Direktlänk till inlägg 25 augusti 2011

EKONOMISK TILLVÄXT ÖKAR UTSLÄPPEN AV VÄXTHUSGASER! Ur min politiska dagbok Kl 23.58 den 24 augusti 2011

Av Lars-Håkan Halldin - 25 augusti 2011 08:34

Ur min politiska dagbok

Kl 23.58 den 24 augusti 2011


EKONOMISK TILLVÄXT ÖKAR UTSLÄPPEN AV VÄXTHUSGASER!

Den brännande frågansom måste ställas  hur ser utsläppen av växthusgaser ut om vi relaterar dem till den ekonomiska tillväxten. Klart utryckt hur mycket mer växthusgaser får vi för varje procent ökad ekonomisk tillväxt. Det som krävs är att ha beredskap ta hand om de ökade utsläppen av växthusgaser när ekonomin växer. Annars så göder vi ihjäl oss via ekonomisk tillväxt. Plånboken blir fetare men  miljön dödar oss långsamt genom att förstöra vår livsmiljö.  


Det är på detta sätt att de växthusgaser som produceras i Sverige de tar vår biomassa hand om. Vår biomassa förmår att absorbera bra mycket mer växthusgaser än vi producerar i landet. Vår inhemska produktion av växthusgaser minskar.  


Lägger vi till de växthusgaser som vi indirekt förorsakar genom oljeimport och varuimport  är det på det sättet att då ökar utsläppen av växthusgaser men den ökningen sker någon annan plats på jorden där varan tillverkas.. Det är likväl vi som förorsakat växthusgasutsläppet genom vår konsumtion.



Således för varje kilo kött, mjölk, gryn mm som vi importerar så exporterar vi växthusgasproblem för de har tillverkats på någon annan plats än Sverige. Låter vi då EU tillverka vår mat som våra politiker försåtligt säger för det råder produktionsbalans i EU. Grundproblemen finns kvar de växthusgaser  som maten i tillverkningsledet skapar den sker på någon annan plats än Sverige men vi konsumerar varan i vårt land.


Därför vore det rätt smart öka livsmedelsproduktionen i Sverige för vi har absorberingsresurser kvar i vår biomassa. Samtidigt som man minskade i områden som Danmark, Holland, Nordfrankrike som har underskott på Biomassa.


Till pjäsen hör att om vi ökade beskogningen av vår planet med ca 4% skulle vi komma i balans mellan utsläpp och absorbering av växthusgaser. Ökade vi  med 8% skulle vi minska växthusgaserna som finns i atmosfären.


Nu är det så illa att beskogningen istället för att öka minskar med procenttal varje år. Till bilden skall fogas att den biomassa som finns i Amazonas absorberar lika mycket växthusgaser som hela Europa släpper ut. Det som står för absorberingen är de gröna växternas årliga tillväxt.


Det som odlas på fälten är en rundgång av växthusgaser men det är jättelika mängder med gaser som mellan- lagras i grödor och gräs mm. Räddningen för vår planet är rätt enkel plantera mer skog.


Varför har vi då en debatt om detta med fossilbränslen och förnyelsebara ämnen. Oljeindustrin menar rått och kallt minska växthusgaserna från förnyelsebara bränslen så att biomassan kan absorbera växthusgaser från fossila bränslen.


Det är i det hägnet du skall se debatten om kornas idisslande och gödselmetanen. Kom ihåg att älgen, rådjuret och vildsvinen släpper ut växthusgaser de också. .


Min slutsats är enkel gör en plan för vad som är tillåtit släppa ut av växthusgaser. Ange var gaserna släpps ut var det råder överskott på växthusgaser respektive underskott. Gradera källornas farlighet i en fallande skala. Redovisa vår förmåga att ta hand om våra växthusgaser plus det som vi importerar.


Slutsatsen borde vara rätt enkel de växthusgaser som djur och fauna släpper ut ska vi inte bråka om. Det som livsmedelsproduktionen släpper ut skall vi heller inte bråka om. T.ex om korna idisslar eller ej. Det har de alltid gjort.


Gödseln från kossan skall tas om hand och rötas till biogas sedan återföra gödseln till kretsloppet. Matavfall och  komposter skall rötas till biogas för att sedan återföras till kretsloppet. Den fråga som måste väckas i framtidens planering för det fossilfria samhället är om inte samhället skall betala hushållen för insamlade och sortering av sopor. Vänd på sopavgiften hushållen får betalt per kilo sorterad vara det skulle ge oss en helt annan kraft att skap energi men framförallt bekämpa växthusgaser.

Det var detta om detta!!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Skapa flashcards