Senaste inläggen

Av Lars-Håkan Halldin - 29 maj 2011 12:53


MAT KRISTI HIMMELFÄRDSDAG 2011

2011 02 02

Tro inte vetande  är prövningen denna dag 

Kristi himmelfärdsdag är en av den kristna religionen stora mytologiska mysterier. Den har många innebörder. Den sätter fingret på tron. Tro är inte rationellt. Tron handlar om din själs förening med din skapare. Inget som går att mäta eller väga

 

Professor Arthur Peacock i Oxford har uttryckt den stora utmaningen för mänskligheten som den kan formulera i vardagstro i församlingar som uppsöker sina medlemmar. Han säger på följande sätt ”i nya testamentet står det inget om att man skall tro på något rationellt. Man skall påtaga sig ett djupt engagemang. Följ mig säger Jesus. Inget annat.” Gud gav oss sin son Jesus för att guds handlingar skulle komma till uttryck i honom och för att vi skulle bli som han. Han visade oss en ny sorts mänsklighet.


Det finns anledning i stillhet begrunda vad Gud avsåg med Jesus budskap och handlingar. Den samhällsbild som Jesus talade om är inte en stunds frälsning och kontemplation i kyrkorummet en gång i veckan. Hans budskap är att vi skall bli lite bättre varje dag.

 

Hans ideologi ”älska din nästa så som dig själv” tillåter bara en väg älska nästan lite mer varje dag. Du kan inte fly undan kärleksbudskapet med att skylla på att man inte kan älska alla” Du har livet på dig lära dig älska din nästa.


Dessa filosofiska tankar kan väl vara en stilla meditation inför helgen och måltiden till åminnelse av himmelfärdsdagen.

 

Melchiors Guldfisk & Pistagefylld vaktel med konjakssås


En måltid för 5 – 6 personer.


Recept


Förrätt

Melchiors Guldfisk

6 st böcklingar

½ l finhackad gul lök

Några matskedar Kapris

6 st äggulor

Nymald  Svartpeppar

6 st Kavringskivor

Några cl Herrgårdsbrännvin


Gör så här!

Rensa böcklingarna och befria dem från ben. Mosa dem i en skål. Tillsätt, kapris och lök äggulorna. Blanda npoga tills du får en fast massa. Tillsätt någopt Herrgårdsbrännvin. Låt anrättningen dra sig 3 – 4 timmar. Bred kavring med smör och lägg upp Melchiors röra. Över kavringen lägger du böcklingskinnet. Tilldetta dricker vi en god öl med pilsnerkaraktär.


VARMRÄTT

Pistagefylld vaktel med konjakssås

   8 st vaktlar (urbenade)
250 g kycklingfärs
   1 dl pistagenötter (skalade)
   1 st liten schalottenlök, finhackad
   2 dl kaffegrädde
   8 st champinjoner
   1 st ägg


smör, salt och peppar
five spices (kinesisk krydda, finns att köpa i t ex asiatiska butiker)
torkade ringblommor
Sås:
   8 cl konjak
   4 dl kycklingbuljong
   2 dl grädde
   1 st liten schalottenlök, finhackad
   2 msk vetemjöl
smör, salt och peppar

Ris lämpar sig alldeles utmärkt till denna anrättning.

Till detta dricker vi  Beaujolais Royal


Gör så här

1. Börja med köra den iskalla malda kycklingen snabbt i matberedare med salt, ägg, peppar och five spices. Häll försiktigt i grädde efter konsistens. Färsen ska vara slät. Rosta pistagenötterna i torr panna. Skär champinjonerna i fyra bitar, bryn hårt i smör, låt kallna. Blanda lök, pistagenötter och champinjoner i färsen.


2. Fyll fågeln med färs och sy igen med tandpetare. Stek försiktigt i smör, ös med sked hela tiden. Salta och peppra. Stek färdigt i ugn i 175-200 grader.


3. Ta ut stekpannan på spisen, lyft ur vaktlarna på en tallrik. Fräs lök till såsen i det överblivna fettet i pannan, pudra eventuellt med mjöl och slå i konjak, buljong och grädde. Reducera till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Värm fågeln kort i såsen, krydda och ta bort tandpetarna.


4. Ställ fågeln hel på tallriken, mixa såsen och slå över.




 

Av Lars-Håkan Halldin - 29 maj 2011 12:11

MIN KOMMENTAR
Orsaken till att alliansregeringen tappar kan sökas i fördomar som regeringen har i frågan om arbetslöshets- och sjukförsäkringen. Man har en inbyggd fördom folk vill inte arbeta de är lata och skall straffas för detta. Sänker man ersättningarna så tvingar man ut sjuka till jobb även om de är dödsjuka.
Sysselsättningsfrågan är illa skött trots att nu ett och ett halvt år gått så har vi massarbetslöshet 400-tusen utan jobb vilket regeringen inte bryr sig om.
Arbetsmarknadspolitiken är illa skött man rustar inte de arbetslösa för att möta den nya arbetsmarknaden med riktig utbildning utan man skuffar undan dem i fas 2 - 3,socialen till sist tiggarskålen. Reinfeldt säger "högfärdigt och kallsinnigt man får väl till sist hitta en arbetsgivare som anställer dem".
Skolpolitiken går inte bra när friskolor som ägs av koncerner flyttar vinster till skatteparadis då riskeras hela friskolereformen och med rätta den var aldrig tänkt så. Skattebetalarnas surt förvärvade pengar sänds till skatteparadis!!!
I bland statråden finns en brist på empati och god uppfostran de har aldrig av sina föräldrar fått lära sig vad medlidande och veta hut är för något. De går högfärdigt i regeringskansliet som en tjurig barnunge i en godisbutik mamma vill ha det annars gallskrik.
Lars-Håkan Hallldin
En god centerpartist som skriver det centerpartiet borde göra
SVENSK VÄLJAROPINION

Socialdemokraterna förbi Moderaterna

Publicerat: kl 10:03Ekot 
< Föregående1/11Starta bildspelNästa >
Svensk väljaropinion: Ställningen mellan blocken i maj 2011
Svensk väljaropinion: Ställningen mellan blocken i maj 2011

Socialdemokraterna är åter Sveriges största parti sedan tappet till Moderaterna för drygt ett år sedan. Ställningen mellan blocken är absolut jämn men Kristdemokraterna ligger fortfarande under fyraprocentspärren. Sverigedemokraterna når sin sämsta notering sedan valet. 

Av Lars-Håkan Halldin - 26 maj 2011 14:13


När makten flyttade från Fårö


Det är eftermiddag på Hotel Dalecarlia en sensommardag i slutet av det avlägsna sjuttiotalet. Solen sjunker sakta ned i den glittrande Siljan och det är bedövande vackert. En centerkurs går i stark förväntan TCO ordföranden Lennart Bodström skall komma och tala om Löntagarfonder.

Journalisterna som uppmärksammat evenemanget talar i tysthet om den jordbävning, som Thorbjörn Fälldin utlöste, när han blev statsminister i Sverige. Nu var även det fackliga ledarskapet tvunget att tala till tölparna från bondvischan.


Folket under kristallkronorna kunde inte smälta tanken på att den politiska dagordningen skrevs i Ramvik. DNs och Expressens ledarsida mätte tiden för Fälldins ledarskap och såg med fasa ”det kan dröja femton år innan dagordningen återbördas till Stockholm”. En rysning gick bland alla dem som varit vana vid att bara ringa en kompis så fixade sig allt i maktens korridorer.


En gammal fackföreningsveteran sa till mig med tårar i ögonen ”vet du att Fälldin och Bohman sitter i vårt kanslihus”. Tydligare kunde inte saken sägas.


Kvällen vid Siljans strand förflöt lugnt. Lennart Bodström talade om att TCO inte hade någon uppfattning i löntagarfondsfrågan och att socialdemokraterna med allt som stod i deras makt ville bli kvitt frågan. Alla fascinerades av Bodströms charm och damerna smalt som vax i solsken inför hans leende, talekonst men framförallt hur bra han dansade.





Åren runt slutet av sjuttiotalet var händelserika. Barnbokförfattare avsatte regeringar, Sveriges statskuld växte lavinartat, IKEA började säljas till en holländsk Stiftelse, bröderna Rausing flyttade till London. Nationalklenoden Ingemar Bergman hade gått i landsflykt, allt fler makthavare flyttade till Fårö på sommaren.


När Katrineholmssonen Göran Persson övertog statsrodret upprepade sig historien. Dagordningen skulle skrivas i Katrinholm - det kunde väl aldrig gå väl. På Expressens redaktion hade Bo Strömstedt packat ned orgeln för gott och tidningens kriser avlöste varandra. Under kristallkronorna oroades man om Persson verkligen kunde föra sig och dricka champagne ur eleganta glas. I hans bygder drack man väl en ”halv böj”


Det nya maktcentret på Fårö hade etablerat sig . Ministrar tillsattes och avsattes av dem som hade makt och myndighet i regeringen. Mycket hade förändrats. Palme och Anna Lindh var borta men nationalikonen Bergman hade återkommit och givit glans åt ön. Trots skröplighet gav han legitimitet åt att Sverige kunde styras från Fårö.

I Visby glammade ”rännstensliberalerna” i natten under den årliga manifestationen av ”Palmedalen”

Det är då den stora olyckan händer. En person som få känner låter sig krönas till socialdemokraternas ledare. Han vågar ställa sig upp i manegen säga ”jag skäms inte för att jag är socialdemokrat”. Chockvågorna går som en tsunami genom maktens och tidningarnas korridorer han vågar påstå att partiprogrammet håller över tiden. Det skall dröja länge innan jag ändrar i grundfundamenten. Säger han.


Makteliten som haft små grillaftnar med rödvin på Fårö inser att hela den socialdemokratiska Fårö- kolonin står utanför maktens tinnar och torn. Dagordningen skrivs i Oskarshamn, en plats på jorden som både partiet, gud och samhället hade glömt.


Bodströms bok speglar väl den smärta som fårökolonin känner. Medlemmarna i den kan inte längre dricka champis i bersån och fatta besluten inofficiellt i glada vänners lag. Tanken på att från den småländska taigan kom Nils Dacke, Wilhelm Moberg, Ingvar Kamprad och nu Håkan Juholt är smärtsam..



Boken gör likt Expressens ledaravdelning en kalkyl hur länge kan han sitta kvar - tio kanske femton år. Alla makthavare inser att under deras yrkesverksamma tid kommer inte den politiska dagordningen att skrivas varken i Stockholm eller på Fårö. Det är denna uppgivenhet som är bokens klo: ”makten över den politiska dagordningen har fråntagit mig och mina Fårövänner”, klagar den unge Bodström.

LARS-HÅKAN HALLDIN ©

Centerpatist som skriver det centerpartiet borde göra!
Brännelund Eksjö

Av: Redaktionen

Av Lars-Håkan Halldin - 16 maj 2011 14:04

Syttende Maj

 MAT PÅ NORGES NATIONALDAG 17 MAJ 2011

På Norges nationaldag borde vi kanske äta något typiskt Norskt som valfilé eller dylikt. Men jag rekommenderar något mer kompromissartat även det från havet

 

MUSSLOR

Goda Musslor i stark sås.

En god rätt från havet för 5 – 6 personer.

 

Recept

2 nät fina musslor blåmusslor

2 – 3 msk smör.

1 lagom stor finhackad rödlök

Smör (man blir inte tjock av smör utan av för mycket smör)

3 rejäla teskedar Sambal Oelek

¾ liter torrt vitt gärna en Riesling

½ liter vatten

2 - 3 fiskbuljongtärningar

¼ tsk asiatisk fisksås

2 – 3 msk hackad gräslök.

3 dl vispgrädde man blir heller inte tjock av grädde…….utan

Gott vitt bröd

Ost till brödet

Västerbottenost och Dansk Brie.

 

Gör så här

För den oinvigde i musslornas värld gäller att börja med att noga skrubba musslorna rena från smuts och sand. (Var noga släng musslor som öppnat sig äter du dem kan din mage sluta i katastrof.) Middag med musslor är totalt misslyckad om man känner att det gnisslar i munnen av sand från dåligt skrubbade musslor


Smält några msk smör i en fem liters gryta. Koka ihop vinet, vattnet och fiskbuljongen. När du känner att all alkohol är bortkokt tillsätter du Sambal Oelek och Rödlök.

Tillsätt Sambal Oelek teskedsvis och smaka av efter varje tesked. Det är din smak som avgör soppans styrka. Med i ditt tycke för mycket Sambal Oelek kan förstöra allt.


Låt bladningen koka in det skall smaka starkt och bitas i munnen. Tillsätt grädde låt det koka in tills det får en stark men lite rund smak. Tillsätt 1/4 tsk asiatisk fisksås. Vara noga fisksåsen den ger den pikanta smaken Låt blandningen stormkoka någon minut. Lägg ned musslorna.


Vara noga med att värmen är så hög att det hela sjuder. Sjud på svag värme. Låt musslorna Sjuda/ koka i tio minuter. Ta upp musslorna och lägg dem i en form med lite vätska. Koka in resten av vätskan något. Red med lite mjöl tills blandningen blir lätt obs lätt simmig.

Servera musslorna ur en stor skål. Låt var och en ha lite soppa i en liten skål bredvid tallriken där man doppar brödet. Tillsätt den fint hackade gräslöken som toppning i soppskålarna. Till detta dricker vi ett gott vitt vin. Fortsätt gärna med en enkel men sval Riesling från Östeuropa prisklass 65: - och uppåt.

 

OM VINET RIESLING

Sköna klingande syror från doft till smak. Rentvagat torrt med spänstiga syror gör vinet i högsta grad till en upplevelse fullt av eggande liv och pregnans . Stålblank, rasig syra, kristallklar smak erinrande om en dyrbar Orrefors vas.

Det goda vinet blir bra när du som dricker det vill öppna ännu en flaska.

Ja man blir, lite svettig av anrättningen men låt den ljuvliga musselanrättningen ta sin tid att äta. Använd tiden till god konversation.

Smaklig spis

 

FRÅN JORD TILL BORD

Musslorna plockade på en svensk musselbank eller på bankar utanför Holland eller Belgien. Kan komma från en helt vanlig musselodling.


Smöret kommer från en svensk ko gärna från en vacker kohage i Småland.

Rödlök från Öland. Gräslöken kan du plocka på eget land den växer frodig nu.

Vispgrädden kommer från en svensk ko. Finns det något underbare än när den svenska mulen betar ängen.


Sambal Oelek från Spanien, Italien eller från någon plats i Asien.

Asiatisk fisksås från Thailand, Buljongen kan vara svensk eller även den från Asien.

Ostarna kommer från Byske och Danmark


Köp en Riesling från Ungern prisvärd. Brödet bakad på svensk spannmål. Pröva att baka själv lyckas du är lyckan fullständig. Nygräddat bröd är himmelskt.

 

VAD HÄNDE I HISTORIEN DENN DAG

Ja det finns bara en sak ”syttende maj" är Norges nationaldag. Vi svenskar kan bara med mössan i hand titta på när "lusekoftorna" vandrar ut på Karl Johan. Norrmännen kan fira. De har levt under förtryck från svenskar, Tyskar och Danskarna. Mest förtryckta av Danskar. Man får en känsla att det är just befrielsen från Sverige man firar. Att vår lillebror på andra sidan kölen pekar finger och förtjust firar sin stora dag på vår bekostnad.


Det finns en historia från 1800-talet som kunde blivit verklighet då hade Norge varit något helt annat. I samband med 1897 års stora utställning i Stockholm kom Siams kung Chulaongkorn på besök till Oslo och överlämnade en gåva i form av en vit elefant till Norge. Eftersom Norge tillhörde Sverige skulle kungaparet belönas med en gåva. Den skulle inte vara för dyr men ändock påtaglig så man inte förargade Kungen av Thailand.


Det var då General Sven Lagerberg (gick under namnet Sven i Helvete i att miltära och politiska kretsar) förslog ge dem Norge!

Ja tänk om Kungen av Thailand fått Norge som en exotisk koloni hur annorlunda skulle inte historien varit

Brännelund och Eksjö

Lars Håkan Halldin ©

Klok Centerpartist som tycker det Centerpartiet borde tycka!

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se



Av Lars-Håkan Halldin - 11 maj 2011 20:52



Ståndpunkter för ett bättre Sverige

  • Jobbpolitiken skall ha ett enda mål nya jobb. Sänk arbetslösheten till under 300-tusen personer.
  • Slå vakt om fri lönebildning i händerna på självständiga parter på arbetsmarknaden.
  • Skattesänkningar lika för alla
  • Tågen går i tid
  • Plogade järvägar och bangårdar. Skottade  stationer på vintern.
  • Byt kontaktledningar på sträckorna Sthlm – Gbg, Sthlm - Malmö
  • Lägg samman företagen som sköter järnvägens underhåll till ett företag.
  • Avskaffa FAS 3 ersätt den med utbildning, omskolning och riktiga arbetsplatsförlagda praktikjobb som är reglerade i avtal.
  • Gör sjukförsäkringen rättvis  man är sjuk tills man är frisk.
  • Premierna som vi betalar till sjuk och arbetslöshetsförsäkringen via skatten är vår privata egendom och får inte användas till orättvisa skattesänkningar. Lyft ut dem ur statsbudgeten.
  • Sätt fart på Arbetsförmedlingen inför en arbetslöshetspeng som följer den arbetslöse och utbetalas till den som headhuntat ett jobb.
  • Friskolors vinster skall återinvesteras i skolan eller sättas in på ett spärrat konto hos Riksgälden under fem år. Uppskjuten skatt.
  • Organisera arbetsplatsförlagd praktik för ungdomar så det leder till anställning. Godkända handledare hos dem som arrangerar dessa arbetsplatser.
  • Inför en lagreglerad kommunal skolpeng lika för alla kommuner på ca 55- tusen kr per elev vilket motsvarar en utbildningsplats. Inte som nu interkommunal skolpeng till fantsibelopp.

 

 

 

 

 

Av Lars-Håkan Halldin - 1 maj 2011 11:34

De politiska partierna måste bli förkunnare och vinna själar.... för sin sak


Dessa herrar var stora politiska förkunnare värda att ta av sig hattern för en dag som denna!

Carl Berglund Centerrörelsens grundare var liksom August Palm förkunnare som byggde folkrörelser.

Detta mina damer och herrar var en politisk förkunnare Agust Palm
MAT OCH POLITIK 1:A MAJ

KÖKSBORDSDEBATTEN 1 MAJ 2011

Denna dag bör diskussionen vid köksborden föras kring spännande ämnen. Låt köksbordsdebatten bli demonstrationernas efterrätt.


Jag vill inleda med att säga klart och entydigt jag har jätterespekt för arbetarnas dag. Det historiska perspektivet skall vi behålla det är arbetare, bönder och småföretagare som byggt landet.


Jag tycker inte om när borgerliga ungdomar går ut och försöker ockupera denna dag. Då visar man att man inte är torr bakom öronen och dessutom osnuten.


Inom arbetarrörelsen råder en viss idétorka och förvirring man har inte program för vår tid. Sedan finns en attityd vad far gör är alltid rätt.  På sysselsättningsidan till skillnad från borgerlig politik har man en arbetslinje som bygger på nya jobb, trygghet och framtidstro. Alliansens arbetslinje har blivit som kravet "ett öre mer för mjölken" "ett jobbskatteavdrag till" ter sig absurt. Resultatet är massarbetslhet. Tyvärr.


Bonusdebatten  tilltar efter det att bankerna kommit upp på torra land. Nu börjar bankdirektörerna uppträda pösigt och världsvant. Självklart skall folk ha bra betalt för ett ordentligt jobb. Men bonusdumheten och ohemula löner i näringslivet är oacceptabelt. Låt Handelsbanken bilda skola hur man sköter bank. 


Näringslivets ledare har en uppfattning om sina egna förmåner "mer aldrig nog"

Finansindustrin och näringslivets ledare globalt har bara trissat upp sina löner till nivåer som är samhällsfarliga. När sedan ledarna står där med företag på ruinens brant då vänder man sig till oss skattebetalare ber om hjälp. Men förmågan inse att de har förorsakat problemen genom individuell och kollektiv inkompetens det har man inte. Detta är problemets kärna.


Problemen i Grekland, Italien Portugal, Irland och Spanien är en följd av finanskrisen och oansvariga banker. Nu vill man att staten skriver ut bankförlusterna på folkets balansräkning. Dumheten har stänkt över i det offentliga systemet som ramlat in spekulationsekonomins hägn.


Dina och mina surt inarbetade och inbetalda pengar till våra personliga pensionskonton det var dem man slog runt med på fina gatan. Galenskap.

Kom ihåg att det Svenska pensionssystemet gjorde förluster under finanskrisen men sista året har man återhämtat 103 miljarder. Jag gissar att det svider i skinnet på Reinfeldt han vill klyva Sverige i två halvor de som har det bra de skall få det bättre och de som är fattiga skall leva i fattigdom. Dessutom skall de mindre bemedlade betala för dem i gräddfilen.


Jag minns när jag för några år sedan skrev om löne- och bonusproblematiken då spottade man på mig och kallade mig dum och röd. Ja tiderna ändras. Nu strider Barack Obama, Anders Borg och jag skuldra vid skuldra i denna ekonomiska fråga vi har alla tre kommit till insikt att bonussystemet är samhällsfarligt.

Barack Obama är den som vågar tillrättavisa de fjuniga hakorna och osnutna näsorna i finansindustrin och förklara ”the Party Is Over". Nya regler kommer som förhindrar en ny finanskris.

Finansindustrins ledare kvider som barn som bränt fingrarna. Man tar till det sista argumentet man har "vi flyttar utomlands". Låt mig slå fast av ett långt liv i finansindustrins hägn. De som trycker på tangenterna är inte speciellt attraktiva utomlands dessutom varken socialt eller intellektuellt begåvade det är sanningen.

Finansgubbarna vet mycket väl att de är beroende av pensionssystemen och att du och jag köper värdepapper. Pensionssystemen, du och jag skulle aldrig göra affärer med en finansindustri som flyttat därför de inte fick sko sig på systemet.

Finansindustrin står inför moment 22. Inrätta er i ledet eller ta ert pick och pack och stick.

Ett litet avslöjande det är i pensionssystemen som de stora pengarna finns. Stiger systemet av finanskarusellen faller finansindustrins "treasureavdelningar" ihop som korthus. Närmare 75% av de finasiella resurserna i världen är pengar som skapats via pensionssystem och pensionsfonder. Finansvalparnas kritik av pensionssystemet World Wide det är för stort och inflytelserikt.


Valparnas små resurser kan inte mäta sig med pensionskapitalet. Det är rätt lustigt det är kapitalet genom hårt personligt arbete och de sparade pensionspengarna som står för världens ekonomiska stabalitet. Det finns krafter som tycker att de samlade pensionsresurserna även i Sverige inte skall få bli hur stora som helst. Man se gärna att få sänka skatten istället för att hålla pensionsfondernas tillväxt intakt.


Framtidens finansmän och politiker är de som inser när de gör fel. Att göra fel kan vara en styrka men att inte inse att man gjort fel är farligt.



 
 
 
 
MAT 1 :a MAJ
Förrätt
Brännelunds Gubbröra

Ingredienser
Portioner: 4

6 ägg (hårdkokta)

5 böcklingsfiler
2 msk kaviar (gärna Kalles)
1/2 rödlök (finhackad)
1 äggula
1 msk gräslök  (finhackad)

Några mtsk Herrgårdsbrännvin


TILL SERVERING
4 skivor kavring
4 äggulor

Tillagningstid: Max 20 min  Gör så här


Hacka vitor och gulor fint. Skär böcklingen i mindre bitar. Blanda samman alla ingredienserna försiktigt.


Kantskär kavringen eller gör runda kavringar genom skära dem efter ett glas. Fördela gubbröran på brödet.


Toppa med en äggula och servera.

Till detta dricker vi en torr pilsner och en snaps på Norsk Linjeakvavit.


Varmrätt

Klassisk biff à la Rydberg

Ingredienser
Portioner: 4


500 g oxfilé  
potatisar  
1 gul lök
2 msk hackad persilja  
4 äggulor
worchestersås
riven pepparrot eller dijonsenap
smör
salt och peppar


Tillagningstid: Max 20 min

Gör så här
1. Skala potatisen och skär i cm-stora tärningar. Skala och finhacka löken. 
2. Stek potatisen långsamt i 2 msk smör i en stekpanna tills den blir mjuk inuti och lätt brynt utanpå. Strö persilja över. Lägg upp på ett fat och håll varmt. Fräs löken mjuk och glansig i 1 msk smör.
3. Skär köttet i cm-stora tärningar. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Stek hastigt i smör i en stekpanna tills tärningarna är brynta på utsidan och rosa inuti.
4. Lägg köttet och löken på fatet med potatisen. 
Servera med äggulor, worcestersås och riven pepparrot eller dijonsenap.


 Till detta dricker vi en Beaujolais Patriark.


Du tycker detta är dyrt ja men lite bonuskalas skall väl vi vanliga människor ha denna dag. Du jag tror inte du får någon bonus den har säkert hamnat i andras fickor!!!!


Brännelund den 1 maj 2011


Lars Håkan Halldin ©

Oberoende centerpartist

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se


Ps

1 maj 1937 spände Picasso duken över staffliet och började måla Guernica. Viktigt att komma ihåg den absoluta galenskapen är aldrig långt borta. Guernica är ett minnesmärke över människornas ondska...glöm aldrig det...ondska kan bara utrotas med kärlek.

Ds 

 

Av Lars-Håkan Halldin - 29 april 2011 10:36

Brännelund den 29 april 2011


JOBBSKATTEAVDRAG ELLER NYA JOBB

Jobbskatteavdraget har ännu inte gett ett enda jobb. Arbetslösheten är 404-tusen den ligger på 396-tusen säsongsrensat. Det är inte bra. Arbetslösheten sjunker procentuellt tack vare att arbetskraften ökar med lika mycket i procent som befolkningsökningen. Risken är uppenbar att vi biter oss fast i en hög arbetslöshet. Klarar vi inte att få ned siffrorna till under 250-tusen när nästa lågkonjunktur kommer då glider talen upp mot 500-tusen helt oacceptabelt.


De siffror som redovisas från Arbetsförmedlingen och SCB andas överoptimism och är lite tillrättalagda. Man vågar helt enkelt inte säga att arbetslösheten i absoluta tal ligger på nivån massarbetslöshet.


De som läst lite elementär ekonomi på högskola och dylikt eller kanske studerat en del ekonomiska nobelpristagare vet att ekvationen för jobbskatteavdraget är följande. För att få igång ekonomin måste kostnaden för arbetskraften sänkas realt det innebär att man ger mycket låga lönelyft och subventioner jobben med skatterabatter så att inkomsttagaren går jämt ut eller att lönen inte sjunker. Statlig lönepolitik har inte i detta land utan arbetsmarknadens parter står fria.


I Sverige har vi byggt in jobbskatteavdraget i lönebildningen för att staten skall slippa subventionera näringslivets lönebildning. Det innebär att målet för lönepolitiken är att det totala löneuttaget i landet skall ligga inom inflationsmålet medan den enskilda lönen skall öka realt i förhållande till inflationsutvecklingen. Uppfyller man det målet då ökar de reala skatte- och avgiftsintäkterna i hela samhället. Det är detta som är den gordiska knuten för starka statsfinanser. Lönebildningen har gett statskassan realt ökade skatteintäkter alltså ny köpkraft så man kan sänka skatten. 100 miljarder per år kostar skattesänkningen totalt 600 miljarder på sex år.


Vår lönebildning ökade rallöner inom inflationsmåttet ger oss en urstark konkurrenskraft internationellt våra priser mätt i volym och kvalité ökar saktare än omvärlden. Dessutom har lönerna i näringsliv och offentlig sektor de senast 18 åren ökat saktare än verksamhetens kostnadsmassa. Sverige är ett av de få länder i världen där

1.     Lönerna ökar realt

2.     Lönernas andel av kostnadsmassan minskar Det blir varje år realt    

        billigare anställa arbetskraft.

3.     Skatter och avgifter ökar realt och ger den gemensamma sektorn

        ökad köpkraft.

 

Jag tycker inte det är fel att sänka skatten men det skall ske på ett intellektuellt och genomtänkt sätt. Mitt grundidé är att man mäter skattetrycket minskar skattetryckets tillväxt eller sänker det. Helst sänker det med reala termer alltså efter inflationens framfart. Den summa som sänkningen motsvarar ökar farten i ekonomin. Sänkningen skall ske med ett likt belopp t.ex 350 kr i månaden för alla och lika. Detta ger nya jobb istället för att subventionera näringslivets lönebildning.


Sedan får man omfördela inom skatteuttaget för om principen skall gälla kan man under ett antal år sänka inkomstskatten avgifter mm sedan måste man bestämma sig hur t.ex avgiftstrycket skall finansieras. Klokskap, insikt och rättvisa skall karakterisera skatte- och jobbpolitiken.


Lars-Håkan Halldin

Oberoende Centerpartist

Brännelund 575 95 Eksjö, 0381-401 76

 

 


Av Lars-Håkan Halldin - 26 april 2011 15:45

Stöd Påskuppropet

Det största problemet är förstås alla de sjuka som drabbas av att utöver sin sjukdom också få ekonomiska problem. De väljare som valt att nonchalera detta genom att bidra till att regeringen Reinfeldt valts om, har bäddat dåligt för sig själva. För sjuka kan vi alla bli. I själva debatten är det stora problemet de borgerliga propagandister som försöker dölja problemet. Det var väldigt dumt av de borgerliga att i riksdagen applådera sig själva när systemet med utförsäkringar infördes. Så gott som alla remissinstanser var kritiska, så det var inte överraskande att systemet slog så hårt och så fel. Men innan något är infört går det förstås att tro något annat.

Att framhärda när alla sett resultatet är märkligt. Nu har en kritik växt fram även på borgerligt håll. Men regeringens förändringar är ytliga och hjälper bara ett fåtal. Trots det tycker de borgerliga att vi ska applådera grunderna i den raserade sjukförsäkring som med förra moderata socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrssons ord genomförts för att få råd med skattesänkningar.

Sant är att höga sjuktal är dyra. Under Socialdemokraten Göran Perssons regeringstid arbetades också för minskade sjuktal. Sant är också att sjuktalen minskade redan före valet 2006 och att försäkringsläkare kunde överpröva vad läkare som träffat patienten skrivit. Så måste systemet troligen se ut även i framtiden.

Men ingen blev av med sjukpenningen bara för att en tidsgräns passerats. Den enda anständiga principen är att den som är sjuk också ska ha sjukpenning. Det innebär inte att ingen annan hjälp ska erbjudas. För det som drev upp sjuktalen i 00-talets början var inte de korta sjukskrivningar som skulle kunna förklaras med det fusk de borgerliga älskar att tala om. Det som ökade var att de långa sjukskrivningarna blev allt längre. 90-talets kris hade både gett minskade resurser till företagshälsovård och till rehabilitering. Är det något sossarna ska klandras för så är det nog denna prioritering. En sak är att det under akut kris inte gick att förhindra. När krisen övervunnits borde detta ha prioriterats. Men det var många som krävde och behövde sin del av kakan då.

En helt annan sak är att som de borgerliga när pengar finns – man skryter med att ha Europas bästa statsfinanser – prioritera skattesänkningar trots att så många sjuka – också svårt sjuka – därmed ställs på bar backe. Så mycket mer glädjande är det att några av dem som ser detta först, valt att tala ut. Kyrkans diakoner har slagit larm om att många kommer i kläm. Svenska Kyrkan har därför ställt sig bakom ett påskupprop mot utförsäkringar.

Från högerhåll anklagas kyrkan nu för att ta partipolitisk ställning. I stället handlar det om att försvara de små människorna. Men sant är att man därmed samtidigt försvarar en allmän sjukförsäkring – en av Folkhemmets grunder. Det är bra för det är effektivt och rättvist. Vi har olika risker för sjukdom. Men fördelar vi den risken på oss alla har vi råd att bo i ett land där alla får hjälp. Det gör vi inte nu. Därför är Påskuppropet värt allt stöd.

 
 

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards