Direktlänk till inlägg 3 april 2012

MITT PÅSKBORD

Av Lars-Håkan Halldin - 3 april 2012 12:43

Mitt påskbord 2012KONSTNÄRSKAP DUKA VACKERT.

Kandelabern som står upphöjd på bordets mitt med blå ljus som ger ett trolskt sken över bordet. Organisationen av maträtterna assiettvis som det skall ätas. Maten plockas av gästerna från smörgåsbordet och ätes vid gästbordet. Att äta och organisera ett påskbord är ett mått på bildning och kultur.


Om du kanar runt påskbordet blandar allt på en tallrik, dricker öl och snaps om vart annat. Då har jag ett tips åk till närmaste pizzeria och ät en kebabpizza där men framförallt stanna där du hör inte hemma i Påskhögtiden.


Påskmusik  kan man ju tillreda själv med en modern dator man gör sin egen högtidsmusik.

Visst ett stort Påskbord är mycket plock och spring men hjälps man åt och framförallt tar in påskens strama budskap och låter sig beröras. Du då blir bordet något man längtar till

 

Ett av de mer bildade konversationerna är att diskutera min påskbetraktelse. Ger teologiska perspektiv som stämmer själen till eftertanke.

 

Liten aptitretare

Lite falsk kaviar Gör en majonnäs på olivolja vatten och mycket äggula. Lite flingsalt och en nypa peppar. Mix tills du får en tjock konsistens. Blanda i mycket svart stenbitsrom tills romkaraktären dominerar. Detta är falsk Rysk Kaviar. Smakar bättre och är billigare. Källa Franska kökets stora kokbok

Till detta dricker vi porlande vin från Alsaces

 

Assiett ett

Tag ett vinglas häng räkor utmed kanten med stjärten utåt.  Häng dem på glaskanten fyll så att de sitter väl ”packade” utmed glaskanten. Mitt i glaset rullad västerbottens ost. Persiljekvista och en citronskiva. Till detta dricker vi ett välsmakande vitt vin serveras kallt men bara ett litet glas.

Gärna vin från Alsaces


Assiett två

Äggrundan. Ett påskbord där man inte äter ägg i olika former är inget påskbord. Jag förordar en stram början med äggen. Fyra lagom kokta ägg och olika kaviarer som tillbehör.

Till detta dricker vi Ramlösa eller lite torr pilsner.


Assiett tre

Påsksillen har sin givna plats lite Senapssill, Löksill, Matjessill och Hemmagjord inlagd sill med stora lökringar. Liten sillpotatis.

Till detta dricker man ramlösa


AVBROTT 1

Sexa med beska droppar.

Nu har du avrundat sillen Då är det dags för första avbrottet. Smörgåsbordet kräver en lugn och harmonisk mage. Nu är det dags för sillsnapsen som tas efter ätandets första fas. Det skall vara en "Bäska" Droppar iskall”. Gärna med låg alkoholhalt under 40 %


Assiett fyra

När du vilat dig 20 minuter återupptar du ätandet och går vidare på fisken. Laxen är ju en av bordet höjdpunkter. Det skall finnas flera sorter, kokt, varmrökt, kallrökt och gravad lax. Lite Hovmästarsås är det enda naturliga tillbehöret. Har du ork gör den själv. Källa Ickaköket

Till detta dricker man Ramlösa


Assiett fem

Nu kommer vi till det småvarma där Janssons frestelse intar en central plats. Prinskorven och Köttbullar. Spenat med omelett hör liksom till. Källa Icaköket

Till detta dricker man Ramlösa

 

Avbrott två

Nu serveras kumminbrännvin eller pors allt efter behag. Magen måste nu förberedas på varmrätten Vila tjugo minuter.


Assiett sex

Varmrätten

Revbensspjällen från lamm bör tillredas på Italienskt vis. Salta peppra och stek i Smör. Ställ åt sidan gör en god italiensk sås på tomater som du löst i vatten lite hönsbuljong sambal Olek och  ½ liter gott rödvin och lagerblad. När såsen fått sjuda och fått rätt karaktär häller du den över revbenen och sjuda under mycket svag värme. En riktigt fin sås kräver tre timmars kokning och hantering Anrättningen hålles varm med värmeljus. Orkar man så serverar man potatisgratäng eller klyftpotatis. Glöm inte när du gör klyftpotatis att först steka dem krydda tills de blir svagt gyllenbruna sedan sätter du in dem i ugnen ca 20 min  200 – 225 gradertill detta.

 

Såser är matens moder och kräver tålamod, tid, låg värme och att du litar på smaklökarna gehör. En slafsigt gjord sås förstör hela nåltiden Påssås är vid min gud förbjudit i mitt hem. Det är som att ställa sig upp och svära underlångfredagen något djupt skadligt.


Till detta dricker man rött flammande vin Casiliero Diablo, djävulsvin 16 grader exakt.


Påskmust köper du hos Lidls. Det skall vara deras egen påskmust den har karaktär och är lite torrare och stramare i smaken


Assiett sju

Efterrätt

Recept

1-      2 liter Jordgubbar

37 cl Sött vin Château du Levant 

37 cl Tokaji aszú

 

Gör så här

Dela jordgubbarna vackert. Ställ dem med basen neråt skär dem i fyra klyftor.

Lägg jordgubbarna i två stora skålar Slå Levant i den ena och Tokaji i den andra låt det hela dra sig ett dygn i kylskåpet.


Jordgubbar på Levant har Sauturnvinets söta karaktär medan Tokaji har ngt kärvare karaktär. Vill man får man smeta på lite vispgrädde.


Till detta dricker vi små glas av Chateau du Levant


Anrättningen är helt enkelt gudomlig


Not

Château du Levant 2004 

Så värst mycket bättre är det svårt att tänka sig att en sauternes under hundralappen (på halvflaska) kan vara. Trots sin ungdom har den redan utvecklad ...


AVEC

Till avec rekommenderas kaffekask Classic. Det innebör att du brygger starkt kaffe. Fyller kaffekoppen till tre fjärdedelar och (sötar kaffet med socker eller saketter) Sedan häller du Renat Brännvin över en kaffesked som vilar på kaffets yta. Häll på ca 4 cl. Kaffet och spriten skall skikta sig.


Du dricker det den klassiska vägen kaffet sjunker ner under tungan och spriten lägger sig på tungan. Till detta röker man smala cigariller. Påskaftonens nirvana.

Den moderna variabeln av kaffekask Hot Shot kan slänga sig i väggen borde förbjudas av en enig gastronomiskt sakkunnig expertpanel..

 

 

LÄS MIN PÅSKBETRAKTELSE


För en del år sedan hittades nedtecknade berättelser om samtal som Jesus ”skulle” haft med Judas innan Jesus korsfästes. Av översättningarna framgår en något annorlunda bild av Jesus och Judas.  Judas var inte den förrädare som vi framställt honom som för silverpenningar förrådde sin ledare


Judas förräderi ingick i Guds plan med Jesus avrättning, död och uppståndelse. Judas gjorde bara sin plikt mot Jesus och Gud. Av översättningen framgår tydligt hur Jesus informerade och samtalade med Judas om vad som var förestående. Han lät Judas förstå vilken smädelse och förakt han skulle bli utsatt för och att han slutligen skulle ta sitt liv i förtvivlan över att han gjort sin plikt mot Gud och Jesus.


Man kan ställa denna bild mot vad oftast har förkunnats från predikostolar i vårt land. Att vara en Judas det är så långt ut i misstroendets träsk du kan komma. Jag har hört både präster och predikanter ösa svavelosande eder över Judas och varna för att bli som han.


Judas var inte en förrädare utan den som plikttroget verkställde Guds plan för att Påsken skulle bli den symbol ”varumärke” som Gud gestaltat den till. När man läser Påskdramat och tar del av alla gestalterna inser man att det inte var något lätt drama. Herodes av allt att döma en ”skitstövel” som inte brydde sig om varken liv eller egendom. Han kostade på sig att förnedra Jesus. Pontius Pilatsius ståthållaren troligen en romersk politiker som ville hålla sig väl med Kejsaren såväl som ett bångstyrigt folk i en provins långt borta från Rom. Att vara ståthållare i Judaland var väl inte det jobb som romerska politiker strävade efter.


Tiden i Getsemane då Jesus förberedde sig att verkställa Guds plan bli den som offrades för att ge världen ett budskap och en människogestalt som visade på en bättre värld. Jesus korsfästelse och död bara det utan religiösa symboler är något fruktansvärt.


Vad som rörde sig inuti Jesu moder Maria hjärna kan vi bara ana. Hon hade ju varit en del i detta drama som började med att hon födde Guds son Jesus.


Gestalterna i påskdramat är intressanta och följa. Inte minst Petrus, Jesus närmaste lärjunge. Han framstår i dag som den verklige svikaren. Han hade inte modet att hålla sin del i Guds mäktiga plan för att skapa ett bättre människosläkte. ”Jag känner honom icke” med mina mått mätt det största och grövsta förräderi man kan göra. Petrus var inte ombedd men förutsedd. Innan hanen galit tre gångar ...osv.


Evangelium enligt Judas ger en mäktigare bild av Påskdramat för två tusen år sedan än vad de andra breven och skrifterna hittills gett.  Gud hade en plan med Jesus avrättning alla spelade sin del i den planen alla fullföljde plikttroget även Judas.


Man kan ana att Romarna bittert ångrade Jesus avrättning. Även om den Romerska staten präglades av brutalitet och förakt för liv insåg de att de gjort ett misstag som de aldrig skulle kunna reparera. Misstagen i Jerusalem med Jesus avrättning var ju början till det Romerska väldets undergång. Men man kan konstatera att från den dagen hade alla diktaturer med brutala härskare dömt sig själva till undergång för all framtid i historien.Självklart har mycket ont begåtts i kristendomens namn. Men det var inte det som passionsdramat handlade om. I påskdramat finns inskrivet att svek och bedrägeri skall begås i Guds och Jesus namn. Passionsdramat lär oss Gud har aldrig föranstaltat de vidrigheter människan begått i hans namn. Gudsväsendet och budskapet uppmanar aldrig till våld och ondska. Gud är ren och höjd över mänskliga tillkortakommanden.


Men dramat på Golgata handlar om ett budskap som hållit sig intakt i två tusen år. Inget internet, telefaxar, telefoner eller affischkampanjer har behövts för att sprida detta enkla budskap. Ett budskap som förändrat människor, stater, kungar och makthavare.


Det är inte ett enkelt budskap det är heller inte intellektuellt lättbegripligt. Men att uttala formeln är enkelt som Jesus uttryckte det...”följ mig” varken mer eller mindre. Ta till dig kärleksbudskapet ”älska din nästa så som dig själv”.

Budskapet är kristallklart du skall älska din nästa lite mer varje dag. Du kan aldrig likt Petrus säga jag känner honom icke eller med moderna ord man kan inte älska alla.


Det är just i begreppet älska din nästa som kristendomen har sin storhet. När människans själ förenas med gud så börjar människosläktet att kollektivt vandra mot mål som fred, kärlek, humanism och rättvisa. De som i guds namn medverkar till våld och ondska har inte låtit sin själ förenas med Gudsväsendet. Detta är huggit i sten.


Om varje människa troende eller ateist funderade varje dag på varför har jag inte älskat nästan mer än i går då hade vi snart en åtgärdskatalog i varje människas undermedvetna som förde mänskligheten framåt inte bakåt. Humanism. Demokrati, lika rättigheter, kvinnofrid, välfärd och ett rättsväsende byggt på likhet är delar i Guds plan med mänskligheten.


Den fråga du bör ställa dig orkar jag eller vill jag likt Judas göra min plikt mot gud i hans stora plan. Det är den teologiska utmaningen höljt över alla mystiska andliga teorier och hokus pokus som prästerna pratar om. Gud är inte trollkaren från OZ vi är hans medskapare däri ligger människans storhet och plikt mot Gud.Lars Håkan Halldin ©

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här

Följ bloggen

Följ MAKTEN TILL FOLKET med Blogkeen
Följ MAKTEN TILL FOLKET med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se