Alla inlägg under mars 2011

Av Lars-Håkan Halldin - 10 mars 2011 11:58


Så här skulle rubrikerna i dagens tidningar sett ut!


Centerpartiets hårda ord mot statsministern

Centerns jordbrukspolitiska talesaman?, ungdomsförbundetCenterns samtliga distriktsordföranden skriver i ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt hur de med stark oro ser regeringens agerande kring förhandlingarna om EU:s budget.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Foto: Pawel Flato

Det är apropå budgetförhandlingarna kring EU:s budget 2014-2020 och Fredrik Reinfeldts uttalande som har fått LRF på fötterna. 


Statsminister Fredrik Reinfeldt vill prata om hur man snabbast avvecklar CAP, i stället för att se CAP som ett viktigt verktyg för en hållbar livsmedelsproduktion, menar Centern. Och det oroar dem. 


"Det är en hållning som allvarligt försämrat Sveriges förhandlingspositioner om den framtida EU-budgeten och i dag är det få EU-länder, om några, som är intresserade av att föra en dialog med Sverige." skriver Centerpartiet. 



Centern kallar det en brist på ledarskap och menar att Fredrik Reinfeldt går emot sin egen regeringsdeklaration om att Sverige ska vara en aktiv och konstruktiv kraft i Europeiska unionen. 


Statsministerns uttalande i Rapport om att det är märkligt att jordbrukssektorn som står för fem procent av sysselsättningen i Europa skulle få 41 procent av det samlade budgetstödet, menar Centerpartiet gör att han förlorat trovärdighet bland Sveriges bönder och ledande politiker i Bryssel. 


"De gemensamma satsningar som via EU-budgeten görs på livsmedelsförsörjningen är visserligen stora i nominella termer, men de utgör faktiskt mindre än 1 procent av de samlade offentliga utgifterna inom EU27. Men att ställa jordbruksbudgeten i relation till EU27s samlade offentliga utgifter är något du och din regering undviker konsekvent.", skriver Centerpartiet.


CAP är ett viktigt verktyg framöver, och därför behöver CAP moderniseras, framhåller Centerpartiet. 


De uppmanar regeringen Reinfeldt att se till att Sverige blir en part som övriga medlemsländer vill förhandla med när EU:s framtid ska avgöras.



Av Lars-Håkan Halldin - 6 mars 2011 13:55


Replik till Kew Nordquist Mp Ang kvävebeskattningen.

 

SÄLJA UT JORBRUKET GER RÖSTER I STADEN!

Jag slutar aldrig och förvåna mig över den brist på kunskap som finns om hur odling går till i svenskt jordbruk. Kew Nordquist miljöpolitisk talesman för miljöpartiet är inte okunnig utan är ute i helt andra syften nämligen lägga ned stora delar av det konventionella jordbruket och ersätta det med import. Sedan hycklar han och säger man kan väl inte belasta miljöpartiet för importen Jo det kan man för ni bedriver falsk miljöinformation.


 Jag rekommenderar herr Nordqvist att gå ut på en veteåker och klippa bort exakt ett kilo vetekärna + strå och sedan analysera det genom sluten förbränning och räkna ut hur mycket energi, koldioxid, mineraler och kväve som är bundet i denna biomassa. Resultat som förargar alla miljövänner är att på en åker där man tar t.ex 6 ton vete per ha binder strå och kärna mer kväve än vad man gödslat med detta förnekar ingen somkan  frågeställningen på vetenskaplig grund.


Fotosyntesen som omvandlar soljus, utsäde och koldioxid plus andra processer till ax och korn. Går man upp i avkastning per ha ökar kväve och koldioxidbindningen varför man tillför mineral i form av kvävegödsel för att strået och kärnan skall öka från 4.4 ton per att ha till 6 ton per ha. Ingen förnekar detta.


Om man producerar 6 ton vete på en åker brukar man gödsla 130 kg kväve. Processen att skapa strå och kärna binder 25 kg kväve i halmen och 108 kg kväve i kärnan sammantaget binder processen mer kväve än vad man gödslar åkern med.


Sedan har vi en etisk dimension av problemet naturen är vist ordnad att den har luftkväve också i förmultnande produkter mm. Dessa system har läckt kväve i alla tider och skall läcka kväve i alla tider.


Kväveutsläppen måste vi gå efter på andra håll i det ekologiska systemet. Utsläpp av kväve i transporter, mathållning, gräsmattor, lufttransporter. Kväveutsläppen på en flygresa till Thailand är inte små. Kväveutsläppen i samband med dieselförbränning är jättelika.


Vill man komma åt både koldioxid och kväve skall man använda recirkulerande drivmedel som biogas, rapsolja, etanol mm. Alla vet att kvävet och koldioxiden är ett lån från naturen i dessa processer som naturen tar tillbaka.


Miljöpartiets politik innebär att vi kommer importera mer kväve från utlandet via mjöl och kött än vad vi lägger på i form av kvävegödsel.


Sedan för att återvända till kemins lagar är bindningen av koldioxid och växthusgaser i växande gröda jättelik det rör sig i varje fall om 3 miljoner ton årligen. I denna för planeten så viktiga överlevnadsfråga passar Kew Nordquist. Att sparka på en röstspillra som bönder ger röster i staden sedan att konsekvensen blir att nettoutsläppet av politiken blir mer


Miljöpartiet bluffar om man sänker avkastningen ökar kväveläckaget. Det vi skall göra är att ta hand om kärna och halm använda det till bränslen, strö, mat och energi i form av motoralkohol.


Jag tycker det är mycket omoraliskt att importera mat som producerats med obskyra metoder än att producera bra mat kontrollerat och på ett vetenskapligt sätt som görs i vårt land.


Det är landsbygdens biomassa som tar hand om växthusgaser som koldioxid omvandlar dem till mat, skog virke och pappersmassa. Vi gör nyttigheter av skiten som produceras i Städerna och i bilarnas avgaser. Tacka lantbruket för allt gott det gör för Sveriges miljööverlevnad istället för att sparka dem på smalbenen.


Kew Nordquist vet att om han rider på okunskapen om jordbruket så ger det röster i storstäderna där kunskapen om landsbygden är liten därför kan Kew ägna sig åt smutsigt röstfiska. Att slå på dem som sett dig födas och den jord som gett dig intäkter i ditt jordbruk tycker jag bara är billigt.


Lars-Håkan Halldin ©

Oberoende Centerpartist

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se




Av Lars-Håkan Halldin - 6 mars 2011 13:27



Jag delar moderaterna, miljöpartiet och Soc dem syn man ska bevara Jönköpings län som ett eget län och ansöka om att bli regionkommun. Denna fråga har jag slagits för under många år och fått utstå mycket spott och spe från de själslösa centralisterna.


Jag vill förstärka legitimiteten i regionbildningen genom att folkomrösta i frågan 2014. En folkomröstning går aldrig statsmakten mot sedan må mitt eget parti och mannen från Fryele åkrar be på sina bara knän att regeringen skall köra över folkets ligitimitet. Så gör centralister!


Fördelen  med en folkomröstning är att redan nu är 70% av jönköpingsborna mot en storregion. Dessutom skulle de centralistiska krafterna förpassas ut i den politska öknen för årtioonden. 

 

Centralisterna i mitt parti ingen nämnd och ingen glömd hävdar att detta är en gammal centerfråga. Det är det nu inte. Vi inom centern har alltid vurmat för länsdemokrati som innebär att till landstingets kompetens skulle även den statliga verksamheten fogas. Det har alltid varit centerpartiets uppfattning. Det finns anledning att med några intellektuella rekvisit analysera regionfrågan.

 

Detta med storregioner uppfanns av landshövding Mats Svegfors, som jag tycker är en lysande författare, men som samhällsorganisatör är han väldigt medioker. Nu hoppade en hel del politiker på det här tåget och talade om en välgörande och nyttig strukturutveckling. Jag kan berätta för läsaren att politikernas drivs av ambitionen att förvaltningsdirektören skall få en bredare och dyrare läderstol att sitta på och regionförbundets nye ordförande ett större revir att tycka åt.

 

Går vi genom statsbidrag och infrastruktursatsningar som gjorts i de nya regionerna Skåne och Västra Götaland mm så är utfallet mindre statsbidrag per invånare och mer skattepengar från de egna invånarna. Förvaltning och byråkrati har svält. Tredje spåret, citytunneln och en och annan led i Göteborg, ja, det är subventioner. Tänk om vi satsat dem i Jönköpings län vilken utväxling. 150 kilometer fart på alla våra järnvägar, elektrifierade banor och mycket mer.

 

Jönköping är ett fantastiskt fint län. Här finns småföretagarandans hjärta. Uppfinningsrikedomens moder. Under finanskrisen drabbades vi hårt av arbetslöshet men inte lika hårt som andra län. Tacka våra kluriga småföretagare för detta.


Vårt län är ett område i landet som kan skryta med har snabba kommunikationer både på väg och järnväg. Vi har inget storstadssyndrom, där transporterna står stilla i bilköer. Allt kommer fram och på rätt tid.  Genom att använda våra järnvägar bättre kan vi möta framtidens klimathot resa och frakta klimatsmart.

 

 I vårt län har vi en jättebra sjukvård. Våra läkare och vår sjukvård ser till att vi är friska innan vi går tillbaka till arbetslivet. Det är därför frånvaron på grund av sjukdom i länet är liten och arbetslösheten låg.

 

Vårt landsting går med 160 miljoner i vinst. Sköttes alla landsting som vårt skulle landstingsektorn spara 20 miljarder. Det är inte kris i sjukvården, det är kris bland dem som sköter Sveriges landsting.

 

Nu vill makthavarna från höger till vänster att folket inte skall få folkomrösta därför de anser folket inte tillräckligt bildat för detta. (Eller rättare sagt, de föraktar folkets kompetens) 

 

Ställ regionfrågan under prövning hos det högsta beslutande organet i länet, Folket, år 2014.


Men det törs inte makthavarna för då blir det inga läderklädda regionråds stolar och feta arvoden.



Av Lars-Håkan Halldin - 2 mars 2011 10:48

MIN KOMMENTAR

Jag har hela tiden tyckt att extremlinjen i EU:s jordbrukspolitik skall vi inte befatta oss med som parti. Vi skall klart deklarera vi står på förhandlingslinjen som innebär att vi ruckar sakta och långsiktigt på EU:s jordbrukspolitik.


Nu får ytterligare skit ute på landsbygden och med rätta de bönder som är kvar känner oro för framtiden. Eskil Erlandsson borde satt ned foten och sagt ifrån sådana här dumheter deltagaer Centeropartiet inte i.


Matlandet Sverige framstår i belysning av detta som något löjeväckande som inte inser sitt eget bästa.


Lars Håkan Halldin

Ob Centerpartist







S kräver nytt spår i jordbrukspolitiken

- När EU nu gör sig redo för ännu en jordbruksreform står Sverige ganska ensamt om att vilja avskaffa jordbruksstödet. Denna extremposition har gjort att vi hamnat utanför förhandlings­bordet, lyder deras omdöme.


"Inte på kartan"

"Dags att byta spår". Sverige måste överge kraven på slopat jordbruksstöd, anser socialdemokraterna i en ny rapport. Foto: Anders Nilehn

I en ny rapport föreslår socialdemokraterna att den svenska jordbrukspolitiken kan moderniseras genom klimat- och miljöåtgärder, stärkt konkurrenskraft och rättvis fördelning mellan medlemsländerna. 


- EU gör sig nu redo för ännu en jordbruksreform - senaste gången det begav sig var 2003. Precis som då kommer processen att präglas av heta känslor, nationella intressen och brutala nattmanglingar. Hur det går är det ingen som vet, men en sak är säker: någon storstilad nedmontering finns inte på kartan, konstaterar debattörerna.


På torsdagen träffar socialdemokraterna i riksdagen jordbruksminister Eskil Erlandsson för överläggningar om den svenska positionen inför jordbruksreformen. 


Pragmatisk inställning
S-rapportens huvudbudskap är att jordbrukssubventioner och marknadsinterventioner bör avskaffas på sikt - men att en mer pragmatisk inställning är nödvändig.


- Den borgerliga regeringen måste släppa det som i EU-sammanhang blivit en svensk extremposition som försatt Sverige utanför förhandlingsbordet, anser artikelförfattarna.


Debattinlägget är undertecknat av Europaparlamentarikerna Göran Färm, Marita Ulvskog och Åsa Westlund, miljö- och jordbruksutskottets ordförande Matilda Ernkrans samt riksdagsledamöterna Helén Pettersson och Pyry Niemi.




Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards