Senaste inläggen

Av Lars-Håkan Halldin - 30 augusti 2011 12:32

SJÄLVKLART ÄR TJEJER SÄMRE PÅ FOTBOLL

Arne Hegerfors har påstått att tjejer är sämre på fotboll. Ja, men det är ju klart han har rätt, tycker det är på tiden att någon talar om sanningen. Det borde väl alla förstå.

Facksmil Aftonbladet

  • Tjejer saknar ju den fantasi som behövs, för att man skall kunna sitta framför TVn en hel Lördagseftermiddag och vara övertygad om att dom som spelar i den hör vad skriker åt dom.
  • Tjejer tål mindre öl.
  • Våra stämband är sämre utvecklade, om vi skriker öhhhh åhhhhhh ähhhhh AIK så hörs det inte lika bra före under och efter match
  • Tjejer har en annorlunda klädsmak. Vi skulle aldrig drömma om att sätta på oss en mössa med två armar på sidorna som applåderar när man drar i ett snöre.
  • Tjejer tänker inte lika långsiktigt. Vi skäller inte ut knattetränaren för han inte insett att just min son på åtta år skall spela för Milan som artonåring.  Vara ekonomiskt oberoende vid 25 och därför skall spela forward istället för back i knattelaget. Killar ser talang bättre alltså, speciellt när deras egna barn har det.
  • Hur fan målar man svenska flaggan i ansiktet med en kajalpenna, det går ju inte.
  • Tjejer saknar rätt ledarskap, vi fixar inte att ta över sonens knattelagsmatch när det blir fel domslut, motståndarungarna är elaka, eller sonen har en dålig dag på plan och inte gör mål.
  • Tjejer tror att fotboll är en lek och förstår inte att det är minst lika allvarligt som växthuseffekten, läget i världsekonomin och upproret i Syrien.

Framför allt är Arne Hegerfors bättre på fotboll än tjejer. Säg den tjej som kan hålla alla namn, tabeller målresultat upp och nedflyttningar i huvudet.

Vårat ”rainmansyndrom” är mycket mindre utvecklat, dessutom har vi för lite fritid.

KajsaLisa

Av Lars-Håkan Halldin - 27 augusti 2011 10:55

Euron och Silvio är i skärselden

2011-08-27 | Publicerad 08:16  |  Uppdaterad 09:53I den rådande krisen har det visat sig att en centralbank inte bara kan fokusera på prisstabilitet, vilket har varit och är ECBs enda uttalade mål, utan även har en extremt viktig funktion att garantera tillgången till likviditet, (”lender of last resort”), först i banksystemet och i takt med att krisen ätit sig in i statsfinanserna, även staters upplåning

 FEMTE KRETSEN De vreda slåss mot varandra i ett träsk och de lata ligger fast på bottnen.

Euron är i Dantes infernso där de vreda rullar sten mot varnadr (EUkommissionen) De lata gör ingen ting

l

Den italienska utvecklingen kan illustrera hur snabbt problemen, förruttnelseprocessen, kan sprida sig inom en valutaunion där det inte finns någon ”lender of last resort” till enskilda länder. Även om Italien från början sågs som en medlem av Eurozonens famösa PIIGS-församling, så kunde man låna till räntor som gjorde att landet, trots en mycket hög statsskuld, av marknaden kunde antas kunna fullgöra sina betalningsåtaganden.

Det faktum att man huvudsakligen kunde finansiera statens upplåning inom landet, (inte minst genom att låna ut till de egna bankerna), där bytesbalansunderskottet är begränsat i jämförelse med de andra krisländerna, antogs också utgöra ett stabiliserande faktor för landets finansiering.

Men under sommaren kom det statistik som visade på en svagare italiensk ekonomisk utveckling än förväntat, samtidigt som Italiens högklackade premiärminister Silvio Berlusconi gick till öppen attack mot sin egen finansminister Guilio Tremonti, vilket drog investerarnas intresse till sig.

Marknaden började plötsligt ifrågasätta Italiens förmåga att uppfylla sina betalningsåtaganden. Så länge Italiens nominella tillväxt kunde harva runt 3 procent, (med en inflation på 2-3 procent och en real tillväxt på 1 procent), så såg statsskulden på motsvarande 120 procent av BNP hanterbar ut när Italien kunde låna till drygt 3 procents ränta.

Men med en tillväxt som justerats ner mot noll och på väg mot minus, en utveckling som förstärks av de kortsiktiga förslagna besparingarna i satsbudgeten, så förändrades kalkylen snabbt. Marknaden började kräva en högre riskpremie, vilket i sig gör det statsfinansiella läget än mer instabilt som kräver ytterligare riskpåslag i en ond spiral.

De högre räntorna och allt lägre priserna på italienska statsobligationer, har också fått det italienska banksystemet att se allt mera sårbart ut. Eurorötan hade nått Italien. Och med en statsskuld på runt 1900 miljarder euro, världens tredje största obligationsemittent, så är det ingen liten elefant som har klampat in i butiken.

ECBs köp av italienska och spanska obligationer under de senaste veckorna har varit nödvändigt för att inte euroförruttnelsen ska sprida sig okontrollerat. Frågan är bara hur länge ECB kan fortsätta göra något som dels banken själv har uttryckt att den inte vill göra och dels något som många beslutsfattare inom euroländerna anser att inte ska göra och som också kan vara olagligt.

Det är emellertid svårt att se att ECB bara kan sluta köpa italienska och spanska statsobligationer. Stiger räntorna igen så är processen i full gång igen. Men att ge ECB fullt mandat att vara en ”lender of last resort” till ett land som Italien eller att lansera en euroobligation, där länder som Tyskland, Finland och Estland fullt ut ska garantera PIIGS-länderna skulder, är heller inget lätt beslut.

Förtroendet för att land ska kunna fullgöra sina förpliktelser bygger på att landet har fungerande och trovärdiga statliga institutioner. Italien har under de senaste tio åren rasat mycket långt ner på Världsbankens ”governance index”. Vad gäller exempelvis parametrar som ”control of corruption” och ”rule of law”, så är Italien numera i nivå med länder som Saudi Arabien och Namibia. Även när gäller indexets andra fyra parametrar är de ”mil” ifrån de nordeuropeiska ländernas nivåer.

Euron ser ut att ha hamnat i något som påminner om åtminstone den tredje till femte kretsen i Dantes inferno, där de giriga och slösaktiga rullar stora stenar mot varandra, de vreda slåss i ett träsk och de lata ligger fast på bottnen.

Ingen kan säga att detta är vackert, inte ens Carl B Hamilton, Olle Schmidt, Lars Jonung eller ens Cecilia Malmström.

PER LINDVALL

08-725 9832

Av Lars-Håkan Halldin - 26 augusti 2011 10:18

MAKTEN ÖVER MATPRISET


Det blev med maten som med elströmmen avreglering ledde till högre (mat/ el) priser. Den som sätter priset på vår mat är den som har köpkraft den fattige göre sig icke besvär fruktansvärt men sant.


Det finns få näringar som kritiserats så grundligt som jordbruket. Det har ansetts vara den mest tärande näringen  dyrt och orationellt. Det är många som har uppfattningar om modernäringen. De flesta av dem har aldrig sett en åker än mindre en ko.


Låt oss börja med den genomgripande revolution som jordbruket utsattes för 1985 då OECD:s beramade rapport om det dyra jordbruket kom. Det var då som man la grunden till dagens jordbrukspolitik. Priserna var för höga på grund av gränsskydd och skattebetalarna betalade ut stöd som inte var motiverade. Allt detta ledde fram till jättelika konsumentsubventioner. Priset på mat var för högt.


Jag minns att jag hade en debatt med lärda män i OECD:s hörsal i Paris där jag hävdade en  ogenomtänkt avreglering skulle kunna leda till att  priserna på mat galopperar och kunna avsätt regeringar  Svaret jag fick av de lärda männen var ”dumme Schweden”


De senaste 25 åren har näringen strukturrationaliserats. Mycket subsidier har lyfts bort. De stöd som finns är något så när produktionsneutrala det vill säga man får inte stöd per producerad enhet. (Överskott)  utan ett fast belopp per ha. Gränsskydd bytt mot tullar.


Den stora förändringen som skett är att det garanterade priserna på överskottsproduktion (intervention) är satta så lågt att de mer har karaktären av en grundförsäkring. Ingen har råd att producera mot intervention.



Det som skett är att överskottslager (intervensionslager) är helt borta. Det finns inga fysiska sådana lager längre.


Den andra revolutionerande förändringen är att världsmarknadspriser gäller på spannmål och produkter av spannmål som gris, kyckling, bröd, mjöl och foder med spannmålsråvara inblandat.


Bonden måste förr producera på känn. Det han sådde på hösten skördas på sommaren och säljs nästa höst. Det är mot denna bakgrund som de s.k futuremarknaderna uppstått. De regleras av börser. Handeln går i korthet till så att den som vill ha spannmål om ett år köper det i förskott på t.ex Chikagobörsen. Han tecknar ett kontrakt med börsen som garanter honom x kilo spannmål. Bonden å sin sida tecknar kontrakt på att leverera varan till ett i förväg fastställt pris. Tillgång och efterfrågan sätter priset på kontraktet eller rättare sagt köparens köpkraft. Man kan handla vidare med dessa kontrakt som med alla andra varor det som behöver mer än utbjuden kvantitet kan köpa det till ett högre pris mm


Det som nu sker  är att interventionen eller prisgarantin har flyttat in på en börs och prissätts. Bonden kan läsa av hur många terminskontrakt som finns och planera sin produktion därefter. Han prissäkrar 100 ha vete. Då vet han exakt vad han skall producera och minimerar kostnaden för sin produktion.


Ett litet problem uppstår under resan överskottsproduktionen raderas ut världsmarknadslagrens struktur förändras från att vara fysiska interventionslager till att hamna på båt eller lastbil. Reserverna finns i gårdarnas spannmålslager. Följden blir att den som skall ha spannmålsråvaran får ta fram den med hjälp av priset. Matpriserna stiger i hägnet av detta. Några världsmarknadslager i sin gamla form finns inte. Man räknar med att i dagsläget finns ca 400 miljoner ton ledig spannmålskapacitet i världen och den är prissatt.


Privatpersoner  spekulerar i prisförändringar genom råvarufonder och optioner.. Detta leder till att mekanismerna säljare köpare förfinas och den lediga kapaciteten av spannmål sjunker. Man brukar säga att under 300 miljoner ton ledig spannmålskapacitet utlöser prisrally med priser på över 2:- kr kilot. Sjunker kapaciteten ytterligare då stiger priset exponentiellt.


Vid ett läge där vi inte hade någon ledig kapacitet utan alla lager är tagna i anspråk går det inte bedöma priset på spannmål (Kanske 15:- kr kilot). Man brukar säga ”the sky is the limit. Himlen är pristaket”. Troligen skulle det utlösa allvarliga kriser. Med den förfining som pågår på världens börser  kommer den lediga kapaciteten  minska och priserna ökar.


Förståsigpåare säger att det är produktionen av bilbränslen som driver priserna det är inte sant och lite obegåvat sätt att se på problemen. Ökar biobränslen från raps och vete så tas nya arealer i bruk som väl tillgodoser efterfrågan. Det är inte brist på arealer det är brist på köpkraft. Men har man inte satt sig in i problemen med prisökningarna då söker man de enkla svaren och ropar på regelringar och förbud. Sådana åtgärder späder bara på prisbrasan.


Produktutvecklingen av spannmål till biobränslen fortgår vad som behövs är en spannmål som är förädlat mot att det skall ge hög avkastning när den jäser till sprit.. Behöver inte ha bra bakningsegenskaper eller fodervärden. Bilbränslena kommer läsa sina problem.


Det som nu inte finns  och inte kommer finnas i framtiden är säkerhetsmarginaler för kortsiktigt ökad efterfrågan produktionsbortfall genom dåligt väder missväxt mm. Delar av detta kommer byggas in i priset.


När märker du och jag av detta som konsumenter jo när priset på griskött, kyckling, bröd, mjöl och andra spannmålsprodukter börjar röra sig uppåt. Det behöver inte vara mer än en tia på grisköttet femma på kycklingen och en tia på brödet men för de som saknar köpkraft är det en katastrof för dem är matolja och mjöl basföda. Då kommer världens politiker dra öronen åt sig.


Lars-Håkan Halldin ©

Brännelundscentern

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se

Av Lars-Håkan Halldin - 25 augusti 2011 08:34

Ur min politiska dagbok

Kl 23.58 den 24 augusti 2011


EKONOMISK TILLVÄXT ÖKAR UTSLÄPPEN AV VÄXTHUSGASER!

Den brännande frågansom måste ställas  hur ser utsläppen av växthusgaser ut om vi relaterar dem till den ekonomiska tillväxten. Klart utryckt hur mycket mer växthusgaser får vi för varje procent ökad ekonomisk tillväxt. Det som krävs är att ha beredskap ta hand om de ökade utsläppen av växthusgaser när ekonomin växer. Annars så göder vi ihjäl oss via ekonomisk tillväxt. Plånboken blir fetare men  miljön dödar oss långsamt genom att förstöra vår livsmiljö.  


Det är på detta sätt att de växthusgaser som produceras i Sverige de tar vår biomassa hand om. Vår biomassa förmår att absorbera bra mycket mer växthusgaser än vi producerar i landet. Vår inhemska produktion av växthusgaser minskar.  


Lägger vi till de växthusgaser som vi indirekt förorsakar genom oljeimport och varuimport  är det på det sättet att då ökar utsläppen av växthusgaser men den ökningen sker någon annan plats på jorden där varan tillverkas.. Det är likväl vi som förorsakat växthusgasutsläppet genom vår konsumtion.



Således för varje kilo kött, mjölk, gryn mm som vi importerar så exporterar vi växthusgasproblem för de har tillverkats på någon annan plats än Sverige. Låter vi då EU tillverka vår mat som våra politiker försåtligt säger för det råder produktionsbalans i EU. Grundproblemen finns kvar de växthusgaser  som maten i tillverkningsledet skapar den sker på någon annan plats än Sverige men vi konsumerar varan i vårt land.


Därför vore det rätt smart öka livsmedelsproduktionen i Sverige för vi har absorberingsresurser kvar i vår biomassa. Samtidigt som man minskade i områden som Danmark, Holland, Nordfrankrike som har underskott på Biomassa.


Till pjäsen hör att om vi ökade beskogningen av vår planet med ca 4% skulle vi komma i balans mellan utsläpp och absorbering av växthusgaser. Ökade vi  med 8% skulle vi minska växthusgaserna som finns i atmosfären.


Nu är det så illa att beskogningen istället för att öka minskar med procenttal varje år. Till bilden skall fogas att den biomassa som finns i Amazonas absorberar lika mycket växthusgaser som hela Europa släpper ut. Det som står för absorberingen är de gröna växternas årliga tillväxt.


Det som odlas på fälten är en rundgång av växthusgaser men det är jättelika mängder med gaser som mellan- lagras i grödor och gräs mm. Räddningen för vår planet är rätt enkel plantera mer skog.


Varför har vi då en debatt om detta med fossilbränslen och förnyelsebara ämnen. Oljeindustrin menar rått och kallt minska växthusgaserna från förnyelsebara bränslen så att biomassan kan absorbera växthusgaser från fossila bränslen.


Det är i det hägnet du skall se debatten om kornas idisslande och gödselmetanen. Kom ihåg att älgen, rådjuret och vildsvinen släpper ut växthusgaser de också. .


Min slutsats är enkel gör en plan för vad som är tillåtit släppa ut av växthusgaser. Ange var gaserna släpps ut var det råder överskott på växthusgaser respektive underskott. Gradera källornas farlighet i en fallande skala. Redovisa vår förmåga att ta hand om våra växthusgaser plus det som vi importerar.


Slutsatsen borde vara rätt enkel de växthusgaser som djur och fauna släpper ut ska vi inte bråka om. Det som livsmedelsproduktionen släpper ut skall vi heller inte bråka om. T.ex om korna idisslar eller ej. Det har de alltid gjort.


Gödseln från kossan skall tas om hand och rötas till biogas sedan återföra gödseln till kretsloppet. Matavfall och  komposter skall rötas till biogas för att sedan återföras till kretsloppet. Den fråga som måste väckas i framtidens planering för det fossilfria samhället är om inte samhället skall betala hushållen för insamlade och sortering av sopor. Vänd på sopavgiften hushållen får betalt per kilo sorterad vara det skulle ge oss en helt annan kraft att skap energi men framförallt bekämpa växthusgaser.

Det var detta om detta!!

 

Av Lars-Håkan Halldin - 24 augusti 2011 12:25

Former US finance chief says euro is 'breaking down'


BY ANDREW RETTMAN

Alan Greenspan, the former chairman of the US federal reserve, has said the eurozone is breaking apart due to variations between economies in the north and south of Europe.

Speaking during a question-and-answer session at the Innovation Nation Forum in Washington on Tuesday (23 August), the 85-year-old economist said: "The euro is breaking down and the process of its breaking down is creating very considerable difficulties in the European banking system."

He added: "That stuff [eurozone country bonds held by banks] has always been thought of as the ideal collateral and now it’s getting highly questionable."

Greenspan explained that northern countries, such as Germany and Finland, have a culture of budgetary discipline while southern nations, such as Greece, historically consume more than they produce and build up debt.

"The problem is that there is a growing cleavage in the economic and analytical and banking circles as to whether the euro, which is the crucial issue here, should be 17 countries with very significantly different cultures ... That cannot go on," he said. "The general feeling out there is of a lull before the storm."

Greenspan's remarks - widely reported by financial newswires - saw the euro dip against the dollar and the cost of German goverment bonds, viewed as a safe haven, tick upward.

His comments came out the same day as Spain moved a step closer to the northern model.

Opposition leader Mariano Rajoy told MPs at an emergency meeting of the Spanish parliament on Tuesday that his Popular Party will back government proposals to insert borrowing limits into the country's constitution. "My parliamentary group is ready to support the initiative and facilitate its implementation," he said. MPs also voted through €5 billion of extra savings by - amid other measures - switching to generic drugs in the health service.

The constitution move follows a similar pledge by Italy after Madrid and Rome's cost of borrowing shot up last month.

Eurozone leaders in July agreed a second bailout package for Greece and new bond-buying powers for its crisis-fund, the EFSF, in a bid to calm markets. But the deal - which allows lending countries to ask Greece for collateral "where appropriate" - is proving hard to implement.

Finnish Prime Minister Jyrki Katainen at a party conference in Tampere on Tuesday said he is willing to modify his request for Greece to put up to €600 million in an escrow account as a guarantee.

But he refused to drop the plan despite criticism from Austria and the Netherlands. "Our responsibility is to seek a solution which will be acceptable and tolerable to other eurozone nations," he said.

Austrian finance minister Maria Fekter on Tuesday indicated that Vienna will block the Finnish deal because it increases costs for fellow lenders. "Many countries reject the solution that Finland negotiated for itself to the disadvantage of all others ... If there is collateral for one country, then all others must be treated the same way too," she told press in the Austrian capital.

Germany has also being dragged into the collateral dispute after a senior member of Chancellor Angela Merkel's CDU party said Berlin should seek guarantees.

"Several states are making big efforts to service their debt. This must be honored. But to keep up those efforts in the long term, collateral is needed," labour minister and CDU deputy chairman Ursula von der Leyen said on German TV.

Eurozone capitals are currently in talks on collateral at "expert level" amid speculation that leaders will need to call another summit to reach agreement.

Av Lars-Håkan Halldin - 22 augusti 2011 13:49

"Tydlig EU-linje kan rädda C"

Publicerad 22 augusti 2011 0.01 Uppdaterad 22 augusti 2011 0.01 

Aktuella frågor.
 Eurosamarbetet hotar hela EU-projektet. Centerpartiet borde välja Anna-Karin Hatt till ledare och utveckla en självständig EU-linje. Ett nej till ökad europeisk centralstyrning kan rädda partiet, skriver Nils Lundgren, tidigare partiledare för Junilistan.
 

Anna-Karin Hatt är en av de tre som vill bli partiledare för Centerpartiet. I början av veckan meddelade hon att hon ser svensk anslutning till europrojektet som utesluten under det närmaste årtiondet.

Utspelet är sakligt ytterst välgrundat. De flesta inser idag att euron är ett mycket farligt hot både mot de enskilda euroländernas ekonomier och mot hela EU-projektets framtid. Det vore naturligtvis djupt oansvarigt avSverige att gå in i detta högriskprojekt nu och därigenom dels sätta svensk sysselsättning och välstånd på spel, dels höja risken för att den ekonomiska frihet som EU har skapat går under i protektionism och politiska konflikter.

Men Hatt gör inte bara ett sakligt välgrundat inlägg i den ödesdigra eurofrågan. Hon kan därtill komma att lägga grunden för Centerns återkomst som ett självständigt och intressant parti i svensk politik. För det första därför att hon därmed håller fast vid den förnuftiga nejlinje i eurofrågan som Centern valde inför folkomröstningen 2003. Därmed påminns väljarna om att partiet då visade både självständighet och gott omdöme, medan övriga borgerliga partier och Socialdemokraternaaningslöst sade ja och amen till europrojektet utan att ha satt sig in i sakfrågan. Detta stärker med all rätt förtroendet för Centerpartiet.

För det andra öppnar hon för att utveckla en självständig centerlinje i EU-frågan i dess helhet. Vi behöver ett EU-kritiskt liberalt parti som är för svenskt EU-medlemskap, men som också har mod och kraft att säga nej till en centralstyrd och byråkratisk europeisk superstat. Ett parti som säger ja till frihandel och frihet för medborgarna att arbeta, studera och bosätta sig var de vill i Europa, men nej till att den politiska makten flyttas från svenska folket till Bryssels korridorer.

Eurosystemet innebar att penningpolitiken centraliserades till Frankfurtför de länder som gick med, och eurokatastrofen leder nu till att budgetpolitiken centraliseras till Bryssel. Detta är ett mönster. EU söker ta över socialpolitik, skatteregler, jaktfrågor, skogsvård, rätten att snusa, kvinnors bröstoperationer, arbetstider för läkare och bussförare, barnfetma, mobbning på arbetsplatserna ...

En sådan utveckling av EU saknar stöd hos svenska väljare. Om Centern går till EU-val i juni 2014 som ett liberalt parti som säger ja till ett frihetens Europa men nej till en byråkratisk superstat, får partiet sannolikt 15–20 procent av rösterna. Tre månader därefter går sedan partiet till riksdagsval med vinnarstämpeln från EU-valet. Då är Centern tillbaka i svensk politik med en politisk profil som väljarna känner igen.

Anna-Karin Hatt är centerpartist i både hjärta och hjärna och därför på rätt spår. Hennes huvudkonkurrent om partiledarskapet, Annie Lööf, sade däremot så sent som den 14 mars 2009 i Svenska Dagbladet att hon ångrar att hon röstade nej till euron 2003. Inom en vecka ska valberedningen föreslå Hatt eller Lööf. Jag tror det valet avgör Centerpartiets framtid.

NILS LUNDGREN

Av Lars-Håkan Halldin - 22 augusti 2011 11:51

Ur min politiska dagbok

Kl 12.15 den 22 augusti 2011


EKONOMISK POLITIK OCH ANSVAR

Regeringen säger surmulet att Soc Dem ekonomiska politik präglas av ekonomisk ansvarslöshet. Jag försvarar inte Juholt men törs lägga fingrarna på bibeln och svära på att balanserade budgetar har det partiet alltid lagt fram men utan fagra löften om skattesänkningar. 


Vi måste betänka att jobbskatteavdraget har kostat totalt i minskade skatteintäkter 675 miljarder som kunde använts till bättre saker t.ex betala av statskulden. Man har sålt statliga företag för billigt t.ex Vin & Sprit till Brännvinsindustrin. Den ekonomiska klarsynen är så grumlig heller sälja ett företag för billigt än att behålla det och låta avkastningen finansiera välfärden.


Vi har sett friskolereformer som innebär att skolor blivit en handelsvara. Riskkapitalbolagen som skall ta risker söker sig till kassaskåpssäkra investeringar inom den offentliga sektorn. Troligen kan vi både minska kostnaderna i delar av offentlig verksamhet  och öka verksamheten. Problemet i den offentliga beslutsgången är pengarna når aldrig fram till verksamheten på golvet.


Jag måste vara den stränge kamreren sådana dumheter kan vi inte tillåta. Sedan komma efteråt när syltburken är tom och gny det impornerar inte.


Jobbskatteavdraget och de fortsatta diskussionerna om sänkta skatter som Moderaterna framför har föga intresse eller förtroende hos mig.


Löftet till pensionärerna skall hållas. Vi kan komma in i en situation där man måste återta delar av jobbskatteavdraget. Det sanslöst att minska en kommuns/stat/ eller företags intäkter utan att det ger motsvarande försäljningsframgångar.


Jobbskatteavdraget har inte gett nya jobb det har heller inte gett nya skatteintäkter. Nu ökar troligen arbetslösheten. Man kunde begärt någon dynamisk effekt att skatteintäkterna ökat.


De ökade skatteintäkterna kommer från att lönerörelsen som realt gett ökade skatte- och avgiftsintäkter för 18 året i sträck. Ordning och reda i Sveriges ekonomi det skulle varit lika skattesänkningar till alla grupper och måttfulla skattesänkningar.



Det blir opinionsmässigt svårt att ta tillbaka delar av jobbskatteavdraget. Min bedömning är de skattesänkningar som genomförts är gigantiska, slarviga och ogenomtänkta.


Jag blir lite vresig när jag hör de som gått med spenderbyxorna på genom Sverige kräver ekonomiskt ansvar.  Det har varit rena skattetivolit främmande för en Smålänning som är rädd om andras pengar.


Låt mig konstatera av tjugofem års politiskt förtroendemannaskap i en lågskattekommun Moderaterna är mästare på att sköta egna pengar andras pengar har det alltid varit lite si och så med. Reinfeldts hemkommun Täby där Moderatorerna styrt och slarvat många år där ger man bort offentlig egendom till näringsidkare. När det gäller hålla i rödpennan då brukar en sur kamrer från Lantarbetarförbundet eller Bondeförbundet klara det bäst.


Lars-Håkan Halldin

Oberoende centerpartist

Oberoende ekonom.

Av Lars-Håkan Halldin - 21 augusti 2011 19:57

Den reaktion som följde på Standard & Poor's nedgradering av USA:s kreditbetyg var därför högst mänsklig. Att det handlade om att fel personer trampat på en öm amerikansk tå mer än något annat bekräftades av att S&P:s kritik inte innehöll så mycket som spårämnen av nyheter. President Barack Obamas egen underskottskommission släppte redan i december ifjol sin rapport i ämnet, en osande skrift med titeln "Sanningens ögonblick" som får S&P:s analytiker att framstå som konflikträdda curlingföräldrar. De senare påpekade ju bara ganska försynt att USA:s beräknade lånebehov de närmaste tio åren uppgår till 50 000 miljarder kronor, en ökning av skuldberget med 55 procent. Inräknat de besparingar som inte ens är påbörjade. Att belöna ett sådant beteende med tre guldstjärnor vore helt enkelt ett hån mot välskötta ekonomier.

I stället för att tjafsa om antalet stora A:n i sitt betyg borde politikerna i Washington möjligen ha ägnat mer uppmärksamhet åt andra betydligt mer illavarslande siffror. Till exempel den som förra veckan visade att USA:s underskott i utrikeshandeln i juni var 53 miljarder dollar, det största sedan hösten 2008. Var har detta med skuldkrisen att göra? Ganska mycket visar det sig.

När Sveriges finansmarknadsminister i förra söndagens N ombads sammanfatta krisen så att en femåring kan förstå förklarade han att det inte är bra om länder inte kan få plus och minus att gå ihop.

Detta gäller inte bara statens budget utan även i affärerna med omvärlden. Den så kallade bytesbalansen består grovt uttryckt av värdet på de varor och tjänster som exporteras minus det som importeras. På listan över ekonomier med störst underskott i sin bytesbalans under 2000-talet återfinns namn som USA, Spanien, Italien, Grekland, Portugal, Irland och Storbritannien. Om gruppen känns bekant beror det på att samma länder figurerar på listor över stater med störst skuldproblem. Det är ingen slump.

Stora underskott i bytesbalansen kan bara finansieras genom att låna.

Under åren fram till krisen var det länder med stora överskott, framförallt Kina och oljerika gulfstater som lånade ut pengarna. De enorma penningreserver som Kina och andra länder samlade på sig strömmade in i USA och pressade ned räntorna till konstlat låga nivåer. Det gjorde att amerikanerna, företag, banker, privatpersoner och staten, kunde låna allt billigare och konsumera allt mer. På tio år fram till 2008 fyrfaldigades USA:s utlandsskuld. De nedtryckta räntorna gjorde samtidigt att törsten efter högre avkastning fick världens placerare att ta större och allt knäppare risker. Entré för subprimeobligationer och annat finansgodis.

I Europa lånade greker, spanjorer, irländare och portugiser friskt av inte minst banker i Tyskland, ett annat land med stora bytesbalansöverskott. Världens länder delades upp i sådana som sålde och sparade och de som köpte och lånade.

Många ekonomer, däribland annat finanskrisgurun Kenneth Rogoff, har pekat ut detta fenomen som brukar kallas de globala obalanserna som en av huvudorsakerna till finanskrisen.

Den brittiska centralbanken Bank of England konstaterar i en rapport att ända sedan 1971, då USA övergav dollarns koppling till guldet och valutasamarbetet Bretton Woods kapsejsade, har dessa obalanser i världshandeln ökat dramatiskt, liksom - som av en händelse - förekomsten av bank- och finanskriser. Även om enskilda länder, oavsett om de haft underskott eller överskott, agerat rationellt ur egen synvinkel har slutresultatet för världsekonomin blivit mindre roligt.

Bank of Englands chef Mervyn King framhöll nyligen att centralbankerna därför inte kan utrota skuldkrisen. Den enda långsiktiga lösningen är att jämna ut dessa obalanser. Och för det krävs globalt samarbete mellan de som lånat och de som lånat ut.

Så vad har då hänt? Än så länge, inte mycket.

Statistiken över bytesbalansen har inte ändrats nämnvärt. USA:s export gör inte succé trots en försvagad dollar. De stora gränsöverskridande överenskommelserna lyser med sin frånvaro. Det är inte konstigt.

Överskottsländer som Kina och Tyskland vill ogärna varva ned sina exportmotorer i onödan och istället veva igång den inhemska konsumtionen. I underskottsländerna handlar det om en ännu mer smärtsam omställning. Euroländer som inte kan devalvera, som Spanien och Grekland, måste enligt en del bedömare pressa ned lönekostnaderna med 30 procent för att bli konkurrenskraftiga.

Då framstår tillfälliga räddningspaket som trollar fram nya lån till underskottsländer som en enklare väg. Men så länge obalanserna består försvinner knappast krisen. Eller som en femåring kanske skulle ha uttryckt saken: Om man vill köpa fina saker måste man sälja några också.

ANDREAS CERVENKA

08-13 58 30

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards