Direktlänk till inlägg 6 augusti 2012

KLASSISK KRÄFTSKIVA

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00

Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt.

Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest denna dag är inte fel .

 

Min kräftskiva fattig mans mat

Min kräftskiva bygger på idén ät dig mätt njut sedan av kräftor som kräver vissa drycker…


     

Kräftsupé

Bjud in gästerna till ca 18..00. Fram till 20.00 pågår socialisering och mingel. Vill man bjuda på en starter bjud på roulader av Schwarztwaldskinka med hackad gurka och ett gott torrt mousserande vin. Dock inte mitt hatobjekt

Champagne

 

 

 

MATSEDEL

Sommardrink

Mousserande vin med jordgubbe

APTITRETARE

Roulader på schwartzwaldskinkal

 

KRÄFTSUPÈ

Varmrätt

Potatisgratäng

Konjakflamberade små köttbullar

Prinskorv Classic

Små laxbitar

Ev små bitar av stekt salt sill

Kräftor

Blandade kräftor

Recept 6 personer

½ kg svenska signalkräftor/ eller svensk flodkräfta.

½ kg Amerikanska sydstatskräftor

½ kg kinesiska jumbokräftor

Efterrätt

Ostkaka med hjortronsylt och grädde

Avec

Kaffekask Classic

 

TIDIG FRUKOST

Ägg bacon, stekt färsk potatis med lökringar

Kaffe

Drycker

Mousserande vitt, vitt vin. Pilsner, starköl, snapsar, Sherry och Tokajer

 

 GÖR SÅ HÄR

Gör vackra roulader av skinkan med gurkan inuti rouladen. Beräkna 2 roulader per person. Serveras

på en liten assiett. Till detta dricker man ett torrt mousserande vin gärna något Spanskt eldigt. Om det finns en viss sötma i vinet är det ett plus.

 

Gubbröra på Kavring

Recept 6 personer

 6  skivor mörk kavring

 6  hårkokta ägg

 2  råa äggulor

 4  rejäla msk hackad gräslök

 2  hackade  rödlökar

 3  msk hackad dill

 6  st. hackade ansjovisfiléer

 Lite vitpeppar

 1 msk Cream Fraiche

 Ev. 1 msk majonnäs

 Blanda ingredienserna tills du fått en jämn och fin gubbröra. Lägg upp gubbröran på en skiva kavring. Vill man göra det extra festligt kan man anbringa en rå äggula på rörans topp som ett solöga. Ej nödvändigt

 Till detta dricker man en kall pilsner och en isad sexa Skåne.

Potatis gratäng

10 medelstora potatisar grynig sort som passar för gratängbak

Strimla potatisen

Blanda i

2 st. Gula lökar

1 st. Rödlök

Salt och peppar efter smak

¾ l grädde + litegräddmån…

7 – 8 skivor ost

Grädda i ugnen  en timma i 175 grader

Ett gott råd. En potatisgratäng som är torr kan förstöra en hel kräftskiva vara noga med att den blir krämig det vill säga mycket grädde.

 

 

Blandade kräftor

Recept 6 personer

 ½ kg svenska signalkräftor/ eller svensk flodkräfta.

½ kg Amerikanska sydstatskräftor

½ kg kinesiska jumbokräftor

1 kg Västerbottensost från Byske

Hårt bröd med gott och riktigt smör.

3 liter kräftspad

Dillkronor


Börja med att dagen före tina de kräftor du behöver. Skölj bort allt det spad de varit inlagda i. Låt dem dra sig någon timma i vatten. Det som djupfrysta kräftor är kokade i är en besk vidrig soppa. Smörjan är i det närmaste giftig. Den förstör vilken kräftkännares gom som helst.


 Eget kräftspad

 3 l vatten

 1 dl salt

 3 – 5 sockerbitar

 Dillkronor

 2 dl porter var noga med tillsättandet av detta.

 Koka upp lagen så den får karaktär. Låt sedan lagen svalna och lägg därefter dina  kräftor i denna lag.

 Ett knep lägg varje sort kräftor i en plastpåse med en liten dillkrona häll på lag och sug bort överflödig luft. Låt anrättningen ligga i kylskåp en hel natt och dag.

 Till detta dricker man en god starköl. Under resans gång föräras gästerna med  snaps av Beska droppar, Leutens, Linjeakvavid och Herrgårds, Skåne och Brännvin Classic

 Kräftorna serveras på fat sortvis och med dillkronor.

 Eftersom kräftskivan är en kulturell, rituell och kulinarisk upplevelse skall snapsarna vara små, kalla och isade ca 3 cl.

 

Överkurs

 Vill du experimentera ta undan en halv liter lag och tillsätt Sambal Oelek/ alt cayennepeppar tills lagen bits i munnen och låt de Amerikanska kräftorna ligga i detta.

 

 

 

 

Efterrätt Ostkaka

Efterätt är det ostkaka ,grädde och hjortronsylt. Till detta dricker vi en enkel Sherry eller ännu hellre en Tokajer.

 Recept 6 personer

 1 kg ostkaka från Wrigstad mejeri,

 Det finns ingen annan acceptabel fabrikstillverkad ostkaka i Sverige

 1 burk fin hjortronsylt

 ¾ liter vispgrädde

Ostkaka gör sig självt. Värm den först  på medelhög värme några minuter i elektronugn så den doftar himmelskt . Om du riktigt vill förhöja stämningen värm hjortronsylten också.

 Vad dricker man till detta inget? Man låter den goda smaken tysta mun. Om man vill göra ostkakan rättvisa med dryck bjud på en god Ungersk Tokayér.

Avec

Kaffekask Classic. Det är en konst att tillreda och dricka detta. I botten har du svart kaffe sedan häller du på renat så att kaffet och spriten inte blandas utan spriten ligger i ett skikt över kaffet.

Du dricker detta genom att låta kaffet sjunka ned under tungan och spriten ovanpå då får du bäst smak och…gissa vad….. (Hot shot kan slänga sig väggen)


TIDIG FRUKOST

Ca 03.30

Alla kräftskivor brukar pågå till långt in på morgonen. Tidig frukost är ju inte att rekommendera men har man koll på läget gör den.

Recept

Ägg

Bacon

Stekt färsk potatis

Lite dill

Lök röd och gul

Gör så här

Stek två ägg per person med ” sunny side up”, se not

Stek färsk potatis

Stekta lökringar av gul och röd lök. Var noggrann med stekningen av löken så smaken finns kvar och den vackra formen. Medelstark värme.

Krydda efter behag. Men gammalt recept gäller, peppar, salt och något socker.

Obs Ketchupförbud. Färsk potatis skrumpnar och blir ledsen av denna krydda.

Not.

Steka ägg är en konst. Vi svenskar är vana vid att äggen är brunfrasiga och brända vilket är en hädelse. Du steker äggen i olja på mycket svag värme ca 75 grader så att vitan förblir vit och inte bränd på något sätt. Kryddor salt och peppar anbringas med varsam och måttfull hand.

Servering

Lägg upp äggen, bacon, potatis och lökringar på uppläggningsfat.

Var och en tar för sig efter behag.

Till anrättningen serveras Öl och beska droppar.

Notera!!!

Ingen får eller ens överväga att ta i en bilratt efter en kväll som denna. Det är viktigt att du gör upp med något transportföretag som ser till att gästerna kommer hem. Eller har du utrymma låt dem sova över.

NÅGRA REFLEKTIONER KRING KRÄFSKIVANS MYSTIK

VETT OCH ETIKETT

KLASSISK KRÄFTSKIVA

Kräftor i augustikvällen?

Kräft- och surströmmingsskivan är en av de mer mytomspunna tillställningar i vårt land och som skapat myterna om Sverige


 Myt med lite sanning

Det påstås att ett av våra större svenska företag (dock icke Tillväxtverket) skulle ha gäster inför att man skulle sluta kontrakt. Personalen på PR-avdelningen la sina pannor i djupa veck och skulle verkligen visa företaget och Sveriges bästa sida.

Man tog mot gästerna på Copenhagens Airport Nordens nav ut i världen. Åkte sedan till Skåne och anrika Grand Hotell i Lund. Där bjöds på SOS plus lite nödvändig mat. Dagen efter bjöds på Hyttsill på anrika Orrefors Glasbruk.

Dagen efter besåg man huvudkontoret och på kvällen bjöds på kräftskiva ute i Stockholms Skärgård. Besöket avslutades med surströmming i Norrland. Bara flygturen över oändliga skogar gjorde att gästerna  misstänkte de  var på väg till Sovjetunionen.

Efteråt var det inbjudna bolaget tveksamt till om man verkligen skulle ha kontakter med ett land där man åt rå fisk och asätande kräftdjur.

Surströmmingen var liksom bekräftelsen på att det exotiska landet i norr inte heller var noga med sin hygien… Dessutom hade landet där solen aldrig behagade att gå ned väckt deras misstänksamhet. Kunde detta folk verkligen tillverka högteknologiska produkter.

Ja så kan det gå om man möter vårt lands gastronomiska myter.

 

Lite historiska tankar

Om Jag läst rätt i statarromaner och en del historiska novelletter har kräftskivan anknytning till att man firade skördens avslutning bland herrgårdarnas statare. Det var då man åt fattigmaten som naturen och gården bjöd på. Det var lax, Kräftor och ostkaka.

Det var överflöd och skräp som de hårt arbetande statarna fick hålla till goda med. Vattendragen var ju rika på dessa skräpfiskar.

Om detta är helt sant garanterar jag inte.

 

Vett och etikett som jag alltid framhåller!

 

Några moralkakor

Käre läsare finns det något mer obildat än när man med entrédrinken i den ena handen och mobilen i den andra handen pladdrar med någon annan. ”Oh du jag är hos Lisa vilken fest vi dricker just nu drinken” Sådana gäster skall gå hem.

Låt gästerna göra sig av med mobiltelefonen redan när festen startar. När festen är över får de tillbaka sin telefon. Om någon blivit överförfriskad kan återlämnandet bli en riktigt kul historia. Återlämnandet är markering nu är festen slut. Ingen skall gå i förtid utan synnerliga skäl


En genomtänkt placeringslista på en kräftskiva är ett obligatorium där gästerna till sätt och kynne underhåller och balanserar varandra. Kräftskiva är inte liktydigt med snaps som aldrig tar slut.


Kräftskivan är inte den dag då man löser problem i familjen eller säger ett sanningens ord till svärmor. Inte heller tittar på eller ned i dekoltaget på grannens fru. Chefen skall inte sättas på plats denna dag.

Kräftskivan är inte den dag då snapsen flödar fritt. Man dansar heller inte små grodorna i olämpligt tillstånd.

Klädsel: Snygga sommarkläder med lite höst känsla kvällen kan bli kall. Dock inte kortbyxor det är som att spela dragspel för Sten Broman.


 Detta med fåniga hattar är korkat och pinsamt det liksom legitimerar att dricka för mycket. Arrangera serveringsrummet med lyktor och bordet vackert dukat med tända ljus. Kandelaber gör sig i augustinatten.

Snapsvisor hör till kräftskivan. Gör ett snyggt allsångshäfte med de visor som alla kan sjunga.  Sjung upp dig och var försångare! Var noga när och hur man framför dessa visor de är inte en ursäkt för en sup till! Skrål i augustinatten är opassande och fruktansvärt pinsamt. Snapsvisor framföres med glädje och bildning.

  
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Av Lars-Håkan Halldin - 27 maj 2012 14:31

  FLER KOOPERATIVT ÄGDA SKOLOR PÅ LANDSBYGDEN  Den dagen man beslöt sig för att införa skolpengen såg jag framför mig en utveckling där man med intraprenader, kooperativ och privata initiativ skulle rädda landsbygdens skolor. Man skulle vända tre...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här

Följ bloggen

Följ MAKTEN TILL FOLKET med Blogkeen
Följ MAKTEN TILL FOLKET med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se