ner

Sveriga har också starka statsfinanser.
- Men vi kommer ändå inte att vara opåverkade av krisen i Europa. Krisländerna kommer att tvingas genomföra tuffa sparprogram och det kommer att slå mot svensk export, säger Pär Magnusson.
Han påpekar att Sverige exporterar mer till krisdrabbade Portugal, Irland, Italien, Grekland och Spanien, än till Kina, världsekonomins nya motor.
Försämras den svenska exporten kan exportföretagen tvingas till nedskärningar så att arbetslösheten ökar i Sverige.
- Ränteoron i Europa kan också driva upp räntorna i Sverige, säger Pär Magnusson.
Det handlar om en riskpremie av samma typ som slog till på finansmarknaden efter Lehman Brothers-kraschen hösten 2008. Då chockhöjdes de rörliga boräntorna upp till nära 7 procent på kort tid.
 




 



Av Johan Wallqvist 
johan.wallqvist@expressen.se

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards