Presentation

URL:    http://maktentillfolket.bloggagratis.se
Registrerad:    2008-03-16 15:09
Senast inloggad:    2012-08-06 18:34
Bloggtitel:    MAKTEN TILL FOLKET
Förnamn:    Lars-Håkan
Efternamn:    Halldin
Län:    Jönköpings län
Kommun:    Eksjö
Ort:    Eksjö
Intressen:    ekonomi, politik och mat

MIN VISION

MAKTEN TILL FOLKET


LARS-HÅKAN HALLDIN

Jag heter Lars-Håkan Halldin har ett långt Centerpolitiskt förflutit. Har Jobbat som Riksombudsman i Ungdomsförbundet då bara det förbundet hade 58.000 medlemmar. Under mitt Riksombudsmannaskap vann vi skolvalet med 40% av väljarna bakom oss. Varit organisationsekreterare vid partiets Riksorganisation. Varit lantbruksansvarig i Sparbanken. Varit kommunfullmäktige och kommunstyrelseledamott mm under mer än 20 år.


Som seniorcenterpartist  känner jag att jag har ideér och kunskap hur mitt gamla parti skall utvecklas. Älskar det kontroversiella budskapet. Smygande och hycklande är mig främmande. Folk som slickar uppåt och sparkar nedåt har mitt djupa förakt.

Jag har legat sjuk i en depression under fyra år och därmed slitits bort från ett aktivt yrkesliv utan en sjukdag på trettiotre år. Sjukdomen viker inte hädan så lätt. Men å andra sidan svälter jag inte, är inte döende och har två underbara barn. Varför klaga!

Du som läser min sida funderar säkert vad är det som format en gammal mans liv för 60 år är gammalt i vårt ungdomsfixerade samhälle.


MIN BLOGG TANKAR OM DECENTRALITISK DEMOKRATI


Rötterna till min politiska filosofi

Många som läst min blogg undrar vad är dina värderingar innerst inne svaret är enkelt

Min far fick polio under andra världskriget när han var verksam i Sveriges Krigsmakt. Han drev en reperationsverkstad och beslagsindustri. Underleverantör som så många andra.

 En kväll under sextiotalet när han åt en kund reparerat en cykel och han begärde 5;- för arbete och material! Då sa kunden du skall bara ha 50 öre för du är invalid och har bra bidrag från samhället.

 Från den stunden lovade jag och svor inom mig en helig ed att alltid bekämpa enfald, dumhet och orättvisa. Våra sociala system skall inte vara allmosor där den sjuke, arbetslöse eller pensionären skall stå med mössan i hand. Alla har under sin yrkesverksamma tid arbetat in underlaget för vårt bidragssystem genom att avstå löneutrymme.

Jag kan aldrig medverka till att ta brödet ur munnen på min egen far. Det vore att skända hans sista vila.

-----------------------------------------------------------------

Jag kallar min blogg ”Makten till folket”. Det anspelar naturligtvis på att jag vill ge folket mer makt inte genom fler politiker och regioner utan att direkt kunna utöva makten genom valfrihet och att disponera välfärdsystemet för personliga val inom en gemensam och solidarisk finansiering. Välja skola, arbetsförmedling,daghem, äldrevård och sjukvård mm är en demokratisk handling som vi skall överlämna åt folket. Politkerna skall skapa ramarna för detta och stimulera folket att använda sina egna val i välfärdssystemet.


JAG ÄR CENTERPARTIST

Makten till Folket är min filosofiska och politiska tankesmedja. Det är här som jag med ord och tankar försöker skapa en bättre värld. Den decentralistisk och federalistiska ideologin är mitt riktmärke. Jag är Centerpartist inte liberal. Kanske något marginellt inslag av att vara liberal. Centerpartiet ska vara Centerparti. Vi är en borgerlig vänster inte Sveriges mest liberala parti.


68-RÖRELSEN SATTE SPÅR I HISTORIEN

Jag växte upp under det glada sextiotalet fick vara med om den samhällsomstörtande revolutionen som sextioåttarörelsen var. Man vädrade ut det gamla och nattståndna in kom något nytt och befriande. Denna revolution satte sin prägel på allt från höger till vänster, kläder, mat, tankar och möbler.


IDEAL SOM JAG HYLLAR


Kvinnor som jag beundrat.

 Låt mig börja med min moster Anna Halldin som med fast hand styrde vår familj var solidarisk och rättvis. Var skarp till intellektet och hade fasta principer som ingen ruckade på. Det fanns ingen i vår bygd som tog en debatt med henne. Påläst, verbal och med en auktoritet som politiker eller andra storheter kom till korta inför. Hon brukade säga till dem som hade något dåligt eller halvsnaskigt att säga , ”vill du jag skall prata”. Det blev dödstyst.


Golda Meir är min nästa kvinnliga förebild. Jag tror nog hon överglänser alla politiker som jag haft förmånen att se på nära håll. Inte så att jag prata med henne utan bara sett henne hört henne och insett hennes storhet. Hon ledde Israel under en svår tid med fasthet och höll generalerna på mattan. Det handlade om att bevara Landets integritet inte några stora fälttåg utöver det krigen givit. Hon började i Kibbutzrörelsen, har plockat sten på Kibbutzernas fält gått den långa vägen genom Israelsiska LO.  Hon är en klart undervärderad kvinna i världspolitiken.


Stora män

Jag växte upp med ideal som Wilhelm Moberg han som varken gick åt sidan för kungar eller statsministrar. Han var en rak Fura i den svenska samhällsdebatten. Jag kan fortfarande höra honom säga åt de fisförnäma herrarna som delade ut litterära pris. ”Jag får inga pris mina böcker säljer.”Moberg blir allt mer min ideologiske anfader och inspiratör. Man måste vara som han "arg och stå fast i sina värderingar"

Dag Hammarskjöld FN:s generalssekreterare har gjort ett outplånligt intryck på mig. Han vågade som en person göra FN till en supermakt. Satte Sovjet i skamvrån. Han lade grunden till världskommunismens fall genom att i FN avslöja dess brutalitet och inhumansim. Det hjälpte inte att Gromyko och Chrusjtjov gormade och skrek. Hotade med sina vapenarsenaler. Hammarskjöld stod fast.

Han lämnade ett värdefullt testamente efter sig och det gäller än idag. Välfärd och det goda samhället byggs med Demokrati, allmänna val, starka institutioner och mänskliga rättigheter som befäster demokratin. Det är detta som skapar en passionerad värdegrund kalla det gärna en medkännande decentralism. Konservativt i så måtto detta ändrar vi inte på och återgår till medeltid.

Vi kan idag se att stater som tillämpar demokrati går framåt. Människor som är fria och har jobb utvecklar demokratin. Stater där makten kommer ur gevärspipan är dömda till undergång antingen de heter Zimbabwe eller Nordkorea.


Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här

Följ bloggen

Följ MAKTEN TILL FOLKET med Blogkeen
Följ MAKTEN TILL FOLKET med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se