Direktlänk till inlägg 10 december 2010

SKAMMENS JOBBPOLITIK

Av Lars-Håkan Halldin - 10 december 2010 10:10



Fler långtidsarbetslösa tar oavlönade jobb

Publicerat: torsdag 09 december kl 04:02, Ekot, 61 kommentarer

Antalet långtidsarbetslösa som anvisas jobb utan lön, men där i stället arbetsgivaren får ett statligt bidrag, från den så kallade fas 3, ökar kraftigt. Nu har drygt 24 000 personer sådana placeringar, vilket är en fördubbling sedan årsskiftet.

– Fas 3 för mig är en slutstation. Du har ingen möjlighet när du kommer till fas 3. Det är en förvaring av vuxna människor, säger Gill Hagström i Norrtälje som räknar med att tvingas ta ett sådant gratisjobb under nästa år.

På byråkratsvenska heter det fas 3, och det är den nedersta delen av rutschkanan för en arbetslös, som förbrukat sina 300 dagar med a-kassa, och som sedan hamnat i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin.

Där får han eller hon först under 450 dagar coachning och praktik. Det är fas 1 och 2, och där är ersättningen 65 procent av a-kassan. Sedan väntar fas 3, där man arbetar utan lön.

Man får leva antingen på försörjningsstöd från kommunen, det som förut hette socialbidrag, eller på något som kallas aktivitetsstöd från Försäkringskassan. Det kan röra sig om allt från ett par tusenlappar per månad upp till max 9000 kronor. Den som tackar nej till fas 3 riskerar att bli av med sin ersättning.

Sedan krisen hösten 2008 har långtidsarbetslösheten ökat dramatiskt och allt fler har förbrukat alla sina a-kassedagar och flyttats över i jobb och utvecklingsgarantin.

Om man jämför med för ett år sen så har antalet deltagare i fas 3 av jobb- och utvecklingsgarantin ökat från 10 500 till drygt 24 000, visar Arbetsförmedlingens veckostatistik. Alltså mer än en fördubbling.

Gill Hagström är 61 år och jobbade som gränspolis. När hennes arbetsplats flyttade för två år sedan kunde hon inte fortsätta. Sedan dess har hon fått nobben av många arbetsgivare och bara haft tillfälliga jobb. I sommar rutschar hon troligen ner i fas 3. Hon har bekanta som redan är där.

– Jag ser med fasa fram mot fas 3, jag kommer aldrig att kunna acceptera det, jag kommer inte att må bra. Det är inte bara det att folk mår dåligt som är i fas 3, det urholkar hela arbetsmarknaden. Jag konkurrerar med mig själv, varför ska de anställa mig när de kan få mig gratis, och dessutom få 5 000 kronor i månaden för mig? Fas 3 dumpar ju löner.

Allt fler arbetsgivare har under året fått upp ögonen för den nya subventionen, 5 000 kronor per person och månad. De största mottagarna är kommuner och ideella organisationer, som Myrorna och Röda Korset. Det är meningen att fas 3-personer ska ha "kvalitetshöjande arbetsuppgifter som annars inte skulle bli utförda".



 
 
Ingen bild

Lennart Jonsson

10 december 2010 16:35

Träldomen återinförd!

Moder Svea kan slå sig för bröstet(n) i pur glädje. Ända sen 1300-talet har hon inte fått ha trälar vid sin barm. Inte utan lite undercover i alla fall, godsägarna hade ju sina arbetsskaror nästan gratis ända in på mitten av förra århundradet. Då kallades det statarsystem. (för övrigt handlade Moder Svea med slavar på sin ”slavö” i Karibiska havet långt efter att USA slutade, men det hör väl inte hit…eller?)
Desto större orsak att fira framgången med ”Det tredje stegets träldom”! I skepnad av statliga beslut blir det ju mycket enklare och billigare när arbetsgivarna slipper att ge vår tids trälar varken mat eller husrum. Arbets ”givaren” får ju till och med en skälig slant för besväret med sina trälar; ungefär lika mycket som en fattigpensionär får i ”månadslön”. Själva kan trälarna få ända ner till hälften av detta, dessutom samhällsbetalt.

Redan över tjugotusen trälar igen – Härligt, Moder Svea!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards