Direktlänk till inlägg 13 maj 2012

Syttende maj Norges Nationaldag

Av Lars-Håkan Halldin - 13 maj 2012 17:04

Syttende Maj

 MAT PÅ NORGES NATIONALDAG 17 MAJ 2012

VAD HÄNDE I HISTORIEN DENN DAG

Ja det finns bara en sak ”syttende maj" är Norges nationaldag. Vi svenskar kan bara med mössan i hand titta på när "lusekoftorna" vandrar ut på Karl Johan. Norrmännen kan fira. De har levt under förtryck från svenskar, Tyskar och Danskarna. Mest förtryckta av Danskar. Man får en känsla att det är just befrielsen från Sverige man firar. Att vår lillebror på andra sidan kölen pekar finger och förtjust firar sin stora dag på vår bekostnad.


Det finns en historia från 1800-talet som kunde blivit verklighet då hade Norge varit något helt annat. I samband med 1897 års stora utställning i Stockholm kom Siams kung Chulaongkorn på besök till Oslo och överlämnade en gåva i form av en vit elefant till Norge. Eftersom Norge tillhörde Sverige skulle kungaparet belönas med en gåva. Den skulle inte vara för dyr men ändock påtaglig så man inte förargade Kungen av Thailand.


Det var då General Sven Lagerberg (gick under namnet Sven i Helvete i att miltära och politiska kretsar) förslog ge dem Norge!

Ja tänk om Kungen av Thailand fått Norge som en exotisk koloni hur annorlunda skulle inte historien varit


DETTA ÄTER VI DEN SYTTENDE MAJ

På Norges nationaldag borde vi kanske äta något typiskt Norskt som valfilé eller dylikt. Men jag rekommenderar något mer kompromissartat även det från havet

 

MUSSLOR

Goda Musslor i stark sås.

En god rätt från havet för 5 – 6 personer.

 

Recept

2 nät fina musslor blåmusslor

2 – 3 msk smör.

1 lagom stor finhackad rödlök

Smör (man blir inte tjock av smör utan av för mycket smör)

3 rejäla teskedar Sambal Oelek

¾ liter torrt vitt gärna en Riesling

½ liter vatten

2 - 3 fiskbuljongtärningar

¼ tsk asiatisk fisksås

2 – 3 msk hackad gräslök.

3 dl vispgrädde man blir heller inte tjock av grädde…….utan

Gott vitt bröd

Ost till brödet

Västerbottenost och Dansk Brie.

 

Gör så här

För den oinvigde i musslornas värld gäller att börja med att noga skrubba musslorna rena från smuts och sand. (Var noga släng musslor som öppnat sig äter du dem kan din mage sluta i katastrof.) Middag med musslor är totalt misslyckad om man känner att det gnisslar i munnen av sand från dåligt skrubbade musslor


Smält några msk smör i en fem liters gryta. Koka ihop vinet, vattnet och fiskbuljongen. När du känner att all alkohol är bortkokt tillsätter du Sambal Oelek och Rödlök.

Tillsätt Sambal Oelek teskedsvis och smaka av efter varje tesked. Det är din smak som avgör soppans styrka. Med i ditt tycke för mycket Sambal Oelek kan förstöra allt.


Låt bladningen koka in det skall smaka starkt och bitas i munnen. Tillsätt grädde låt det koka in tills det får en stark men lite rund smak. Tillsätt 1/4 tsk asiatisk fisksås. Vara noga fisksåsen den ger den pikanta smaken Låt blandningen stormkoka någon minut. Lägg ned musslorna.


Vara noga med att värmen är så hög att det hela sjuder. Sjud på svag värme. Låt musslorna Sjuda/ koka i tio minuter. Ta upp musslorna och lägg dem i en form med lite vätska. Koka in resten av vätskan något. Red med lite mjöl tills blandningen blir lätt obs lätt simmig.

Servera musslorna ur en stor skål. Låt var och en ha lite soppa i en liten skål bredvid tallriken där man doppar brödet. Tillsätt den fint hackade gräslöken som toppning i soppskålarna. Till detta dricker vi ett gott vitt vin. Fortsätt gärna med en enkel men sval Riesling från Östeuropa prisklass 65: - och uppåt.

 

OM VINET RIESLING

Sköna klingande syror från doft till smak. Rentvagat torrt med spänstiga syror gör vinet i högsta grad till en upplevelse fullt av eggande liv och pregnans . Stålblank, rasig syra, kristallklar smak erinrande om en dyrbar Orrefors vas.

Det goda vinet blir bra när du som dricker det vill öppna ännu en flaska.

Ja man blir, lite svettig av anrättningen men låt den ljuvliga musselanrättningen ta sin tid att äta. Använd tiden till god konversation.

Smaklig spis

 

FRÅN JORD TILL BORD

Musslorna plockade på en svensk musselbank eller på bankar utanför Holland eller Belgien. Kan komma från en helt vanlig musselodling.


Smöret kommer från en svensk ko gärna från en vacker kohage i Småland.

Rödlök från Öland. Gräslöken kan du plocka på eget land den växer frodig nu.

Vispgrädden kommer från en svensk ko. Finns det något underbare än när den svenska mulen betar ängen.


Sambal Oelek från Spanien, Italien eller från någon plats i Asien.

Asiatisk fisksås från Thailand, Buljongen kan vara svensk eller även den från Asien.

Ostarna kommer från Byske och Danmark


Köp en Riesling från Ungern prisvärd. Brödet bakad på svensk spannmål. Pröva att baka själv lyckas du är lyckan fullständig. Nygräddat bröd är himmelskt.

 


Brännelund - Eksjö

Lars Håkan Halldin ©

Klok Decentralistt som tycker om landsbygd, småfolk, småort, rättvisa är rädd om de ändliga resurserna.det borde fler tycka!!


Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards