Direktlänk till inlägg 22 augusti 2011

EKONOMISK POLITIK OCH ANSVAR Ur min politiska dagbok Kl 12.15 den 22 augusti 2011

Av Lars-Håkan Halldin - 22 augusti 2011 11:51

Ur min politiska dagbok

Kl 12.15 den 22 augusti 2011


EKONOMISK POLITIK OCH ANSVAR

Regeringen säger surmulet att Soc Dem ekonomiska politik präglas av ekonomisk ansvarslöshet. Jag försvarar inte Juholt men törs lägga fingrarna på bibeln och svära på att balanserade budgetar har det partiet alltid lagt fram men utan fagra löften om skattesänkningar. 


Vi måste betänka att jobbskatteavdraget har kostat totalt i minskade skatteintäkter 675 miljarder som kunde använts till bättre saker t.ex betala av statskulden. Man har sålt statliga företag för billigt t.ex Vin & Sprit till Brännvinsindustrin. Den ekonomiska klarsynen är så grumlig heller sälja ett företag för billigt än att behålla det och låta avkastningen finansiera välfärden.


Vi har sett friskolereformer som innebär att skolor blivit en handelsvara. Riskkapitalbolagen som skall ta risker söker sig till kassaskåpssäkra investeringar inom den offentliga sektorn. Troligen kan vi både minska kostnaderna i delar av offentlig verksamhet  och öka verksamheten. Problemet i den offentliga beslutsgången är pengarna når aldrig fram till verksamheten på golvet.


Jag måste vara den stränge kamreren sådana dumheter kan vi inte tillåta. Sedan komma efteråt när syltburken är tom och gny det impornerar inte.


Jobbskatteavdraget och de fortsatta diskussionerna om sänkta skatter som Moderaterna framför har föga intresse eller förtroende hos mig.


Löftet till pensionärerna skall hållas. Vi kan komma in i en situation där man måste återta delar av jobbskatteavdraget. Det sanslöst att minska en kommuns/stat/ eller företags intäkter utan att det ger motsvarande försäljningsframgångar.


Jobbskatteavdraget har inte gett nya jobb det har heller inte gett nya skatteintäkter. Nu ökar troligen arbetslösheten. Man kunde begärt någon dynamisk effekt att skatteintäkterna ökat.


De ökade skatteintäkterna kommer från att lönerörelsen som realt gett ökade skatte- och avgiftsintäkter för 18 året i sträck. Ordning och reda i Sveriges ekonomi det skulle varit lika skattesänkningar till alla grupper och måttfulla skattesänkningar.



Det blir opinionsmässigt svårt att ta tillbaka delar av jobbskatteavdraget. Min bedömning är de skattesänkningar som genomförts är gigantiska, slarviga och ogenomtänkta.


Jag blir lite vresig när jag hör de som gått med spenderbyxorna på genom Sverige kräver ekonomiskt ansvar.  Det har varit rena skattetivolit främmande för en Smålänning som är rädd om andras pengar.


Låt mig konstatera av tjugofem års politiskt förtroendemannaskap i en lågskattekommun Moderaterna är mästare på att sköta egna pengar andras pengar har det alltid varit lite si och så med. Reinfeldts hemkommun Täby där Moderatorerna styrt och slarvat många år där ger man bort offentlig egendom till näringsidkare. När det gäller hålla i rödpennan då brukar en sur kamrer från Lantarbetarförbundet eller Bondeförbundet klara det bäst.


Lars-Håkan Halldin

Oberoende centerpartist

Oberoende ekonom.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards