Direktlänk till inlägg 28 december 2011

NYÅRSSUPÈ - GOTT NYTT 2012!!

Av Lars-Håkan Halldin - 28 december 2011 13:47

NYÅRSSUPÈ 2011


MATSEDEL

Förrätt

Hummer Thermidor

Varmrätt

Entrcoté med potatisgratäng och vacker grönsak

Efterrätt

Vaniljglass naturell med någon vispgrädde.

Postludium

Svart kaffe och cigarill

Skåla in det nya året 24.00

Drycker

Freixenet

Ramlösa, Caselioro Diablo Carmenmert.

 Sherry Cognac

 


ORD PÅ VÄGEN

    På nyårsafton

_________________________


Bjud in  goda vänner, barnen med familjer och Grannar Gör ngt trevligt. På nyårsafton borde vi kanske äta något typiskt Svenskt som raggmunk eller dylikt. Men vi brukar ju vara lite Continental denna dag. Jag rekommenderar hummer och entrecote.


Jag erkänner hummer och entrecote med tillhörande drycker är inte det billigaste. Men med lite övning och blick för festens organisation kommer man ned i under 175: - per kuvert. Jämför vad hummer Thermidor med entrecote mm skulle kostat på ett ordinärt stadshotell med lite resturangkultur och ett kök värt namnet. Anrättningen går inte under 1500: - per kuvert. Går du till restaurangen på fina gatan går äventyret löst på 2500: - per kuvert. Med Småländs idoghet har du sparat ansenliga belopp att göra maten själv och dubbelt så roligt.

 

Vett och etikett

Käre läsare finns det mer obildat än när man med entrédrinken i den ena handen och mobilen i den andra handen ”oh du jag är hos Lisa vilken fest vi dricker just nu entré drinken” Sådana gäster skall gå hem. Ta av gästerna mobilen redan i dörren. Lägg dem i en kartong och blanda dem väl. Upplösningen på det äventyret brukar bli muntert när gästerna får fel telefon….. Gästerna får tillbaka telefonen efterhand som de trippar av. Ingen skall gå i förtid utan synnerliga skäl.


HUMMER & ENTRECOTE

Förlåt mig alla väskustfiskare.

Några goda humrar gärna svensk om du har råd men dem. Djupfryst Canadensisk går lika bra. Det är bara det att västkustfiskarna blir på krigsstigen Förlåt mig alla väskustfiskare.

Entrecote skall vara svensk så det så


En måltid för 5 – 6 personer.

Recept

Förrätt

3 st. humrar

½ l vitt vin till lag

2,5 dl vermouth

1 st. charlottenlök

½ l vatten

2 – 3 st. tärningar av fiskbuljong

Salt o peppar

Lagerblad

1 vit lök klyfta

1 burk ishavsrom, (köp den på Lidls de har den bästa)

2,5 dl Vispgrädde

0,5 kg Riven ost

1 msk citron från färsk citron

 

Varmrätt

1.5 kilo entrecote

2 - 3 msk Smör (man blir inte tjock av smör utan av för mycket smör)

5 – 6 Vitlöksklyftor

3 msk socker


3 dl rödvin

2 st. tärningar av mörk oxbuljong

1 -2 st. lagerblad

1 charlottenlök

Vatten att reglera styrkan i rödvinsåsens smak

2 tomater

1 msk smör


Potatis gratäng

10 medelstora potatisar grynig sort som passar för gratängbak

Strimla potatisen

Blanda i

2 st. Gula lökar

1 st. Rödlök

Salt och peppar efter smak

1,5 l grädde tänk på att det går åt ngt lite grädde till glassen.

7 – 8 skivor ost

Efterrätt

Vaniljglass naturell

Svart kaffe

Smala cigariller


Drycker

10 fl. Ramlösa

1 dl sherry

36 cl Cognac

3 fl. Freixenet

3 – 4 flaskor Caselioro Diablo Carmenmert.

 

Gör så här

Ja det är lite plock med detta men det brukar bli rätt lyckat


Som entrédrinken dricker vi Freixenet. Kyl den väl servera svalt den är god och passar alla.

Köp hem entrecoten 4 dagar före måltiden. Preparera köttet med 4 – 5 vitlöksklyftor. Stick hål i köttet och för in klyftorna där. Lägg köttet tre till fyra dagar i rödvins marinad med en upplöst mörk buljong av oxe ngn msk tomatpuré. Lägg köttet och lagen i en plastpåse. Du suger ur luften ur påsen och försluter den väl. Låt köttet i lagen ligga i kylskåpet. 


Ta ut entrecoten och stek den kort i en stekpanna så köttporerna sluter sig och du får en vackert ljusbrun färg. Ställ in den i ugnen och låt den stå på ca 150 grader. När köttet är klart visar köttermometern på ca 56 grader. Tiden i ugnen för en god hel entrecote är ca 1,5 timmar eller mer tills köttermometern visar rätt.


Beräkna en halv hummer per person. Tina humrarna och skölj dem noga. Blanda lag på vitt vin, vermouth och fiskbuljong som du skall sjuda humrarna i. Sjud dem i lagen högst 5 -7  minuter. Sedan så tar du ut hummerköttet ur svans och klor. Detta är lite joxigt.


När du Kokat in lagen något med grädde, smör och red med maizenamjöl får du den rätt krämig blanda ned hummerköttet lägg tillbaka stuvningen i de halva humrarna och strö på riven ost och gratinera i jättevarm ugn 225 grader i ca 5 min.


I resterande lag rör du ner nystekta trattkantareller och kräftstjärtar serverar till dem som önskar ytterligare stuvning till sin hummer. Himmelskt gott. 


Servera med lite ishavsrom som garnityr i vackra småklickar på tallriken.



Till hummern dricker man med fördel Chardonnay.


(Drick inte champagne den är dyr, sur, ger huvudvärk, halsbränna, kittlar i näsan och förstör hummersmaken då alla är impade av champagnen.)

Beräkna en halv hummer till varje person. 

 

Gör rödvinssåsen så här Överkurs

Till potatisgratäng behöver man ingen sås utan den är bara en vacker garnityr på tallriken.


Börja med att göra en italiensk variant av rödvinssåsen. Skiva två tomater fint smält dem i olja. Gärna olivolja och något gott smör. Mixa blandningen så du får en fin pure. Salta, peppra kanske lite timjan.

I en separat gryta kokar du ½ liter mörk köttbuljong sådan tillsätt gärna 1 dl söt/halvsöt Cherry låt det koka in något tillsätt lagerblad, finskuren charlottenlök några finhackade  stora klyftor av vitlök låt detta sjuda/ koka minst i 60 minuter sjud/ koka i separat gryta (var försiktig med värmen halv fart). 


Smält sockret i en gryta du kan med fördel utesluta sockret om du finner cherryns sötning tillräcklig.. Var noga med att det smälter och förblir klart. Tillsätt lagen i sockret låt koka sakta tillsätt tomatpurén. Smaka av med salt peppar ev. lite Sambal Oleak. När du känner den är välsmakande red den med någon tesked maizenamjöl.


Potatisgratängen

Blanda ingredienserna häll på grädde salta peppra. Lägg ett lager av blandningen över det ett lager med ostskivor och lägg över resterande av potatisblandningen och täck med ostskivor.

Låt den vara ugnen 1,5 timma 175 grader. Ta ut gratängen låt den dra sig i 20 minuter servera tillsammans med entrecoten

Entrecoten skär du i skivor beräkna en till två skivor per person.

Till detta dricker vi Ramlösa och rött vin.

Som efterätt servera bara vaniljglass naturell.


Piffa till efterrätten

 Vill du göra glassen lite piffig lägg in den i äggmaräng och ugnsbaka den. Kolla på Arlaköket de har recept. Vill man sedan piffa upp det hela sticker du ned trådändan av ett tomtebloss i glassen och låter varje talrik ha ett bloss som ska brinna slut innan anrättningen avnjutes. Var noga med att inte tända på huset i den sena timman. Dämpa ljuset stämningen blir riktigt trollsk när året går in i sin sista självande timma

 

Final skåla in det nya året!

Vid tolvslaget skålar vi in det nya året i Freixenet!

Brygg svart kaffe i små koppar. Konjak som var och en värmer försiktigt över ett värmeljus. De som röker får en smal väldoftande cigarill. Njut av i nyårsnatten. Avnjutes med fördel på vinterverandan medan raketerna stiger mot skyn.


GOTT NYTT 2012

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards