Direktlänk till inlägg 28 november 2010

DEBATT OM LANDSBYGDEN

Av Lars-Håkan Halldin - 28 november 2010 11:18


LANDSBYGDEN ÄR DÖD, LEVE LANDSBYGDEN


Sedan kunde hon väl erkänna en sak till: detta är en markering. SwedBank är inte längre småspararnas kamporganisation och bank. Ni med små inkomster och mycket transaktioner, sök er till en annan bank om det nu finns någon!


I går läste vi om minskad befolkning på Höglandet vilket hotar infrastrukturen som skolor, åldringsvård, järnvägar och mycket annat.


I Dagens Eko rapporteras att taxi verksamheten i gles- och på landsbygd är obefintlig. Det är så illa att chaufförerna från långväga bolag inte vågar sig ut nattetid. Det är för farligt köra på landsbygden där vägarna är okända.


GPS navigatörerna har inte med landsbygdens vägnät - där bor väl ingen mer än älgen och någon förvirrad som ändock inte åker taxi, möjligen färdtjänst. Det är så man ser på oss.


Telias strukturplan fortsätter. Bort med kopparnäten, in med fastmobil telefon. Alla vet att stora delar landsbygden ligger i radioskugga, om inte annat för att den omgivande granskogen begränsar radiovågornas rörelser.


Bredbanden byggs inte ända fram. Det är som att försöka livrädda med för kort rep. Det som fattas får du klara själv.


Jag ser också ett annat övergrepp på landsbygden: nedläggningen av bensinmackar. Jag respekterar bolagen för att de av ekonomisk skäl lägger ned en bensinmack men när de saboterar nyetableringar av en mack genom att inte betala hyror och inte återställa så man kan uppföra en ny mack, då handlar det om regelrätt våldtäkt mot landsbygden.


Irene Oskarsson (KD) har frågat den nya infrstrukturminstern fru Hatt om vi ”hatt” telefon på landsbygden och hur den skall gestaltas i framtiden. Ministern läser tafatt innantill i några avtal och svarar klämkäckt att ”det skall marknaden sköta”. Vi som bor och älskar landsbygden nöjer oss inte med sådana svar. Det borde Irene Oskarsson heller inte gjort.


Irene Oskarsson är ju å andra sidan inte helt okänd som föga landsbygdsvänlig. Hon kunde ju istället för att fråga ministrar se till att skolan i som Askeryd hade blivit kvar.


Jag frågar hur skall det gå med daghemmet och förskolan i Haurida. Troligen samma väg som kopparnätet. Nedlagt. Det finns barnomsorg några mil bort. Fyra mil extra körning innan man kan börja åka till jobbet. Hur dum får man bli som politiker ,om man tror att folk bor kvar på landsbygden under de premisserna.


Läste även i bladen att skatten i Aneby måste höjas. Det är ytterligare ett dråpslag mot landsbygden. Anebys västra områden är attraktiva inflyttningsområden för folk som tröttnat på dyra lägenheter, hus och avgaser i Jönköping men skattens storlek är den viktigaste faktorn när man väljer ny bostadsort. Höjs skatten fyrtio öre, då stannar inflyttningen av helt och ökad utflyttning blir följden.


Mitt älskade centerparti som var det enda som talade med landsbygden på landsbygdens vis är under fanflykt bort från landsbygden och glesbygden.


Det är storstad och centralort som gäller. Devisen som moderaternas gruppledare myntade för några år sedan hänger som en våt filt över riksdagen. Folket på landsbygden ”är mindre smarta än vi i stan, dem bryr vi oss inte om”. I ett avseende har hon rätt. Vi är inte så smarta, vi profiterar på nollåttorna, vi är karl för vår hatt. Dessutom har vi som regel att göra rätt för oss.


LARS-HÅKAN HALLDIN (C)

Oberoende Centerpartist

Av: Redaktionen Höglandsnytt

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards