Direktlänk till inlägg 15 december 2011

MITT JULBREV

Av Lars-Håkan Halldin - 15 december 2011 15:45


Brännelund den 13 December 2011

 

 

Till

Vänner, opponenter, kyrkor och ärkebiskopar

 

JULBREV  

 

Julevangeliet

Den kristna kyrkans första manifest – en tanke i Luciakvällen.

Det hände sig vid den tiden att från Kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas.....

Jag ägnade första advent att läsa om Julen i de fyra evangelierna. Det kan vara nyttig läsning för vem som. Försökte att läsa med profana ögon.  Läs att detta som skedde för två tusen år som det var en spännande händelse utan religiös innebörd? Jag blir faktiskt än mer imponerad av hela historien då man skalar bort religionen och sedan lägger till den.


Bilden skall kompletteras med att Israel var under Romersk ockupation. Romarna var kända för sin brutalitet och in humanism. Judarna ville självklart köra Romarna i havet men hade inte militära Resurser till detta. Därför odlades Messiasmyten vilken också skrämde Romarna. De kunde aldrig ta från Judarnas deras tro. Romarnas bild av Messias var troligen en militär ledare med överlägsna militära härskaror.


Jesus moder Maria skall enligt myten blivit bebådad genom den helige ande. Det må förhålla sig som det vill med den saken men myten fanns initialt och den skrämde nog Romarnas underrättelsetjänst. Att avrätta gravida  kvinnor vågade man inte.


Varje kvinna som har varit gravid vet att dagarna före nedkomst utsätter man sig inte för allt för plågsamma rörelser. Till och med reseförbud anmodas av läkare. Genomföra resan från Nazareth och upp till Betlehem tar sin lilla tid.(om det nu var Betlehem i utanför Jerusalem. Det kanske var Betlehem i Gallien.) Jag har kört båda sträckorna med bil. Att Maria inte orkade gå hela vägen utan satt på en Åsnas rygg kanske inbäddad i filtar gör ju inte prestationen sämre. Jag tror inte Gud tillhandahöll smärtlindring. Dessutom är natten i Palestina och synnerhet Jerusalem vid juletid kall.


Att Maria inte födde på Betlehems BB vet vi med säkerhet. Men att föda i ett stall där det luktar Åsne- och fårspillning i kombination med dåligt skötta lokaler är ingen höjdare det kan varje barnmorska intyga. 


Har själv kollat några stall runt Betlehem en normal svensk ladugård är Hotel Sheraton i jämförelse med dessa stall. Ja alla som varit med om en förlossning vet ju att barnet kommer inte inslagit i julpapper. Komplikationsrisken finns där. Hade Josef en sax som han klippte navelsträngen med?


Den fråga man borde ställa sig varför lät Romarna genomföra sin skatteskrivning när de visste att ngt lurt och stort var på gång? Skatteskrivningen i sig innebar ju att många människor ur Judafolket var i rörelse. Kontakterna mellan judiska åsiktsgrupper förstärktes genom rörligheten. Säkert fanns även militanta Judiska grupperingar i farten vid den här tiden.


Till den goda dramaturgin hör ju att de vise männen dök upp att julstjärnan visade sig på himlen. Att änglar skulle varit i farten. Jag kan förstå att när den Romerska underrättelsetjänsten får del av detta att blir de skärrade. Man begår det mest fatala misstaget brutalt hugger huvudet av alla gossebarn i bygden runt Betlehem. Antag det skedde idag, nyhetsstoff på varenda Tv-kanal och ett brott mot mänskligheten.


Efter den händelsen var ju alla Romerska medborgare i Palestina lovligt byte. Troligen var Palestina ett protektorat som Romarna ville bli kvitt. Området och folket gjorde ingen glad.

Myten om bebådelsen, födseln och Betlehemsbornas lidande. Dessa händelser revolutionerar hela världen och är i stort ”historiska fakta” norm i vår tid. Det är i denna natts mörker som den kristna kyrkan fick sina första symboler statuerade. Det är dessa symboler som vi idag kallar julfirande.


När vi nu två tusen år efteråt tittar på det som hände i Betlehem har vi lagt till en oändlig massa till marknadsplanen som genomfördes i Betlehem. Nu har vi jultomtar, julhandel, är snälla och goa, TV, uppesittarkväll och ensamhet.


På juldagens morgon genomförs julotta och julmässor runt vår glob det är världens största mötesverksamhet alla kategorier.  De stora popkonserterna kan inte mäta sig med den folkrörelse av religiös karaktär som julmässorna utgör. Gud har genom sina ombudsmän prästerna talat till oss. Ja på både gott och ont. Troligen är julbudskapet dagen före julafton, julafton och juldagen den största chatten på internet också.


I dessa dagar blir det fler och fler som öppet bekänner jag tror på Gud. En funktion av detta som då hände. När man i nattens sena timmar slår igen sin bibel och smakar på julen som en marknadsplan som för vilket företag som helst då känns ju McDonald’s, IKEA och Volvo med flera rätt futtiga.


Ja något är det med Julevangeliet. Det är den kristna kyrkans första manifest. Om gud hade ett finger med i spelet visste han hur man marknadsför sig. En bra marknadsplan som stått sig ograverad i mer än tvåtusen år.


Borde vara grundkursen för alla marknadsförare. Kanske vår herre har ytterligare marknadsspektakel på gång i vår tid. En nål i häcken på kyrkans förkunnare skulle vara på sin plats.


Jag kan trots allt inte låta bli att i Juletid tänka på kyrkoherde Lindwall i Vetlanda han personifierar julottan.… !


God Jul  & Gott nytt År

 

Lars Håkan Halldin

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards