Direktlänk till inlägg 19 juni 2011
MIDSOMMARAFTON DEN 24 JUNI ANNO 2011
Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid då den efterlängtade solen kommit tillbaka och färskpotatisen är klar i jorden Göra en fest denna dag är aldrig fel.
Till den moderna midsommarafton 24 juni. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. På vår nationaldag borde vi kanske äta något typiskt Svenskt ärtsoppa eller dylikt. Men jag rekommenderar något sommaraktigt potatis, sill, jordgubbar med tillbehör.
______________________________________________________
MATSEDEL
Sommardrink
Mousserande vin med jordgubbe
APTITRETARE
Färspotatis i skivor lagda på Västerbottensost och dill
LUNCH
Färsk potatis, sillröra, Västerbottenost, dillkvistar
MIDSOMMARMIDDAG
Varmrätt
Färsk potatis
Sillstanning på matjessill, ägg, smör och gräslök
Efterätt
Jordgubbar med vaniljglass och hjortronsylt
Avec
Kaffekask Classic
TIDIG FRUKOST
Ägg bacon, stekt färsk potatis med lökringar
Kaffe
Drycker
Mousserande vin Freixenet, torr pilsner, snaps, vitt vin, sherry
_________________________________________________
APTITRETARE
Plocka färskpotatis på eget land.
Tandpetare
Västerbottensost
Dill
Kall Pilsner
Gör så här
Skrubba potatisen, Koka den med lite salt ta upp den då de har lite spänst kvar. Skär potatisen i skivor. En skiva potatis, en skiva västerbottensost, en skiva potatis. Anbringa dill och skirat smör i en skål.
Anrättningen ätes med vördnad och till potatisgudens ära. Det är när du tar den första tuggan av detta som du inleder sommaren. Dricka snaps till detta är helgerån. Det skall vara Ramlösa eller möjligtvis en torr pilsner!!
__________________________________________________________
MIDSOMMARLUNCH
Tid Ca 14.00
SILLRÖRA
1 Burk löksill
1dl Creame Fraiche
1 dl majonnäs
2 – 3 dillvippor nerklippta i röran
1 vippa med persilja
2 pressade vitlöksklyftor
1dl hackad gul lök
Rejält med gräslök
Salt och peppar efter behag.
Anrättningen lägges upp på rostat vitt bröd som skurits i hjärtan
Till detta dricker vi en torr pilsner och en god snaps 4 cl
Not 1
Sillröran bör stå ett dygn kylskåpskall för att få rätt smak och karaktär.
_____________________________________________
MIDSOMMARMIDDAGEN
Ca kl 18.00, fram till denna tidpunkt avlöper lekar runt midsommarstången…
Recept
1 gryta med färsk potatis
1 kg matjésill
Av godaste slag kolla med fiskhandlaren, inte på burk utan av det slag med stor karaktär av matjessill.
¾ l Sillspad
20 hårdkokta ägg
½ liter gräslök
½ kg smör
1 dl socker
1 l vatten
Citron från färsk citron
Gör så här
Entrédrink
En sval sommardrink efter eget omdöme dock inte grogg.
Sillröra på ägg
Koka upp en halv liter vatten och en deciliter socker. Låt lagen sjuda något. Smält ett halvt kilo smör av hög kvalité i en gryta vid sidan om. Koka upp sillagen i en tredje stor gryta 3 liters. Låt sedan den sjuda på mycket svag värme. Blanda sillag och smör. Låt detta gifta sig samman. Sätt därefter till sockerlagen matskedsvis tills du känner smöret, sillspadet och sockerlagen fått den goda smaken det har gift sig med varandra. Späd med vatten om så behövs. Det gör inget om det har lite saltkaraktär
*Koka äggen i förväg. Låt dem bli ordentligt hårdkokta. Hacka dem därefter fint i små vackra fyrkanter. Rör ner äggen i lagen. Låt det hela stå på mycket svag värme. Ca 10 min före tillsätter du gräslöken. Ställ ned värmen till noll och låt stanningen dra sig
Duka vackert med potatis, Sofiero Öl och snaps i vackert i immade glas. Bröd ost och en god grönsakssallad som du tillreder efter eget behag. 1 tunn citronskiva.
Om du vill göra salladen extra god så låt grönsakerna dra sig i en italiensk salladsdressing. Använd den du blandar själv från påse. Vara noga med blandningen. Låt den stå i kylskåpet från morgonen till kvällen då blir den himmelsk
Skär sillen i vackra bitar ca 1,5 – 2 cm bredd. Lägg upp sillen på respektive gästs tallrik. Lägg upp potatisen vackert på respektive tallrik. Sedan får var och en ta för sig av sillstanningen som du gjort. Den användes som sås
Not 2
Om du har tid så låt äggen koka i 65 gradigt vatten en timma då blir de perfekta för detta ändamål. Maträtten blir sådär himmelsk
________________________________________________________
EFTERÄTT
Vaniljglass av finaste sort. Den bästa vaniljglassen får du om du gör den själv. Se glassrecept i vanlig kokbok och kokar ur grädden med vaniljstänger. Du vet väl att syntetisk vanilj görs av granbarr. Rör ägg och grädde länge och koka på svag värme under 60 grader. Har du glassmaskin då är lyckan gjord.
För Guds skull gör inte glass på köpemjölk den blir otäck. Om du inte kan göra glassen själv köp från Willys …..
Tillbehör
Jordgubbar
Hjotronsylt eller vaniljsås.
Hjortronsylt spetsas med någon god likör i samma smakriktning.
Väljer du att ha vaniljsås spetsa den med Carlshamn Flaggpunch.
Not 3
Vid alla spetsningar var noga med att inte spritsmak slår igenom. Det är just då tillbehören och såsen gifter sig med varandra som den goda smaken uppstår Tillsätt spetsningen teskedsvis.
Avec
Kaffekask Classic. Det är en konst att tillreda och dricka detta. I botten har du svart kaffe sedan häller du på renat så att kaffet och spriten inte blandas utan spriten ligger i ett skikt över kaffet.
Du dricker detta genom att låta kaffet sjunka ned under tungan och spriten ovanpå då får du bäst smak och…gissa vad…..
Not 4
Detta är den klassiska kaffekasken. Det som man brukar kalla fiskarkask "som du späder kaffet till angenäm styrka och smak" är något heltannat. I modern sråkvokabulär är det kaffegrogg. Sedan kallas det även "Hot Shots" vilket är något skamligt, vidirigt och ett brott mot de kulturella traditioner som kaffekasken bär inom sig.
___________________________________________________________
TIDIG FRUKOST
Ca 03.30 tidig frukost. Alla midsommarfester brukar pågå till långt in på morgonen. Tidig frukost är ju inte att rekommendera men har man koll på läget gör den.
Recept
Ägg
Bacon
Stekt färsk potatis
Lite dill
Lök röd och gul
Gör så här
Stek två ägg per person med ” sunny side up”, se not
Stek färsk potatis
Stekta lökringar av gul och röd lök. Var noggrann med stekningen av löken så Smaken finns kvar och den vackra formen. Medelstark värme.
Krydda efter behag. Men gammalt recept gäller, peppar, salt och något socker.
Not 5
Ketchupförbud. Färsk potatis skrumpnar och blir ledsen av denna krydda.
Not 6
Steka ägg är en konst. Vi svenskar är vana vid att äggen är brunfrasiga och brända vilket är en hädelse. Du steker äggen i olja på mycket svag värme ca 75 grader så att vitan förblir vit och inte bränd på något sätt. Kryddor salt och peppar anbringas med varsam och måttfull hand.
Servering
Lägg upp äggen, bacon, potatis och lökringar på uppläggningsfat.
Var och en tar för sig efter behag.
Till anrättningen serveras Öl och beska droppar.
Not 7!!!
Ingen får eller ens överväga att ta i en bilratt efter en kväll som denna. Det är viktigt att du gör upp med något transportföretag som ser till att gästerna kommer hem. Eller har du utrymma låt dem sova över.
_________________________________________________
VETT OCH ETIKETT
Några moralkakor
När gästerna kommer har du i förväg preparerat en gammal kakburk med rosa omslagspapper. När du hälsar välkommen får de lägga sin mobiltelefon i burken. Du har i förväg köpt lite sigillack och som du försluter burken med. Låt mor i huset sätta sitt vapen i sigillet fingeravtryck eller skriva sitt namn.
Käre läsare finns det något mer obildat än när man med entrédrinken i den ena handen och mobilen i handen pladdrar med någon annan. ”Oh du jag är hos Lisa vilken fest vi dricker just nu drinken” Sådana gäster skall gå hem. När festen är över bryter du sigillet. Bryta sigillet är en markering nu är festen slut. Ingen skall gå i förtid utan synnerliga skäl.
En genomtänkt placeringslista är att rekommendera där gästerna till sätt och kynne underhåller och balanserar varandra.
Midsommarafton är inte den dag då man löser problem i familjen eller säger ett sanningens ord till svärmor. Inte heller tittar på eller ned i dekoltaget på grannens fru. Chefen nu skall inte sättas på plats denna dag.
Midsommarafton är inte den dag då snapsen flödar fritt. Man dansar heller inte små grodorna i olämpligt tillstånd.
Denna dag hyllar man solen, potatisguden, midsommarstången och lövad loge.
Detta är heller inte en dag då man dansar shake i folkdräkt. Det ser ut som en hund som går på bakbenen det menade aldrig vår skapare. Det är folkdans, vals, foxtrot, tango och i undantagsfall bugg som är dagens recept.
Klädsel: Folkdräkt om man orkar eller annars snygg sommarkläder men dock inte kortbyxor det är som att spela dragspel för Sten Broman.
Not 8
En viktig devis denna dag ”sprit löser inga problem men det gör å andra sidan inte mjölk heller”
Vad säger historieboken om midsommar
Midsommarafton är inte den 24 juni. Det var några förståsigpåare efter kriget som tyckte att första halvåret innehöll för många lediga dagar så man la fast att midsommarafton alltid är på en fredag. Den riktiga midsommarafton infaller den 23 juni oavsett vilken veckodag det är. Om du nu följer naturens logik och firar den 23 så har du två midsommaraftnar tätt inpå varandra.
Den första midsommarafton den 23:e rekommenderar jag jordgubbssallad med jordgubbar och salladsblad ngt gul lök och vitvinsvinäger. Varmrätten små majskycklingar brynta och kokta i vitt vin med buljong. Avsluta med jordgubbstårta
Sett ur astronomisk synvinkel är en närliggande dag till dagens midsommardag det dygn som har den längsta dagen, sommarsolståndet. På de nordligaste breddgraderna, det vill säga norr om norra polcirkeln, går solen inte ens ner under horisonten och det är ljust dygnet runt.
Eftersom det finns flera stenmonument som visar att människor i flera tusen år kunnat bestämma vid vilken tidpunkt sommarsolståndet inträffar är det troligt att någon form av firande förekommit kring midsommar långt tillbaka i tiden. Sommarsolståndet på norra halvklotet var den första dagen på årets tredje kvartal, (i gamla tiderssolkalendrar). Övriga högtidsdagar var nyåret vid vårdagjämningen, halvåret höstdagjämningen, det sista kvartalet vintersolståndet och de däremellan liggande åttondelarna.
Under nordisk bronsålder förekom i Sverige soldyrkan[1] Vissa av de danser och riter som tros ha ägnats åt att fira solen finns bevarade på hällristningar.[2] Exakt hur firandet av sommarsolståndet gick till finns det få källor om, men det troliga är att det varit i form av offerfester i fruktsamhetens tecken, på många sätt motsvarande första maj-firandet i andra västeuropeiska länder. Dock är uppgifterna om förekomsten av midsommarblot ”sporadiska och tveksamma”.[3]
De äldsta bevarade skrifterna som nämner midsommarfirandet i Norden är de isländska kungasagorna från 1200-talet. Där skrivs det om Olav Trygvason och står att läsa:[4]
TREVLIG MIDSOMMAR
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KRÄFTPREMIÄREN 7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...
EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...
Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...
MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni. Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...
VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen. Den nya EU-politiken forma...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 |
5 |
|||||
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 | 15 |
16 |
17 | 18 | 19 | |||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 | 29 |
30 |
||||||
|