Direktlänk till inlägg 16 december 2011

Felaktigt utpekade Stasiagenter...några personliga reflektioner

Av Lars-Håkan Halldin - 16 december 2011 11:31

Felaktigt utpekande av stasiagent enligt SvD

 

Under hösten har professorn Birgitta Almgrens bok "Inte bara spioner..." uppmärksammat de svenskar som samarbetat med den dåvarande östtyska underrättelsetjänsten, Stasi.  Några har känt sig utpekade i Almgrens bok har kommit ut offentligt och hävdat att de inte alls samarbetat med Stasi: att uppgifterna i boken inte stämmer. Nu skriver Svenska Dagbladet de att uppgifter som lett till att utpeka personer som agenter kan vara felaktiga.

 

Jag måste säga en sak om dessa uppgifter Stasi var skickliga på att lägga ut dimridåer och lura Svensk Säkerhetspolis på tokiga vägar. Mycket av det Birgitta Almgren tagit fram stämmer nog med SÄPO-akterna.

 

Det troligaste är de utpekade personerna inte ens varit i närheten av spioneri utan olyckliga omständigheter har gjort att man i enfald utpekat dessa.

 

Stasi och KGB var faktiskt skickligare än så man tog aldrig risken att bli påkommen med byxorna nere. Att tro att ambassaderna var spioncentraler det är hjärnspöken hos många spionjägare. Att skapa bilden av en ambassad fylld med spioner var skickligt upplagda "fackttraps" som fick spionpolisen att allokera sina resurser fel.

 

En riktig Östtysk eller Sovjetisk spion jobbade aldrig med klassiks spiondumhet. Personen ifråga var helt okänd för hemlandets ambassad.  Riktiga spioner finns och fanns de är planterade och är definitivt inte tredjesekreterare på ambassaden. Ungefär lika dumt som att tro att Svenska Militära underrättelsetjänsten bygger sin organisation på utsända militärattacher lite slugare än så är MUST

 

Några kunde du hitta på en del landsortstidningar andra på svenska företag och offentlig förvaltning. Rätt många nästlade sig in i folkrörelser och den lokala militära organisationen som Hemvärnet och var "sleeping  agents" i vänta på samhällsförändringar.

 

Ett råd titta i den militära underrättelsetjänstens arkiv där finns sanningen i rätt stor utsträckning. Spioneri är landsförräderi men alla stater sysslar med det och de personer som under kalla kriget utförde den uppgiften var skickliga hantverkare.

 

Alla de som Birgitta Almgren pekar ut  kanske i god tro gett en Stasi-agent uppgifter. Låt oss anta att man har en agent inne på Folkpartiets lokalavdelning i Sävsjö utan att partiet ifråga har den ringaste aning om vem vederbörande är. Visst han eller hon har säkert deltagit i någon kvällsseans över några glas gott dricka där Folkpartiets inre liv avslöjas.

 

Det var sådana uppgifter som var guld värda för Östblocket att förstå hur demokratin jobbar och hur man skulle sätta käppar i hjulet för systemet.

 

Det är inte helt uteslutit att uppgiften från agenten ifråga i Stasi:s arkiv skrivs under pseudonym och den goda läraren på grundskolan utpekas som uppgiftslämnare utan att själv ha en susning om vad som skett. I Säpos arkiv blir den stackaren utpekad som uppgiftslämnare till Stasi.


Kanske en reporter på Vetlanda posten är utsatt förutpressning för att bli Stasiagent av skilda anledningar. Svenska massmedia var högvilt i Stasis underrättelseorganisation. Man kanske hade planterat en agent på Boråstidningen eller ännu heller Expressen där jag med  säkerhetvet att några Östyska agenter funnits som spioner.


Tro att dessa i Stasis eget arkiv lämnar uppgifter i eget namn eller under pseudonymen  A:9 man använder kort och gott journalistkollegans namn och utpekar denne för vara uppgiftslämnare. Namnet på stasiagenten finns oftast kodat i något av styckena i texte exempelvis stycke fem.

Om de utpekade varit spioner då har Stasi begått tjänstefel och brutit mot spioneriets regel 1 a som använt dessa för sin verksamhet. Skyll Stasi för vad som helst men dumma i skallen var de inte.

  

Spioneri är ett för ädelt hantverk för att avhandlas med fakta ur Säpos arkiv och det lämpar sig definitivt inte för forskare att fördjupa sig i detta ämne.

 

Jag vill dessutom påpeka en sak som inte många reflekterar över. De riktiga uppgifterna kommer aldrig Säpo lämna ut den informationen är för värdefull. Jag hävdar att den grund som Birgitta Almgrens forskning vilar på kan mycket väl vara skickligt upplagd desinformation från Säpo.

 

Det är med Säpo som med den Svenska militära underrättelsetjänsten de är kanske topp fem bland dessa organisationer i världen.

 

Var uppgifterna i Birgitta Almgrens bok något annat än desinformation från Stasi som Säpo vidarebefordrar skulle Säpo vara rökt på den internationella underrättelsemarknaden. Vissa grundläggande spelregler håller man sig till.

 

Man bör nog först varit i hantverket det vill säga spion för att förklara på ett vetenskapligt sätt hur det hela är upplagt och organiserat. Spionens gyllene regel är tig  det som skett är mellan spionen ifråga  och vår "herre och skapare". Därför får vi aldrig veta sanningen och skall heller inte veta den.

 

 
ANNONS
 
staffan danielsson

staffan danielsson

26 december 2011 23:39

Här har du fel, är min övertygelse. Stasiarkiven kom på drift utan Stasis gillande. Almgren har haft tillgång till fler akriv än SÄPO, och har redovisat de mest frekventa uppgiftslämnarna / agenterna. Hon kan inte argumentera mer än just detta. Att f.d agenter blånekar är givet.

http://staffandanielsson.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här

Följ bloggen

Följ MAKTEN TILL FOLKET med Blogkeen
Följ MAKTEN TILL FOLKET med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se