Direktlänk till inlägg 9 februari 2011

RÖR INTE MIN INGVAR KAMPRAD

Av Lars-Håkan Halldin - 9 februari 2011 23:25

RÖR INTE MIN INGVAR K!

Han började med två tomma händer och med småländsk envishet och uppfinningsrikedom står IKEA i sin fulla blom. Tacken: småsinne och avundsjuka.


Kanske borde vi fundera över varför IKEA inte finns som koncern i Sverige. Är det Ingvars fel? Nej, det är vårt eget med lagar och skatter, som inte gör det möjligt för ett företag som vill vara självfinansierade att finnas i Sverige. Blott Sverige svenska skattebestämmelser har, där inte sådana företag kan växa.


Låt mig först konstatera att IKEA Sverige inlevererar skatter i form av moms, bolagskatt, personalskatter, sociala avgifter och många andra skatter som inget annat företag. Det är från IKEA-Sverige som Sverige får skattepengar till vår välfärd. Så är skattesystemet konstruerat. Ingen tror väl att IKEA-USA skall skatta i Sverige?


Jag blir upprörd när jag blickar tillbaka. Ford plockade Volvo personvagnar på fyrtio miljarder. Då sa media inte halv sju. Var tror ni att märkesroyaltys för Volvo inte går till Sverige utan till en kommunistdiktatur. Hur mycket pengar tro du att GM plockade SAAB på under åren? Det var inga småsummor.


Låt oss så titta på IKEAS uppbyggnad. En stiftelse i Holland äger IKEA i stort, byggnader och mycket annat. Stiftelsen är skapad för att riskkapitalister aldrig skall kunna föra ut bolaget på börsen. Vad tror ni hände om detta skedde? Företaget styckades och såldes på börsen. Nu ligger det fast förankrat i Holland och kan aldrig bli utsatt för fientliga uppköp.


Stiftelsen i Liechtenstein var ingen överraskning för mig. Jag läste om den får många år sedan. Stiftelsen äger varumärket IKEA, vilket är klokt. Att royaltys för varumärken går till ägaren är inget okänt begrepp. De flesta företag med starka varumärken gör så.


Vi skall inte sticka under stol med att IKEA är ett privatägt företag ägt av Ingvar Kamprad. Jag brukar säga - inte en pryl som säljs är en publik pryl, allt ägs privat av Ingvar.


Han äger rätten att göra som han vill med sin privata egendom. Det skall vi inte moralisera över.


Företaget är kanske den bästa ambassadören i världen för blågult Sverige. Vad Sverige behöver är fler IKEA. I varje fall bättre än UD. Jag har hört många svenskar som fått en hjälpande hand av IKEA i världen


Om IKEA legat i Sverige hela koncernen, även då varit ägd av stiftelser som t.ex Wallenbergstiftelserna. IKEA har valt en väg att inte finansiera sig via banker eller börsen, då får det dessa konsekvenser. Vi kan för skam skull inte beskatta Ingvar Kamprad för mer än den lön han personligen tar ut.


Uppbyggnaden har skett med skattemyndigheternas goda minne. Jag har även studerat andra stora koncerners skatteplanering och i skenet av dem är IKEA genomhederligt.


Jag lyfter på hatten och känner stolthet över min Ingvar. Han personifierar Småländskföretagsamhet när den är som bäst. Låt oss tacka honom, han är beundransvärd.


HÅKAN HALLDIN (C)

Oberoende Centerpartist

 
ANNONS
 
Ingen bild

Bosse

2 januari 2012 12:00

Såna företag skulle vi inte ha i Sverige, så varför klaga?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här

Följ bloggen

Följ MAKTEN TILL FOLKET med Blogkeen
Följ MAKTEN TILL FOLKET med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se