Direktlänk till inlägg 2 mars 2012

400.000 nya jobb/ klipp ur dagens Smålands Tidning debatt

Av Lars-Håkan Halldin - 2 mars 2012 12:59


 

400.000 nya jobb

 


Riksdagsman Göran Lindell kräver att man måste sätta in åtgärder mot långtidsarbetslöshet. En slutsats som är helt riktig . Däremot Lindells övriga tankegods  underkänner jag som ottillräckliga.


Sittande regering som skulle om man fick tro dem  genomföra en jobblinje där man skulle stimulera krafter som skapade nya jobb. Verksamheter som den gamla regeringen försummat.


Upplägget var enkelt sänk skatten för dem som är i jobb, sänk ersättningen till dem som är sjuka och arbetslösa. De skall söka jobb 8 timmar om dagen. Sedan inrättade man fas 2 och fas 3 en slutstation innan Socialbidrag.


Om man är snäll i sin tolkning av regeringens politik trodde man marknadskrafterna skulle lösa problemen i den nya ekonomiskpolitiska miljön. Tyvärr blev resultatet det motsatta man har aldrig tappat så många jobb som den sittande regeringen gjort.  405 000 arbetslösa det kallas massarbetslöshet


Regeringen står handfallen inför sin uppgift. Reinfeldt vill å sin sida sätta in ett femte jobbskatteavdrag Göran Lindell och Annie Lööf vill förändra LAS. Höja nivårena i arbetslöshetsförsäkringen  är bra. Men det löser inte problemet med arbetslösheten som galopperar.


När befolkningen växer och  gör arbetskraften det också Antalet nya jobb per år över konjunkturcyklarna är 1% av arbetskraften ca 37.000 personer. 


Det som skapar nya jobb är självfallet antalet beställningar i orderböckerna, ökad inhemsk privat och offentlig konsumtion det är i det närsaltet som det blir fler jobb.


Nu sänks räntan men bankerna släpper inte ut köpkraften på marknaden genom räntesänkning då skadar de svensk tillväxt. Bankerna måste samverka med samhället i denna politiska fråga.


Riksbankens räntepolitik  och valutans värde är en viktig konkurrensfaktor. Först och främst måste ränta slå igenom på prisbildningen av bankernas låneprodukter vilket gör att valutan som flyter devalveras något kanske upp mot 135 på TCW indexet detta är en faktor som gör att vår export gårbättre.


Lönebildningen i Sverige med ökade reallöner inom inflationsmålen är den mest konkurrensskapande åtgärderna på utlands- såväl som inhemsk marknad,. Dessutom är det så att lönerna växer realt i företagen men saktare än företagens omslutning. Under sjutton år har det blivit billigare att anställa arbetskraft i Sverige.


På arbetsmarknaden måste det till omställning och omskolning för att möta de nya jobben det är en hörnsten i framtidens jobbpolitik. Fas 3 jobben skall avskaffas helt  istället skall de arbetslösa erbjudas praktik och utbildning ute på företagen men sakkunnig lärare/ handledare inte dyrare än nu. Arbetslösa måst komma närmare jobben. När förtagen anställer ur sin praktikgrupp får vi ge dem stimulanser genom  sänkta avgifter av olika slag.


Staten, offentligsektor, näringslivet och facket samt politiken måste sätta sig ned och lägga upp branschprogram för jobb. Vi har t.ex verkstadsindustrin där trots debaclet med SAAB finns mycket utvecklingskraft Ett stort norrlandsprogram för att lösa både efterfrågan på jobb och boendet i vårt norra Klondyke.


Jag frågar riksdagsman Lindell Förnekar du att det finns en arbetslöshet på 405.000 personer. Hur mycket skall man sänka trösklarna för inträde på arbetsmarknaden så man kan ta de jobb som inte finns.


Det behövs 400.000 nya jobb de närmaste 5 åren.


 

Lars-Håkan Halldin

 Oberoende Decentralist

 Brännelund, 575 95 Eksjö

 Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

 http://maktentillfolket.bloggagratis.se



 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här

Följ bloggen

Följ MAKTEN TILL FOLKET med Blogkeen
Följ MAKTEN TILL FOLKET med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se