Direktlänk till inlägg 1 november 2011

Dystra framtidsutsikter från OECD vid G20-möte

Av Lars-Håkan Halldin - 1 november 2011 14:30

Dystra framtidsutsikter från OECD vid G20-möte

Publicerat: måndag 31 oktober kl 18:19 Ekot 

20 av världens viktigaste ekonomier möts i Cannes på Franska Rivieran på torsdag för att dra upp riktlinjerna för framtiden. Inför mötet har industriländernas ekonomiska samarbetsorgan OECD gjort en prognos som är dyster, samtidigt som FN-organet ILO varnar för hög arbetslöshet och social oro.

Det ser inte så bra ut - så kan man beskriva OECD:s prognos för den ekonomiska utvecklingen för de 20 rikaste länderna.

Tillväxten i euro-området faller nästa år till 0,3 procent jämfört med 2 procent i maj. Några av euroländerna kommer till och med att få se negativ tillväxt.

Nästa lika svart är prognosen för USA, 1,8 procents tillväxt 2012, ner från förra prognosens 3,1 procent.

Det är skuldkrisen och Greklandskrisen som kastar sin skugga över prognosen. OECD:s ekonomer pekar på att krisen nu beror på en, citat: "allmän nedgång i förtroendet för politikernas förmåga att besvara krisen med rätt åtgärder" slut citat.

Om de europeiska ledarna inte lyckas få stopp på den pågående skuldkrisen kan utvecklingen bli ännu svagare. I rapporten varnar OECD för den stora risken att några av de stora OECD-ekonomiernas BNP kan falla med upp till 5 procent till första halvan av 2013.

En strimma av hopp finns det dock, enligt OECD. Om åtgärderna som presenterades vid förra veckans EU-toppmöte i Bryssel genomförs på ett effektivt sätt.

OECD pekar också på att styrräntorna i de avancerade G20-ekonomierna bör hållas oförändrade eller sänkas om det är möjligt, särskilt i euroområdet.

Inte mycket till hopp ges dock i dagens prognos från Eurostat. Arbetslösheten i euroländerna ligger fortsatt högt 10,2 procent i september, och inflationen ligger över 3 procent, betydligt över ECB:s mål, och den nye ECB-chefen Mario Draghi som tillträder i morgon, får börja med att fundera på hur han ska lösa ekvationen hög inflation och fallande tillväxt och hur ska räntan sättas då?

Till den dystra bilden hör också dagens kommentar från Geneve-baserade FN-organet ILO, International Labor Organization. Den globala ekonomin klarar bara av att skapa knappt hälften av dom 80 miljoner nya jobb som behövs dom kommande två åren. Enligt ILO är det risk att den ekonomska krisen ökar den sociala oron i världen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Skapa flashcards